Pască bucovineană cu brânză dulce și blat de cacao, rețetă de la mănăstirea Putna. “Este o pască generoasă, cu foarte multă brânză.”

Pască bucovineană cu brânză dulce și blat de cacao, rețetă de la mănăstirea Putna.  “Este o pască generoasă, cu foarte multă brânză.”
Pască bucovineană cu brânză dulce și blat de cacao, rețetă de la mănăstirea Putna. “Este o pască generoasă, cu foarte multă brânză.”

Rețeta de pască cu aluat de cacao și brânză dulce de la Mănăstirea Putna.

Călugărul mănăstirii Putna a dezvăluit, pentru Trinitas, rețeta perfectă pentru dulcele de sărbători, pasca cu aluat de cacao și multă brânză dulce.

Care sunt ingredientele pentru pasca cu aluat de cacao și brânză dulce

Citește și: Rețeta de gogoși de post! O rețetă veche învățată la mănăstirea Turnu din județul Prahova: „Pentru formarea gogoșilor o să folosim un pahar.”

Citește și: Drob mănăstiresc din pește, rețeta inedită de la părinții mănăstirii Putna. „Un drob bun este un drob care este foarte bogat în verdeață”

Aproape o săptămână ne mai desparte sărbătorile pascale, iar toate gospodinele se gândesc deja la cum să realizeze cel mai bun cozonac și cea mai gustoasă pască. În ajutorul acestora vine călugărul mănăstirii Putna, care a dezvăluit rețeta unei păști bucovinene, cu aluat de cacao și multă brânză dulce.

Acesta explicat pas cu pas cum trebuie adăugate ingredientele și care este timpul de coacere pentru aceasta.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ingrediente:

  • Aluat de cozonac
  • 75 g zahăr
  • 1/2 plic zahăr vanilat
  • 125 ml lapte
  • 12 g drojdie
  • 250 g făină
  • un praf de sare
  • 2 linguri cu vârf cacao
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • coaja de la 1/2 portocală
  • un gălbenuș de ou
  • 6 ml esență de rom
  • 40 g unt

Umplutură de brânză

  • 1 kg brânză de vaci
  • 150 g stafide
  • 4 ouă
  • 100 g zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • 25 ml rom
  • 3 linguri de griș

“Vom face o pască cu blat de cacao, așa ca o notă mai diferită.

Am deja ingredientele pregătite. Primul pas pe care îl voi face va fi să încălzesc laptele împreună cu zahărul. Ideea este ca zahărul să ajungă să se topească. Am pe de-o parte zahăr grunjos și, pe de altă parte, zahăr vanilat. Le voi folosi pe amândouă și voi adăuga laptele. Voi opri puțin pentru maiaua pe care o voi face pentru acest aluat de cozonac. Încălzim laptele. Următorul pas va fi să facem maiaua.
Pentru aceasta vom adăuga drojdia, două linguri de făină și puțin lapte care a fost încălzit în prealabil cu zahărul. Această maia o vom acoperi și o vom lăsa timp de 10 minute ca să dospească.
În continuare, voi lua făină, vom pune un praf de sare, vom adăuga cacao, amestecăm, facem un cuib unde vom pune maiaua. Maiua noastră a dospit între timp, o vom adăuga, adăugăm coaja de la o jumătate de lămâie și jumătate de portocală, un gălbenuș de ou, laptele care a fost încălzit în prealabil împreună cu zahărul, amestecăm.
Rămâne să adăugăm și esența de rom. Încorporăm toate ingredientele. Aluatul este frământat, următorul pas va fi să punem la topit acest unt, pe care îl vom încorpora după aceea în aluat. Voi da focul foarte încet. Untul s-a topit între timp voi începe să-l încorporez în aluat, puțin câte puțin. Voi pune puțin unt, voi începe să frământ. Pasca se regăsește în toată zona balcanică. La noi, se consideră că este cea mai îmbogățită din toată această zonă, și aceasta se poate explica datorită păstorilor vlahi, care călătoreau cu oile și prin faptul că aveau acces la brânza de oaie,
pe care au folosit-o inițial. Cu timpul, bineînțeles, această rețetă s-a îmbogățit și a devenit foarte cunoscută și nelipsită de la masa Sfintei Sărbători a Învierii Domnului.”,
a povestit călugărul.

Cât trebuie să stea aluatul la dospit până să facem pasca

Citește și: Vești bune pentru fanii lui Florin Piersic! Marele actor a anunțat când va reveni pe scenă: „Aștept cu nerăbdare ca să ne vedem”- kanald.ro

Citește și: Breaking news despre Florin Piersic!- stirilekanald.ro

Călugărul a vorbit și despre cum trebuie așezat aluatul după ce acesta a stat la dospit timp de 45 de minute, din care oprește o anumită parte pentru a împodobi pasca pe deasupra. “Aluatul nostru a stat la dospit timp de 45 de minute. Acum este gata, îl voi scoate, mă voi folosi de puțin ulei ca să nu se lipească. De aici, voi opri o mică parte cu care vom împodobi pasca noastră, și în continuare vom tapeta această formă cu hârtie de copt, pe care în prealabil o udăm, ca să o putem întinde mai ușor. Voi aduna excesul de apă, o voi unge cu ulei. Aluatul nostru este întins. O vom așeza în tavă. Bun, aluatul este întins. Acesta îl voi lăsa deoparte, ca mai întâi să facem compoziția de brânză, și după ce vom umple cu compoziția de brânză, Vom face și decorul acestei păști. Voi face acum umplutura de brânză. Vom pune mai întâi brânza, stafidele pe care le-am lăsat în prealabil puțin la înmuiat în apă caldă. Brânza pe care o folosim este brânză de vaci. Adăugăm ouăle, zahărul, coaja de la o lămâie, 25 ml de esență de rom, și începem să o frământăm. Adăugăm grișul. Am pus trei linguri de griș. Îl încorporăm și pe acesta. El are un rol foarte important. Spre deosebire de făină, care se poate simți sub formă de crud, grișul este cel care se potrivește mult mai bine în acest context.”, a povestit călugărul mănăstirii.

Cât trebuie să stea pasca la cuptor

Acesta a explicat și când se consumă pasca, dar și care este rolul ornamentului de pe ea, apoi a dezvăluit cât trebuie să stea aceasta la cuptorul preîncălzit și cum va arăta când este gata. “Compoziția noastră este gata și putem să umplem pasca. Vom nivela acum umplutura de brânză. După cum se vede, este o pască generoasă, cu foarte multă brânză. Și acum vom face modelul acesta care va împodobi. Pasca se consumă până la Înălțare și, de asemenea, se obișnuiește ca în toată această perioadă, până la Înălțare, să se ducă la biserică în loc de colivă, ouă roșii sau pască. În toată Săptămâna Luminată, la noi se duce la biserică pască în fiecare zi. Ceea ce voi face în continuare este a împleti acest aluat, care simbolizează cununa de spini a Mântuitorului Iisus Hristos. După cum vedeți, pasca noastră este ornată și mai rămâne doar să o ung cu ou. O vom da la cuptor, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și o vom lăsa aproximativ timp de 40 de minute. Aceasta este pasca noastră, care este nelipsită din coșurile care se aduc spre sfințire de către credincioși și la care se spune această rugăciune, noi vom reda o parte din ea: „Păzește-ne, Doamne, întru bunătatea Ta, ca gustând să ne umplem de darurile Tale cele date nouă cu prisosință.”, a mai spus călugărul.

Rețetă pască cu cacao
Rețetă pască cu cacao[Sursa foto: Captură Video]



Citește și:

Codițele împletite, de la tradiție la trend

Drob mănăstiresc din pește, rețeta inedită de la părinții mănăstirii Putna. „Un drob bun este un drob care este foarte bogat în verdeață”

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit

De ce s-a prăbușit, de fapt, elicopterul în care se afla președintele Iranului

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Apariție uluitoare în camera roșie! Antoni a revenit în Casa iubirii pentru a o cunoaște pe Ștefania! Iată cum a reacționat Cosmin! „Aș vrea să fie corectă față de mine și să-mi spună!”

Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."


Cookies