Rețeta de drob de pește mănăstiresc de la Mănăstirea Putna.
Părinții mănăstirii Putna au prezentat rețeta de drob de pește, perfect pentru Paște.
Care sunt ingredientele și modul de preparare al drobului din pește
Părintele mănăstirii a prezentat, pas cu pas, pentru Trinitas, care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru realizarea drobului din pește, cum trebuie pregătit peștele înainte de a fi introdus în drob, câte ouă sunt necesare pentru compoziție și care sunt verdețurile care vor da gustul magic mâncării de Paște.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ingrediente:
- 1250 grame trunchi crap
- 1250 grame file de novac
- 40 ml ulei de măsline
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță piper
- 50 ouă de prepeliță
- 2 cepe medii
- 25 grame unt
- 1 legătură ceapă verde
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- ½ căpățână usturoi
„Vom pregăti un drob de pește pentru sfintele sărbători de Paște. Pentru acesta am ales un trunchi de crap și un fileu de novac. În ceea ce privește crapul, îl voi fileta. Trebuie dat la cuptor și așa ne vom ajuta de această metodă, de a-l tăia prin jumătate, pentru a se găti mai repede. Nu este nevoie neapărat să-l dezosăm, pentru că se va alege de pe oase odată ce el este gătit.
Deja avem un fileu. Îl vom pune împreună cu novacul. Iar acesta îl putem lăsa întreg, așa cum este, fără a-i mai scoate oasele, pentru că se vor alege de la sine odată ce peștele este gătit. Ce voi face în continuare, va fi să îl așez într-o tavă în care în prealabil am pus hârtie de copt. Am udat-o puțin, ca să se așeze mai bine în tavă să se plieze mai bine.
Cât trebuie să stea peștele la cuptor
Părintele a vorbit și despre timpul pe care trebuie să îl acordăm peștelui la cuptor. "Următorul pas constă în a-l da la cuptor. Am setat o temperatură de 160 de grade și îl vom da la cuptor timp de aproximativ 40 de minute. În continuare, vom pune la fiert aceste ouă de prepeliță. Sunt cele de care ne vom folosi pentru a le pune în umplutura de drob, pentru a conferi acestui drob o notă personală, ca să fie ceva mai deosebit. Le voi pune și puțină sare. Voi adăuga apă cât să le acopăr îndeajuns. Am pus apă călduță și acum le vom pune la fiert. În timp ce ouăle fierb, o să pregătim ceapă călită, pe care o vom folosi împreună cu carnea de pește. O voi tăia pe jumătate și apoi peștișori, urmând ca după aceea ea să fie dată prin mașina de tocat carne. Am ales ouăle de prepeliță pentru a împodobi, ca să spun așa, acest drob, pentru că și sărbătoarea pentru care pregătim este una deosebită. Nu este orice moment din timpul anului, ci este unul cu totul deosebit, pentru care ne pregătim, în primul rând sufletește. Iar bucatele acestea, care sunt mai deosebite și care necesită și mai multă atenție în pregătirea lor, sunt cele care fac ca bucuria să fie mai deplină. Voi pune ceapa la foc și mă voi folosi de unt pentru a adăuga un plus de savoare și de aromă drobului nostru. Deci voi trage această ceapă în unt. În timpul cât se călește ceapa, se fierb ouăle, voi toca ceapa verde, pe care o voi pune în compoziția drobului. Va aduce un plus de prospețime această ceapă. Un drob bun este un drob care este foarte bogat în verdeață și, dacă este cu putință și ne stă la îndemână, să fie și diversificată. De aceea, am ales mărarul, pătrunjelul și, de asemenea, ceapa verde. Între timp, ceapa noastră s-a gătit. O voi îndepărta de pe foc. Ouăle s-au fiert. Voi vărsa apa și voi pune apă rece. Voi pune această ceapă călită într-un bol pentru a se răci mai repede. Are o textură așa de cremoasă de la unt, și untul e de foarte bună calitate. Ouăle s-au răcit între timp. Le voi sparge cât mai mult, ca să ne fie mai ușor la curățat și încet, cu răbdare, începem să le curățăm. Între timp, ouăle au fost curățate. Le punem deoparte și scoatem din cuptor peștele care s-a gătit. Și acum îl voi da la răcit, urmând ca apoi să-l alegem. Cât timp se va răci peștele, voi toca verdeața. Avem mărar și pătrunjel. Acum verdeața noastră este gata. Terminăm de ales carnea.", a fost relatarea părintelui.
Citește și: Adevărul despre moartea lui Mircea Diaconu! Știrea momentului- stirilekanald.ro
Cum ne asigurăm că scoatem toate oasele din pește
Un alt aspect foarte important înainte de a amesteca toată compoiziția pentru drob este să ne asigurăm că nu rămân oase pentru a le înghiți în timp ce mâncăm preparatul. Părintele spune cum se asigură că nu a mai rămas niciun pericol în mâncare. "Partea aceasta mai roșiatică o evit și, de asemenea, grăsimea o îndepărtez. Este mai amăruie și schimbă gustul drobului, din cauza aceasta. Am terminat de ales carnea. O voi frământa ca să văd dacă au mai rămas ceva oase, să nu avem neplăcerea de a le întâlni atunci când mâncăm drobul. Trebuie multă atenție la alesul cărnii. Unele sunt foarte subțiri și greu de găsit. Acum vom adăuga ouăle, voi adăuga ceapa verde, verdeața, voi adăuga ceapa călită, usturoiul, puțină sare și puțin piper, puțin ulei de măsline pentru aromă. Voi amesteca compoziția. În continuare, vom da compoziția prin mașina de tocat. Am mai adăugat puțină sare și puțin Compoziția noastră este foarte bine legată, se simte atunci când o amestec și are și foarte multă verdeață, ceea ce îi va conferi un gust foarte proaspăt, foarte plăcut. Să spunem așa, o aromă de primăvară.”, a povestit părintele.
Cum se asamblează drobul înainte de a fi pus la cuptor
După ce peștele este scos de la cuptor, ceapa a fost călită cu untul, verdețurile toate au fost introduse în compoziție, iar ouăle au fost scoase de la fiert, se începe montarea drobului, iar părintele a mai spus cât anume trebuie să stea la cupor. “Vom trece la montatul drobului. Pentru aceasta mă voi folosi de o bucată de hârtie de copt, pe care, pentru a o așeza mai bine în tavă, o voi uda în prealabil și acum o voi întinde. Voi aduna surplusul de apă și în același timp o ajut să se lipească mai bine de pereții acestei forme. Următorul pas, voi unge tava cu ulei de măsline. Acum voi lua compoziție cu care voi umple partea de jos a acestei forme. Încercăm să nivelăm cât mai bine, să fie cât mai uniform stratul. Am nivelat această umplutură de drob. Acum voi pune ouăle de prepeliță, voi începe să le așez simetric, începând cu vârful înainte. Le voi cufunda puțin în compoziție, celălalt îl voi pune în aceeași poziție, lipite unul de altul. Să nu uităm să apăsăm puțin, ca ele să se fixeze cât mai bine. Și următorul pas este să venim cu un nou rând de compoziție, care să acopere aceste ouă de prepeliță. Limita până unde umplu această tavă este efectiv marginea ei. Dacă se dorește, se poate unge cu ou bătut. La noi, în cazul de față, nu este obligatoriu acest lucru, pentru că această tavă se va întoarce cu triunghiul în sus, dar pentru a exemplifica, voi face acest pas. Voi bate acest ou, voi adăuga și un praf de sare. Va face și mai atrăgător drobul nostru, va fi mai estetic. Și se va face o crustă foarte, foarte plăcută. Îl vom da la cuptor la o temperatură de 175 grade, timp de 40 de minute. Drobul nostru este gata. Acum îl vom scoate. S-a și rumenit. Vom căuta să desprindem drobul, vom da la o parte hârtia.. Voi pune câteva boabe de piper roșu. În acest moment, preparatul nostru de drob este gata și ar trebui să fie nelipsit alături de celelalte preparate, îndeosebi oul roșu, pasca și celelalte bunătăți pe care gospodinele le pregătesc la casele lor.”, a mai povestit părintele mănăstirii.