O rețetă ideală pentru o zi de weekend petrecut cu familia și prietenii, savurând un desert cremos și răcoros, datorită căpșunilor proaspete!
Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.
Ingrediente
Ingrediente pentru aluatul de mini tarte
- 140 g făină
- 70 g unt, rece
- o jumătate de linguriță de sare
- 1 ou
- 1 lingură de oțet alb
Citește și: 8 trucuri pentru a obține cartofi moi în interior și crocanți în exterior, chiar la tine acasă!
Citește și: Ține cont de aceste 5 trucuri, pentru a face cele mai bune gogoși!
Ingrediente pentru crema de vanilie
- 200 ml lapte
- 2 gălbenușuri de ou
- 2 linguri de îndulcitor pudră
- 1 lingură de făină
- un praf de sare
- 2 lingurițe de vanilie
- 40 g unt, rece
Ingrediente pentru decor
- frișcă
- căpșune proaspete, tăiate sau lăsate întregi
Mod de preparare desert
Mod de preparare aluat
- În primul și-n primul rând, tot ce trebuie să facem pentru această delicioasă rețetă este să ne ocupăm de baza desertului, adică aluatul mini tartelor. Începe prin a amesteca untul, rece din frigider, cu făina și un praf de sare, într-un bol de dimensiuni mai mari, până obținem un aluat cu o textura nisipoasa. Abia atunci este momentul să adăugăm și oul, dar și oțetul, pentru ca aluatul să fie fraged. Amestecăm bine și începem să frământăm până aluatul nostru este unul mai sfărâmicios.
- Odată ce este gata, acesta trebuie să fie pus în frigider, pentru aproximativ 30 de minute.
- După acest interval de timp, scoatem aluatul din frigider și îl întindem cu sucitorul, într-o foaie potrivită ca grosime. Ulterior, cu ajutorul unui pahar sau cu ce aveți la îndemână, începeți să decupezi cercuri pentru mini tarte, pe care ulterior le așezați direct în formele speciale de tarte și în tavă în care ați pus hârtie de copt în prealabil. Nu uitați să le înțepați puțin cu furculița înainte de coacere, pentru a nu se umfla.
- Cuptorul trebuie preîncălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius, introducem tava și coacem pentru aproximativ 25 de minute.
Mod de preparare crema de vanilie
Citește și: A fost prins în Marea Britanie, prin Interpol! Criminalul a ieșit din ascunzătoare- stirilekanald.ro
- Între timp, ne putem ocupa și de prepararea cremei de vanilie. Astfel, vom avea nevoie de o oală de dimensiuni potrivite, în care vom adăuga laptele, împreună cu gălbenușurile de ou, îndulcitorul, făina, un praf de sare și vanilia, toate acestea la temperatura camerei.
- Aducem amestecul de ingrediente la punctul de fierbere, pe foc mic, amestecând constant cu ajutorul unui tel, până se îngroașă.
- În acel moment, crema trebuie luată de pe foc și dată deoparte, atunci când adăugăm și untul. Amestecăm bine, până se topește untul complet, apoi introducem crema la frigider timp de aproximativ o oră.
Decorare și servire
- Odată ce și tartele sunt puțin răcite din cuptor, dar și crema din frigider, le scoatem pe toate și ne ocupăm de asamblarea desertului. Luăm rând pe rând mini tartele și le punem câte puțin din crema de vanilie, cam jumătate din dimensiunea tartelor.
- Ulterior, punem deasupra cremei de vanilie și puțină frișcă, atât cât ne dorim.
- Deasupra, ornăm mini tartele noastre cu căpșunele, fie întregi, fie tăiate în jumătăți sau chiar bucățele mai mici, în funcție de preferințe.
- Desertul este gata de servit! Poftă bună!
Trucuri simple pentru cele mai reușite tarte
- Untul trebuie să fie rece: În prepararea tartelor, fie ele mini sau mai mari, este esențial ca untul să fie rece când vă apucați de prepararea aluatului, dat fiind faptul că menține crusta crocantă. În caz contrar, tarta nu va deveni deloc crocantă. În plus, untul se recomandă să fie tăiat în cuburi mai mici și să nu fie adăugat întreg, în momentul în care este amestecat cu restul ingredientelor.
- Aluatul trebuie pus în frigider înainte de coacere: Odată ce ați obținut luatul, acesta trebuie pus în tavă, însă nu imediat și introdus în cuptor pentru coacere, ci trebuie să mai stea puțin. Se recomandă să fie ținut la frigider pentru aproximativ 30 de minute sau chiar o oră. Acest lucru asigură ca aluatul își păstrează forma în timpul coacerii, dat fiind faptul că untul din compoziția aluatului se păstrează la temperatura propice, iar atunci când este pus la copt aluatul, untul se asigură ca crusta să fie sfărâmicioasă și crocantă, până la final.
- Timpul de coacere este foarte important: Există cazuri în care tartele nu sunt coapte complet, deși par, ele nu sunt. Pentru a evita acest aspect și pentru a vă asigura că sunt coapte atât cât trebuie, se recomandă să preîncălziți cuptorul înainte de coacere, iar în primele 20 de minute, nu trebuie deschis deloc. La final cu cât tarta este mai rumenă, cu atât este mai crocantă.
Îți recomandăm și rețeta de Slănină la ceaun, cu praz, legume și cârnați, rețeta pregătită de Laura Cosoi: “Adaugă slănina și prăjește-o până devine aurie și lasă grăsime.”.