Află din rândurile de mai jos care este secretul cârnaților de Sibiu!
Cârnații de Sibiu nu sunt buni doar pentru că sunt afumați sau pentru că folosesc carne de calitate, ci sunt buni pentru că sunt făcuți cu răbdare și cu ingrediente naturale, locale. Află din rândurile următoare cum poți pregăti cei mai gustoși cârnați de Sibiu!
Cum au apărut cârnații
Cârnații existau acum 5000 de ani, iar sumerienii erau primii care umpleau mațele de animal cu un amestec de carne de porc și vită. Mai mult, pentru a-i păstra cât mai mult timp, îi sărau sau îi afumau, exact așa cum facem și noi azi.
Babilonienii au dus rețeta la alt nivel, adăugând ierburi aromatice și condimente. Grecii făceau și ei cârnați, inclusiv din sânge, dar se pare că n-au fost nici pe departe primii. În Atena sau Roma antică, cârnații uscați se vindeau la spectacolele sportive.
Inițial, cârnații erau considerați mâncarea celor săraci. Se făceau din bucăți de carne refuzate de măcelari, amestecate cu grăsime și sare.
Nimeni nu arunca nimic, iar totul era reutilizat. La origine, rețeta era simplă, gospodinele foloseau carne tocată, grăsime, sare și alte condimente. Amestecul se introducea în mațe naturale, apoi se afuma sau se usca pentru conservare.
Cârnații de Sibiu sunt mai mult decât o rețetă delicioasă, sunt parte din identitatea culinară a Ardealului, alături de brânzeturile de munte, palinca de prune și ciorbele sățioase.
În ultimii ani, tot mai mulți români au redescoperit gustul autentic, iar produsele artizanale, făcute ca la bunici, sunt la mare căutare.La târgurile de Crăciun, cârnații de Sibiu sunt printre primii care dispar de pe rafturi. De asemenea, restaurantele cu specific ardelenesc, mai ales din zonele turistice, îi introduc în meniuri gourmet. Mai mult, există mici afaceri de familie care au reînviat afumători tradiționale, unele construite din lemn, cu hornuri care funcționează cu metode vechi, fără electricitate.
Mai mult decât atât, printre cele mai iubite preparate tradiționale se numără tocănițele de vită sau miel, asezonate cu boia și cimbru, servite adesea cu mămăligă. Un alt deliciu local este plăcinta cu brânză dulce și stafide, coaptă în cuptoare tradiționale. În timpul sărbătorilor, pe mesele din Sibiu găsești cozonaci cu nucă și cacao, dar și turte coapte pe lespede, umplute cu magiun sau brânză.
Rețeta de cârnați de Sibiu
Ingrediente
• 1 kg carne de porc (pulpă+ fleică)
• 25 g sare neiodată
• 15 g usturoi zdrobit
• 25 g boia dulce
• 10 g piper negru măcinat
• 5 g cimbru uscat
• 50 ml vin alb sec
• mațe de porc
Mod de preparare
- Pentru început, taie carnea și slănina în cuburi și las-o la rece. Mai apoi, zdrobește usturoiul și amestecă cu puțină apă caldă, apoi strecoară lichidul. Macerează carnea peste noapte cu vin, usturoi, sare și piper.
- A doua zi, toacă carnea prin sită mare. Ulterior, adaugă boia dulce și puțină boia iute dacă dorești, cimbru, piper și usturoi. Frământă 10 sau 20 de minute până când compoziția devine cleioasă.
- Gătește un pic din compoziție, gustă și potrivește condimentele. Mai apoi, umple mațele care trebuie să fie curățate anterior cu apă, leagă capetele și înțeapă-i pentru eliminarea aerului. Lasă cârnații 24, 48 ore într-un loc răcoros și uscat la zvântat.
- Dacă dorești, îi poți afuma lent 2 sau 3 zile cu lemn de fag. Păstrează-i în loc rece și consumă-i afumați, prăjiți sau la cuptor.