Roxana Blenche a dezvăluit rețeta mătușii sale de prăjitură „Foi Geta”.
Roxana Blenche se numără, fără doar și poate, printre cele mai apreciate bucătărese din țara noastră. Recent, chef-ul a arătat într-un videoclip postat pe pagina sa personală de Facebook, pașii pe care îi urmează atunci când pregătește prăjitura „Foi Geta”.
Rețeta Roxanei Blenche de prăjitura „Foi Geta”
Citește și: Cum se pregătește pas cu pas fasolea bătută sau făcăluită! Secretul pentru a ieși pufoasă și aerată
Ingrediente
Pentru foi:
- 1 ou, 2 gălbenușuri (sau două ouă întregi)
- 10 linguri de zahăr
- 10 linguri de ulei
- 10 linguri de lapte
- 1 linguriță de amoniac pentru prăjituri
- 3 linguri de cacao
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1 lingură mare de scorțișoară
- un praf de sare
- 500-550g făină de tip 000
Pentru cremă:
- 5 gălbenușuri de ou
- 5 linguri de zahăr
- 500ml lapte
- 1 plic de budincă de vanilie (amidon/făină ca alternativă)
- 5ml esență de vanilie
- 400g frișcă lichidă, bătută
- 500g mascarpone
Pentru decor:
- gem de caise
- ciocolată răzuită
Mod de preparare
Roxana Blenche a explicat fiecare pas pe care îl urmează, atunci când prepară rețeta specială a mătușii sale, Geta. Aceasta prepară aluatul pentru foi, prepară cremă iar apoi face asamblarea. Unul dintre secretele ei este să coacă foile pe dosul tăvii. De asemenea, pentru a obține o cremă fină, optează pentru budincă de vanilie. Cu toate acestea, o altă variantă pe care a dat-o este amidonul sau făina.
“V-am promis rețeta mătușii Geta, așa că hai să facem cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o, foi Geta. Avem nevoie de un ou cu două gălbenușuri sau două ouă, 10 linguri de zahăr, 10 linguri de ulei, 10 linguri de lapte, o linguriță de amoniac pentru prăjituri, trei linguri de cacao, două plicuri de zahăr vanilat, o lingură mare de scorțișoară. Amestecăm cu ajutorul unui tel totul foarte bine, până se omogenizează.
Citește și: Cardurile de alimente au fost deja încărcate! Câți BANI au primit beneficiarii- kanald.ro
Îl scoatem pe masă și îl divizăm în patru părți egale, fiecare parte o întindem pe făină cu ajutorul unui sucitor. Puneți mai multă făină să nu se lipească. Rulăm aluatul, îl punem pe dosul unei tăvi peste care am pus tot faină și mergem la cuptorul preîncălzit sus și jos, fără ventilație, 180 de grade, și coacem undeva la 15-16 minute fiecare foaie. Între timp, într-o cratiță punem 5 gălbenușuri de ou, 5 linguri de zahăr, amestecăm pe foc mic până se spumează oul și se topește zahărul.
Uitați, dacă focul este mic, așa trebuie să ajungă să se facă gălbenușul cu zahăr. Între timp, într-un vas, mătușa mea a pus lapte 500 de ml și un plic de budincă, adăugăm și 5 ml de esență de vanilie. Aici amestecăm laptele cu plicul de budincă, budincă de vanilie. Amestecăm, după care treptat toată compoziția de lapte cu budincă o adăugăm în crema noastră de ou. Lăsăm pe foc să se gătească foarte bine, până se îngroașă. Dacă nu vreți să folosiți plicul de budincă, a zis mătușa mea că puteți să puneți amidon sau făină în compoziția. Între timp, batem 400 de grame de frișcă lichidă până devine ca o frișcă tare. În compoziția de budincă și ou punem 500 de grame de mascarpone.
După ce punem mascarpone, punem și frișcă. Punem prima foaie la bază. Noi am împărțit compoziția să punem câte 7 linguri sănătoase de cremă pe fiecare foaie. Deci am pus cremă, s-a pus foaie, se pune cremă, se întinde, se pune foaie, după care se pune gem de caise. Să puneți din belșug, este foarte bun, peste gemul de caise venim din nou cu cremă. Întindem crema, după care punem din nou foaie. Punem toată crema în care ne-a mai rămas. Și decorul la final puteți să-l faceți cum vreți voi, noi am pus ciocolată răzuită, trebuie s-o lăsați peste noapte la frigider, deci o zi la frigider. Acesta este rezultatul final prăjitura foi Geta care este absolut demențială", a explicat Roxana Blenche.