Află în articolul de mai jos cum se pregătește fasolea bătută sau făcăluită. Care sunt micile secrete pentru a ieși perfectă.
Fasolea bătută sau făcăluită este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria românească, iar fiecare zonă are propriile secrete în modul de preparare.
Fiind un preparat apreciat mai ales în perioadele de post, fasolea bătută sau făcăluită așa cum se numește în Moldova se pregătește în mod obișnuit din fasole boabe, ulei, usturoi, sare și piper. În unele zone se servește rece cu ceapă călită și sos de roșii sau cu castraveți murați, după gust. De asemenea, poate fi consumată și caldă, alături de pâine proaspătă sau pâine prăjită.
Citește și: Ce face specială ciorba de fasole în pâine din Brașov? Gust rustic și tradiție de munte
Citește și: Gina Bradea a pregătit fasole bătută! Află secretul ei: "Fasole bătută, atât de bine arată!"
Cât timp se fierbe fasolea bătută
Pentru a pregăti această fasole bătută, fasolea se spală foarte bine și se lasă la înmuiat în apă rece timp de cel puțin 12 ore. După această perioadă, fasolea se pune la foc și se schimbă de cel puțin două ape ca să elimini toate substanțele care produc balonare. În funcție de tipul boabelor, fasolea trebuie să fie lăsată la fiert pentru cel puțin două ore până când devine foarte moale și ușor de pasat cu furculița.
De asemenea, fasolea poate fi pusă și la oala sub presiune, iar în 45 de minute ar trebui să fie gata.
În timp ce fierbe, adaugă morcov, ceapă și foi de dafin pentru arome. Când observi că fasolea a fiert suficient, pasează fasolea cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi, apoi amestecă energic cu ajutorul unui tel. În acest fel, vei obține o consistență cremoasă și aerată.
Pe deasupra, poți pune ceapă călită. Taie două-trei cepe mari solzișori, călește-le în ulei încins până devin aurii și adaugă puțin bulion de roșii și sare, după gust.