Cum se pregătește pas cu pas fasolea bătută sau făcăluită! Secretul pentru a ieși pufoasă și aerată

Fasole bătută
Fasole bătută

Află în articolul de mai jos cum se pregătește fasolea bătută sau făcăluită. Care sunt micile secrete pentru a ieși perfectă.

Fasolea bătută sau făcăluită este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria românească, iar fiecare zonă are propriile secrete în modul de preparare.

Fiind un preparat apreciat mai ales în perioadele de post, fasolea bătută sau făcăluită așa cum se numește în Moldova se pregătește în mod obișnuit din fasole boabe, ulei, usturoi, sare și piper. În unele zone se servește rece cu ceapă călită și sos de roșii sau cu castraveți murați, după gust. De asemenea, poate fi consumată și caldă, alături de pâine proaspătă sau pâine prăjită.

Citește și: Ce face specială ciorba de fasole în pâine din Brașov? Gust rustic și tradiție de munte

Fasole bătută
Fasolea bătută se prepară în mod obișnuit din boabe albe de fasole[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Gina Bradea a pregătit fasole bătută! Află secretul ei: "Fasole bătută, atât de bine arată!"

 Cât timp se fierbe fasolea bătută

Pentru a pregăti această fasole bătută, fasolea se spală foarte bine și se lasă la înmuiat în apă rece timp de cel puțin 12 ore. După această perioadă, fasolea se pune la foc și se schimbă de cel puțin două ape ca să elimini toate substanțele care produc balonare.  În funcție de tipul boabelor, fasolea trebuie să fie lăsată la fiert pentru cel puțin două ore până când devine foarte moale și ușor de pasat cu furculița.

De asemenea, fasolea poate fi pusă și la oala sub presiune, iar în 45 de minute ar trebui să fie gata.

Fasole bătută
Fasole bătută gătită în multe zone ale țării[Sursa foto: Freepik]

În timp ce fierbe, adaugă morcov, ceapă și foi de dafin pentru arome. Când observi că fasolea a fiert suficient, pasează fasolea cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi, apoi amestecă energic cu ajutorul unui tel. În acest fel, vei obține o consistență cremoasă și aerată.

În plus, păstrează puțină apă în care a fiert fasolea pentru a amesteca fasolea, în acest fel vei obține consistența unui piure cremos. Pune usturoi pisat fin după gust, sare, piper, puțin ulei și amestecă încontinuu până obții o textură fină.

Fasole bătută
Fasole bătută[Sursa foto: Freepik]

Pe deasupra, poți pune ceapă călită. Taie două-trei cepe mari solzișori, călește-le în ulei încins până devin aurii și adaugă puțin bulion de roșii și sare, după gust.

Dacă nu vrei să pui bulion, poți pune boia dulce.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

6 rețete de salată, ușoare și răcoritoare, perfecte pentru vară

Cine este prietena ta cea mai bună, în funcție de zodie

Veștile de care românii se temeau! Legea tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Taxele și impozitele vor exploda începând cu ianuarie 2026

Două cazuri diferite, dar cu un final tragic: "Ne-a străfulgerat pe toţi". Marco a fost găsit mort după un majorat, iar Andreea Cuciuc a murit după Balul Bobocilor. ASEMĂNĂRILE dintre cele două situații sunt îngrijorătoare și dureroase

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

Hande Erçel iubește din nou: „Este o situație foarte nouă!” Iată cine este chipeșul bărbat care i-a furat inima celebrei actrițe

Tragedie într-o școală din Rusia. Un elev de 10 ani a fost ucis de un coleg de 15 ani. Criminalul a filmat atacul


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies