Pizza reprezintă unul dintre cele mai apreciate preparate din lume. Cu o istorie lungă de câteva sute de ani, pizza a ajuns să fie unul dintre preparatele favorite ale multor popoare.
Fiind un produs atât de versatil, este imposibil să nu găsești combinația favorită de pizza. Tot ce trebuie să faci este să pregătești un aluat, să îl întinzi, iar apoi sa adaugi sos de roșii, mozzarella și ingredientele favorite.
În cazul în care îți dorești să pregătești și tu o pizza la fel ca cea din Italia, trebuie să ții cont de câțiva pași importanți ca să iasă la fel de gustoasă.
În primul rând, este foarte important unde așezi pizza în cuptor. Contrar părerii generale, pizza nu trebuie să fie așezată pe grilajul de sus al cuptorului, ci pe cel din mijloc sau pe cel de jos. În acest fel, toppingurile se vor găti suficient, iar blatul pizzei va fi copt uniform. Dacă îți dorești o pizza cu bază crocantă, atunci alege partea de jos a cuptorului pentru a o pregăti.
În schimb, dacă adaugi pizza în partea de sus, s-ar putea ca toppingurile să devină mult prea crocante.
Un alt sfat important de care trebuie să ții cont este să știi care este temperatura optimă de coacere. Spre deosebire de cuptoarele tradiționale pe lemn unde este nevoie de metode de preparare diferite, la cuptorul electric sau pe gaz trebuie să știi că trebuie să setezi cuptorul la 240-250 de grade Celsius sau cea mai ridicată temperatură disponibilă a cuptorului. În acest fel, se obține o circulație uniformă a aerului și o căldură intensă atât de sus, cât și de jos.
Câte minute trebuie să ții pizza la cuptor
Dacă preferi o pizza cu blat subțire, atunci nu trebuie să o lași la cuptor mai mult de 7-9 minute, în timp ce o pizza cu blat gros are nevoie de aproximativ 12 minute pentru a se coace și pentru a deveni crocantă.
Specialiștii mai recomandă și folosirea unei pietre pentru pizza. Aceasta se ține la cuptor timp de 30 de minute înainte de a pune pizza, ajută la absorbția umezelii și la distribuirea uniformă a căldurii.
Cât despre aluatul pentru pizza, experții în bucătărie recomandă folosirea făinii de tipul „00” care este specială pentru aluatul de pizza și care îl ajută să devină elastic și moale, precum și ușor de întins. Prepară aluatul și lasă-l la rece timp de cel puțin 12 ore înainte de a-l întinde și de a-l da la cuptor.