Află din rândurile de mai jos cum să gătești varza a la Cluj ca la mama acasă!
Varza a la Cluj se numără printre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale din zona Ardealului, fiind extrem de sățioasă și aromată. Aceasta se aseamănă cu sarmalele, însă totul este desfăcut și aranjat în straturi într-o tavă mare, la cuptor. Gustul dulceag al verzei se amestecă perfect cu savoarea cărnii, a orezului și a smântânii. Află din rândurile următoare care este cea mai delicioasă rețetă de varză la Cluj, preparată ca la mama acasă!
Cum a apărut rețeta de varză a la Cluj
Varza a la Cluj este un preparat tradițional din inima Transilvaniei, care combină varza, carnea tocată și orezul într-un fel principal savuros. Astfel, originea acestui fel de mâncare se leagă de orașul Cluj, iar primele dovezi scrise despre rețetă apar încă din anul 1695. Aceasta a fost inclusă într-o carte de bucate redactată de Zsófia Dobos, fiica episcopului reformat al Transilvaniei. Cartea, publicată inițial în limba maghiară, a cunoscut numeroase ediții și a fost tradusă și în română.
Până în secolul XX, această lucrare culinară a circulat pe scară largă, semn că varza a la Cluj a fost iubită de-a lungul generațiilor și a devenit o adevărată emblemă a bucătăriei ardelene.Din aceeași zonă provine și tocănița de cartofi cu afumătură, gulașul ardelenesc și ciolanul de porc cu fasole. Clujul și satele din jur păstrează o moștenire culinară bogată, fiind influențată de gastronomia maghiară, săsească și românească.
Mai mult decât atât, în satele transilvănene, mesele de duminică încep, de cele mai multe ori, cu o supă limpede de găină, urmată de fripturi gătite la cuptor, murături și deserturi cu foi fragede.Cum să gătești varza a la Cluj ca la mama acasă
Ingrediente
- 1 varză albă medie
- 700g carne tocată de porc sau amestec
- 150g orez
- 2 cepe mari
- 500 ml suc de roșii sau bulion
- 3 linguri de ulei
- 200g smântână
- foi de dafin
- sare
- piper
- boia dulce
- cimbru
Mod de preparare
- Pentru început, se toacă varza cât mai fin și se freacă cu puțină sare pentru a se înmuia. Se lasă deoparte 15-20 de minute, apoi se stoarce bine.
- Ulterior, aceasta se toacă mărunt și se călește în ulei până devine aurie. Gospodinele trebuie să adauge carnea tocată, sare, piper, boia și cimbru, iar apoi se prăjește până se rumenește ușor.
- Se spală bine orezul și se fierbe pe jumătate, aproximativ 7 sau 8 minute, apoi se amestecă cu carnea tocată. Mai apoi, într-o tavă adâncă unsă cu puțin ulei, se așază un strat de varză, apoi un strat de compoziție de carne cu orez, iar la final din nou varză. Se toarnă bulionul diluat cu apă cât să acopere totul. Se pun două foi de dafin deasupra.
- Tava se acoperă cu folie sau capac și se dă la cuptor la 180°C timp de aproximativ 1,5 ore. În ultimele 15 minute se descoperă, iar deasupra se pune smântâna.
- De asemenea, dacă vrei să obții o aromă mai autentică zonei Transilvania, poți folosi varză murată sau un amestec între varză dulce și murată. Smântâna se poate amesteca și cu ou înainte de a fi pusă deasupra, pentru un strat cremos și legat.
- Varza a la Cluj se servește caldă, cu ardei iute și, opțional, cu pâine de casă sau mămăliguță.