Pe ce dată pică 1 MAI 2022. Ce reprezintă această dată pentru români


Ziua de 1 mai este liberă pentru toți angajații de la noi din țară. Anul acesta, în 2022, va pica într-o zi de duminică, însă nu-i va împiedica pe cetățeni să petreacă așa cum se cuvine, alături de cei dragi și cu meniuri alese. Iată ce reprezintă această dată pentru români și care este povestea sărbătorii.


In articol:

Data de 1 Mai, cunoscută și sub denumirea de Ziua Internațională a Muncii, este sărbătorită atât la noi în țară, cât și în străinătate. Povestea acesteia a început în anul 1886 în Statele Unite, ca urmarea a incidentelor violente provocate de muncitori, nemulțumiți fiind de timpul liber pe care îl aveau.

Citeste si: 1 Mai în Vama Veche. Cum să te pregătești pentru una dintre cele mai frumoase experiențe

Cand pica 1 mai 2022

Cand pica 1 mai 2022

[Sursa foto: Unsplash]

Ce semnifică ziua de 1 Mai

Pe data de 1 mai, anul 1886, membrii Federației Sidicatelor din SUA și Canada au ieșit în stradă, în semn de protest, pentru introducerea unei rezoluții care arăta ca „8 ore să constituie

ziua legală de muncă”. Protestele au continuat zile la rând, numărul manifestanților a crescut considerabil, iar forțele de ordine au fost nevoite să intervină. În urma acestora, patru muncitori și-au pierdut viața și mulți alții au fost grav răniți.

În aceeași seară a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket, acolo unde s-a aruncat, spre forțele de ordine, o bombă în urma căreia 66 de polițiști au fost răniți și 7 au murit.

Încercând să se apere cu focuri de armă, polițiștii au rănit aproximativ 200 de persoane, dintre care multe au și decedat ulterior. La vremea respectivă, mai multe asociații muncitorești din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat bani pentru apărarea acestora.

După această grevă stârnită la Chicago, iar mai apoi răspândită în toată America, s-a conctretizat reducerea numărului de ore muncite la 8. În Europa și alte țări din lume, ziua de 1 mai amintește de jertfa muncitorilor care și-au dat viețile pentru a obține, într-un final, normal orară zilnică de muncă la 8 ore.

Citeste si: 5 locuri din Vama Veche pe care trebuie să le vizitezi

Cand pica 1 mai 2022

Cand pica 1 mai 2022

[Sursa foto: Unsplash]

Ce reprezintă 1 Mai pentru români

Ziua de 1 Mai a fost tranformată, în fostele țări comuniste, într-o sărbătoare de stat destinată defilărilor propagandistice. În țara noastră, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, în vremea domniei Regelui Carol I. Ulterior, pe timpul comunismului, aceasta a fost marcată prin tot felul de manifestări de amploare pe marile bulevarde din orașele importante.

După Revoluția din 1989, românii au continuat să sărbătorească acesastă zi prin organizarea diferitelor evenimente sociale în aer liber, cum ar fi mini-vacanțe la mare sau la munte sau mersul la iarbă verde pentru a face grătar.

Preparatul vedetă pentru ziua de 1 Mai este, fără doar și poate, micul românesc. Acesta are o legendă interesantă, care a luat naștere chiar în București, în centrul istoric, acum mai bine de un secol.

Un bucătar de la hanul „La Iorachi” ar fi descoperit rețeta din întâmplare, atunci când nu mai avea mațe pentru cârnații pe care toată lumea îi dorea. Acesta a pus carnea tocată, modelată în forma normală a cărnatului, direct pe grătar, iar primul client care a gustat din invenția lui a rămas profund impresionat. De atunci, micul sau mititelul nu lipsește de pe meselele românilor în ziua de 1 Mai.

Citeste si: 1 MAI 2022. Cum pregătești cei mai buni mici pe grătar

Cand pica 1 mai 2022

Cand pica 1 mai 2022

[Sursa foto: Unsplash]

Mesaje haioase de 1 Mai

1. La Mulţi Ani cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii! De făcut:

– nimic
– grătarul

2. Ce poți face azi nu lăsa pe mâine… lasă pâna după 1 Mai, că ori se rezolvă, ori nu mai trebuie făcut.

3. Mai reprezintă și un simbol al eliberării de sub jugul exploatării și sper să reușim să vedem mititeii, prin spuma berii!

4. Pe lânga ziua celor ce muncesc, de 1 Mai românii mai sărbătoresc și Armindenul denumită popular „Ziua bețivilor”. Așa că scoate repede grătarul, eu iau berea și paharul și hai să sărbătorim, că de mâine iar muncim!

5. Munca este sfântă așa că nu te atinge de ea!


Abonează-te pe

Citește și:

Rețetă delicioasă de paste cu brânză feta și roșii cherry la cuptor

Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf

Ce nu se poate mânca de Ziua Crucii

Ce poți să mănânci când te doare stomacul

Ce să faci când te plictisești. Află cele mai interesate propuneri care-ți vor alungă plictiseală

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Nicoleta Dragne, însărcinată pentru a doua oară
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri