Ce nu se poate mânca de Ziua Crucii


Credincioșii sărbătoresc în fiecare an, pe data de 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, numită și Carstovul Viilor și Ziua Șarpelui. Aceasta ne amintește de moartea Mântuitorului pe Golgota, Aflarea Crucii pe care a fost răstignit și înălțarea ei în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie anul 335.


In articol:

De Ziua Crucii, majoritatea credincioșilor renunță la anumite alimente pentru a cinsti această sărbătoare așa cum se cuvine. Pe data de 14 septembrie se ține post negru sau se impun anumite restricții culinare, în funcție de organismul fiecăruia. Află, în acest articol, ce nu se mănâncă de Ziua Crucii.

Citeste si: Când este Paștele Blajinilor în 2022 și ce se dă de pomană în această zi

Ce nu se poate manca de Ziua Crucii

Ce nu se poate manca de Ziua Crucii

[Sursa foto: PixaBay]

Ce nu se mănâncă de Ziua Crucii

Persoanele care au organismul puternic pot urma postul negru în această zi sfântă. Postul integral, cunoscut de credincioși  drept post negru, constă în abținerea completă de la orice fel de mâncare și băutură pe o perioadă de timp stabilită de la început.

Postul integral poate avea o mulțime de beneficii asupra organismului, însă doar atunci când are loc un aport adecvat de lichide.

„Aşa se spune în popor „postul negru” la postul ca ajunare, adică nu mănânci şi nu bei nimic toată ziua. Faptul că, nu se mănâncă nimic timp de 24 de ore, la post i se spune „negru”. În cărţile liturgice, nu ai să găseşte această denumire a postului.

Preoţii au preluat din popor această denumire şi, o folosesc atunci când recomandă ca cineva să ajuneze. Consider că nu este greşit, dacă folosim şi acest termen, este mai expresiv, reliefează mai accentuat sensul de ceva greu sau ceva aspru”, a spus Parintele Ilarion Argatu.

Se spune în popor că cinstirea acestei sărbători aduce vindecarea de anumite boli. De asemenea, de Ziua Crucii este recomandat să aduni și câteva plante de leac pe care să le duci ulterior la biserică pentru a fi sfințite: boz, micşunele, mătrăgună sau năvalnic.

În ziua de 14 septembrie se bat nucii, însă nu avem voie să consumăm și fructele, asta pentru că miezul are formă de cruce. Nici usturoi, prune, pepene sau pește nu avem voie să consumăm, tot din același motiv.

Citeste si: Ce NU ai voie să faci de Sfântul Ilie

Ce nu se poate manca de Ziua Crucii

Ce nu se poate manca de Ziua Crucii

[Sursa foto: PixaBay]

Superstiții de Ziua Crucii

Potrivit tradițiilor noastre, de Înălțarea Sfintei Cruci se sfințește busuiocul, iar mai apoi se pune în vasele de apă ale păsărilor pentru a fi ferite de boli. O altă superstiție arată că fetele pun busuioc în apa cu care se spală pentru a avea un păr bogat și sănătos.

Busuioc sfințit se mai pune și la streșinile caselor pentru a le feri de rele. De exemplu, în Bucovina, oamenii atârnau în ramurile pomilor fără de rod cruci de busuioc sfințit. Se credea că astfel vor avea parte de recolta bogată în toamna viitoare.

O poveste din bătrâni arată că șerpii se strâng la un loc, se încolăcesc și formează o anume „piată nestemată”, care este folosită pentru vindecarea bolilor. Din acest motiv ziua de 14 septembrie mai este cunoscută și sub numele de „Ziua Șerpilor”.

Tot de Ziua Crucii, preoții sfințesc viile și butoaiele de vin pentru ca oamenii să se bucure de o recoltă bogată. În popor se spune că ultima tufă din vie nu trebuie culeasă astăzi, ci păstrată ca ofrandă pentru păsăile cerului.

Monedele sfințite în această zi, păstrate în portofel alături de o cruciulița, aduc belșug și spor în muncă.

De asemenea, nu este voie, de Înălțarea Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Citeste si: Cine este preotul Constantin Necula. "Eu cred că femeia depăşeşte bărbatul. A te supune soțului nu înseamnă a-i admite toate mojiciile"

Ce nu se poate manca de Ziua Crucii

Ce nu se poate manca de Ziua Crucii

[Sursa foto: PixaBay]

Rugăciune pentru Înălțarea Sfintei Cruci

„Să se scoale Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la față Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de față focului, așa să piară demonii de la față celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.

O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioara Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci.

Amin!”


Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată pică Paștele în următorii 12 ani

Povestea de dragoste dintre Cosmin Seleși și Irina - de la întâlnirea la un semafor, la cererea de căsătorie într-o garsonieră

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște 2022

Ce înseamnă când fluieri în casă

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
“Cea mai emoționantă ceremonie.” Bianca Comănici a fost prezentă la nunta Getuței Sterp
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri