Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă

Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă

Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă

De cele mai multe ori, oamenii ajung să subestimeze puterea unei mese sănătoase, gătite acasă. Află din rândurile de mai jos cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă!

Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă.

Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă

Mâncarea gătită acasă are numeroase beneficii atât pentru stilul de viață care devine mult mai sănătos, cu ajutorul controlului pe care oamenii îl au datorată calității ingredientelor și al adaosului de condimente precum sarea, cât și pentru sănătatea psihoemoțională a relației dintre părinți și copii sau a cuplurilor, prin implicare și timp de calitate.

Pentru femei, o masă de prânz corespunzătoare poate consta într-o ciorbă cu carne de curcan și legume lângă, deoarece nu are multe calorii, și de preferat o felie de pâine integrală sau neagră.

”O ciorbă cu carne de curcan și legume lângă, dacă punem și o felie de pâine, pentru doamne deoarece nu are atât de multe calorii, de preferat integrală sau neagră, va fi suficient pentru o masă de prânz când nu avem timp.

, a spus nutriționistul.

Citește și: Care sunt alimentele care întăresc imunitatea corpului

Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă[Sursa foto: freepik]

Citește și: Vrei să te apuci de aerobic? Iată ce beneficii și contraindicații are acest sport

În ceea ce privește masa de prânz pentru bărbați, aceștia pot opta pentru un meniu gătit format din două pulpe de pui cu cartofi la cuptor, întâi fierți și apoi copți.

Ei pot adăuga și câteva murături, pentru a fi jumătate de farfurie plină cu legume. În murături se pot găsi atât probiotice, cât și prebiotice. 
 
“La domni, am pregătit pentru dânșii două pulpe de pui cu cartofi, care nu sunt prăjiți, ci făcuți la cuptor, întâi fierți și apoi copți. Peste aceștia mai punem și murături, pentru că vreau să fie mai multe legume, jumătate din farfurie să fie cu legume, avem și probiotice, și prebiotice în murăturile acestea.”

În zilele de post, de dezlegare la pește, se poate consuma un meniu de pește alcătuit din păstrăv cu măsline și orez integral, iar lângă poate fi și o salată de varză.

“Am zis să avem și eu mâncare cu păstrăv cu măsline lângă care putem pune niște orez, integral, dacă se poate, putem pune și o salată de varză și va fi foarte gustoasă”

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citește și: Efectele mâncărurilor de tip fast-food asupra sănătății copiilor

Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum să creezi un meniu de dietă pentru întreaga săptămână

Crește riscul de mortalitate, dacă avem o singură masă pe zi

Rezultatele unui studiu au arătat o creștere a riscului de mortalitate și a evenimentelor cardiovasculare, din cauza alimentației incorecte.

Astfel că, persoanele care au obiceiul de a mânca o singură dată pe zi sau care mănâncă foarte des, preponderent seara sau la prânz, sunt la acest risc. Așadar, este important să respectăm cele trei mese ale zilei.

”Tocmai au fost publicate, într-o revistă a Academiei de Dietetică și Nutriție din SUA, rezultatele unui studiu care arată o creștere a riscului de mortalitate, o creștere a evenimentele cardiovasculare, asociată alimentației incorecte.

Deci, cei care mănâncă o singură dată pe zi, preponderent seara, poate și la prânz, sunt la acest risc, și cei care mănâncă foarte des, pentru că și dacă mănânci două mese, una după alta sau la o oră distanță deja nu mai este nimic. Așa că ar fi bine să respectăm cele trei mese, micul dejun să nu îl mai sărim, prânzul este cea mai importantă masă a zilei și încercăm să o găsim din alimente sănătoase, pregătim noi sau dacă se poate comandăm, și o cină cât mai ușoară”, a spus medicul.

Citește și: Cum funcționează o dietă disociată

Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum să nu mai risipiți mâncarea

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

Cum putem controla porțiile pe care le consumăm

O problemă în cazul gătitului acasă este controlul porțiilor consumate. Pentru a rezolva acest lucru, este recomandat ca fiecare persoană să își pună în farfurie porția exactă pe care dorește să o mănânce, pentru a nu exista tentații. Totodată, un sfat util pentru persoanele care obișnuiesc să lucreze de la calculator este să evite să mai mănânce pe grabă, deoarece creierul nu reușește să asimileze informația și nu apare senzația de sațietate. Astfel, fiecare ajunge să mănânce mult mai mult după câteva ore.

”Controlul porțiilor ar fi bine să îl facem. Nu mai punem castron în față pentru toată lumea și ne tot luăm, pentru că este și acel stimul olfactiv, ci încercăm să ne punem exact cât dorim să mâncăm. Pe de altă parte, vă sugerez să mâncați 20 de minute masa, adică încet. Sunt persoane care în 5 minute au terminat toată masa. Sunt în grabă, dar creierul nu reușește să asimileze informația și nu apare senzația de sațietate și mâncăm mult mai mult decât avem nevoie. De asemenea, o recomandare pentru IT-iști, în special, dar și pentru toți cei care stau la birou, și își iau poate un sandwich sau o plăcintă rapid și mănâncă în fața calculatorului. Din nou, creierul nu realizează, nici măcar nu simte calitatea, și vom simți la două ore că ne este foame și mâncăm din nou”, a mai spus medicul.

Citește și: 4 sfaturi ca să îți păstrezi silueta de sărbători

Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă[Sursa foto: freepik]

Citește și: De ce se administrează vitamina D copiilor

De asemenea, ca o gustare dimineață sau după-amiaza, pe la ora 16:00, fiecare persoană poate consuma un fruct precum o banană, alături de un iaurt cu cereale.

”Fructul putem să îl mâncăm dimineața, la micul dejun, împreună cu iaurt, cu cereale. Putem la gustarea de dimineață sau la cea de după-amiază, pe la ora 16:00, când multă lume simte nevoia de energie, dar simte și nevoia de ceva dulce. Iar atunci o banană e perfectă”, a mai spus medicul.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Cum prevenim deficitul de fier și anemia

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies