O mulțime de persoane se confruntă din nefericire cu anemia. Cauzele acestei afecțiuni sunt multiple, și provin în principal din alimentație.
În cadrul unei emisiuni, Anca Hâncu, doctor în nutriție a explicat cum putem evita producerea anemiei, dar și deficitul de fier.
Cât de important este fierul
Citește și: Cum consumăm corect fructele când ținem dietă
Organismul nostru are nevoie de o mulțime de nutrienți și vitamine. Fierul este un mineral cu roluri extrem de importante în corpul nostru.
„Fierul vine din două tipuri de surse, vegetale sau animale. Sursele animale se absorb în proporție mult maia ridicată, în proporție de 15% până la 35%, iar cele vegetale de la 2% la 15%.
Există persoane mai dispuse la scăderea fierului din organism, în funcție de stilul de viață. De aceea, mulți apelează la suplimentele de fier, însă nu întotdeauna sunt suficiente.
Recomandarea medicului este să nu luăm suplimente de fier fără să consultăm doctor.„Tinerii, adolescenții și cei care fac sport sunt un grup de risc. Vegetarienii, care luându-și fierul din sursele vegetale, pot risca, dacă nu își fac combinațiile potrivite, să aibă carențe de fier.”, a declarat medicul specialist.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ce alimente sunt bogate în fier
Citește și: Care sunt urmările excesului de portocale
Cantitatea de fier din corpul nostru este datorată stilului alimentar pe care îl abordăm. De aceea, trebuie să consumăm o varietate mare de legume, fructe și alte alimente bogate în nutrienți.
„Vegetalele bogate în fier sunt spanacul, broccoli, fasole, linte, năut.
Alimente bogate în vitamina C
Se știe că vitamina C este esențială în organismul nostru. Din fericire, aceasta se poate lua și din alimentație, nu doar din suplimente.
„Vitamina C se găsește și în ardei, în roșii, în kiwi. Fierul nu se absoarbe dacă îl includem în alimentație concomitent cu fitați sau tamini. Fitații sunt antinutrienți, se găsesc în fasole, care este bogată în fier. Trebuie să punem fasolea la înmuiat cu o seară în urmă, ca să scăpăm de antinutrienți. Când mâncăm spanac, ouă, carne, nu trebuie să consumăm cafea, ceai negru sau verde decât după o oră, pentru că are o concentrație mare de tanin și are o absorbție mare a fierului.”, a specificat doctorul.
Citește și: Doliu în sportul românesc! A murit campionul olimpic la gimnastică Dan Grecu- kanald.ro
Reguli de consum alimentar
Citește și: Cum ținem corect postul negru
Există anumite combinații alimentare care nu sunt recomandate, indiferent de momentul în care luăm masa. Specialistul în nutriție a precizat că brânza nu se combină cu spanacul sau somonul. O combinație bună pentru somon este oul, pentru că împiedică absorbția fierului. De asemenea, semințele de in și de floarea soarelui sunt bogate în fier. Chiar și carnea este bogată în fier, însă problema este că are mult colesterol. Spre exemplu, amintim ficatul de porc, de gâscă, dar și mușchiulețul de vită sau pieptul de pui. Doctorul a explicat că și prepararea mâncării are un rol esențial în sănătatea noastră. Chiar și atunci când fierbem legumele, trebuie să fim extrem de atenți.
„Vom fierbe vegetalele al dente, pentru că fierberea absoarbe vitamina C. Oul are în gălbenuș o cantitate mare de fier, iar albușul potențează absorbția acestui fier.”, a declarat medicul.