Cât durează eliminarea unei pietre de la rinichi. Durata și etapele eliminării pietrelor renale din rinichi

Cât durează eliminarea unei pietre de la rinichi

Multe persoane s-au confruntat cu pietrele la rinichi de-a lungul timpului sau au avut oameni în viața lor care au avut o colică, iar durerile de colică renală se aseamănă foarte mult cu durerile nașterii.

Dr.

Gheorghe Niță, medic primar urolog, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre pietrele la rinichi, de ce apar și cum le putem preveni. Iată tot ce trebuie să știi despre colica renală.

Cât durează eliminarea unei pietre de la rinichi

Citește și: Câte ouă avem voie să consumăm într-o zi

Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Totul despre anxietate. Cum îți dai seama că ești anxios

De ce apar pietrele la rinichi și cum le putem preveni

1. Bea cantități suficiente de apă pentru a menține o hidratare adecvată

Durata eliminării unei pietre la rinichi poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv mărimea și locația pietrei, starea generală de sănătate a persoanei și tratamentul aplicat.

Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, a declarat că mulți dintre noi avem cunoștințe care cel puțin o dată în viață au avut o colică, iar durerile de colică renală sunt foarte asemănătoare cu durerile nașterii.

2. Fii activ fizic și evită un stil de viață sedentar

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citește și: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

Urina este un mediu în care sunt dizolvate multe substanțe, nocive pentru organism, care nu ne mai trebuie, iar acolo sunt foarte multe săruri minerale. În multe situații, aceste săruri minerale se pot aglomera și pot duce la formarea pietrelor.

„Mulți dintre noi avem cunoștințe care cel puțin o dată în viață au avut o colică. Este adevărat că durerile de colică renală se aseamănă cu durerile nașterii.

Litiaza renală este o boală frecvent întâlnită, este una din primele boli descrise în literatura de specialitate încă din antichitate. Asta pentru că urina este un mediu în care sunt dizolvate foarte multe substanțe care sunt nocive pentru organism, care nu ne mai trebuie. Sunt foarte multe săruri minerale acolo și în foarte multe situații aceste săruri minerale se pot aglomera și pot duce la formarea pietrelor, a unor formațiuni dure care pot pune probleme cu timpul, evident dacă migrează în încercarea de eliminare.
Sunt diverse stadii de evoluție. Totul începe de la mic către mare
”, a declarat specialistul.

În acest proces se formează mici fragmente care, atâta timp cât stau în cavitățile renale, nu deranjează cu nimic, iar urina trece pe lângă ele și persoana în cauză nu știe că le are.

„Se formează mici fragmente inițial care, atâta timp cât stau în cavitățile renale, nu deranjează cu nimic. Urina trece pe lângă ele, nici nu știi că le ai. La acel moment nu ai niciun fel de durere. Până la o anumită dimensiune se pot elimina, uneori, doar cu durere foarte ușoară, de scurtă durată pe care o resimți la un moment dat fiindcă de la rinichi pleacă un canal foarte subțire numit ureter care leagă rinichiul de vezica urinară. Acesta are vreo 20 cm și permite pasajul unor calculi până la 6 mm. De aceea, dacă am un calcul de 2 mm se poate elimina fără cine știe ce probleme. Dacă avem un calcul mai mare, el poate rămâne, poate bloca acel canal foarte subțire de care vorbeam și atunci urina nu se mai poate evacua și atunci apare colica renală. Se poate ajunge chiar la un calcul de câțiva cm care poate ocupa toate cavitățile rinichiului. Aceste pietre evoluează fără să dea mari probleme pentru că nu ocupă complet rinichiul decât în stadii foarte tardive. La acest moment trebuie să reținem că nu mai există piatră care să aibă nevoie de o intervenție clasică chirurgicală. Toate pot fi rezolvate prin metode minim invazive”, a spus specialistul.

3. Urmează tratamentul medicamentos prescris de medicul tău

Citește și: 5 obiceiuri care cresc nivelul de estrogen din organism

Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

4. Urinează cu regularitate și nu amâna nevoia de a urina

Există mai mulți factori incriminați în apariția pietrelor, iar unul dintre ei poate fi apa. Cantitatea de apă recomandată este de minim 2L în 24 de ore, dar depinde foarte mult și mediul în care fiecare persoană locuiește.

„Sunt mulți factori incriminați în apariția pietrelor. Apa poate fi unul dintre factori în sensul că este în cantitate prea mică. Cantitatea de apă recomandată este de minim 2l în 24h, dar depinde și de mediul în care stai, mediul în care lucrezi. Dacă lucrezi în temperatură crescută și transpiri abundent, evident că aceste cantități de lichide trebuie să crească. Putem preveni apariția acestor pietre consumând lichide în mod corespunzător, evitând excesul de sare, de zahăr, consumând cât mai multe citrice pentru că au rol protectiv împotriva formării pietrelor, iar dacă am făcut deja o piatră și știm de ce natură este trebuie să ne ferim ca în alimentație să avem acele substanțe care pot duce la formarea pietrelor”, a mai spus specialistul”, a mai spus doctorul.

5. Este important să consulți medicul specialist

Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

[Sursa foto: freepik]

Care sunt factorii incriminați în apariția pietrelor

Colica renală este foarte dureroasă, nu pune viața în pericol, dar durerea este comparată cu nașterea și aduce pacientul către medic.

„O colică renală este o chestiune dureroasă. Nu pune viața în pericol, dar durerea este importantă și comparată cu nașterea. Durerea aduce pacientul către medic. Există o rezolvare, fie terapeutică, dând tratament medical dacă este un calcul mai mic și are șanse să se elimine spontan, fie o procedură minim invazivă cu evoluție rapidă postoperatorie dacă situația o va impune”, a mai adăugat specialistul.

Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

Pietre la rinichi. De ce apar și cum le prevenim

[Sursa foto: freepik]Citește și:

Câte ouă avem voie să consumăm într-o zi

Beneficiile kinetoterapiei în timpul sarcinii

ego.ro Cea mai simplă metodă prin care scapi de praful din casă. Trucul viral care învinge mătura și aspiratorul

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro Cum a slăbit celebra actriță Hande Ercel câte 5 kilograme pe săptămână! Ce a mâncat în fiecare zi

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies