Totul despre anxietate. Cum îți dai seama că ești anxios


Anxietatea este o tulburare cu care multe persoane se confruntă, mai ales în ultima vreme. Din păcate, mulți nu știu cum să îi facă față și nu înțeleg de unde le provin toate stările și gândurile negative care există în capul lor în mod constant.


In articol:

Ei bine, există posibilitatea să te confrunți cu anxietate și să nu îți dai seama de acest aspect. Iată cum poți să îți dai seama dacă ai această tulburare!

Citește și: Totul despre terapia prin râs. Cum ne ajută?

Totul despre anxietate

Totul despre anxietate

[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Detoxifierea cu zeolit- ce e bine să afli

Cum îți dai seama că ești anxios

Cerasela Rogen, psiholog, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV despre anxietate. Specialistul a declarat că avem anxietatea în gândire și în emoții, dar nu o detectăm, deoarece nu îi dăm foarte multă importanță.

Este o stare în care persoanele nu se simt capabile de nimic și nu mai văd sensul în nicio activitate pe care o fac.

„Avem anxietatea în gândire și în emoții, dar nu o detectăm, pentru că nu îi dăm așa multă importanță că avem o stare, cumva nu avem chef de nimic, amânăm lucrurile, parcă nu vedem nici sensul la tot ce facem, dar aceste lucruri nu sunt băgate în seamă.

În schimb, când se manifestă în corpul fizic și ajungem cu mult cortizol, creierul deja dă altfel de impulsuri electrice, adică altfel de comenzi, simți că nu mai ai aer, simți că trebuie să deschizi ferestra, simți că te apasă ceva pe piept, simți că îți bate inima foarte repede sau că nu mai poți respira și sau senzația că leșini sau că mori. Se confundă de cele mai multe ori și cu un infarct. Noi recunoaștem doar simptomele fizice, care sunt o consecință a unui timp mai îndelungat de stare de presiune”, a spus specialistul.

Ființele umane au fost inventate cu un sistem în care, dacă corpul fizic este în pericol, intră într-o stare de luptă sau fugă. Cortizolul este un acid lactic care hrănește mușchii, iar persoana se luptă cu lucruri foarte grele, și corpul se simte într-un pericol continuu.

„Noi, ființele umane am fost inventate cu un sistem în care dacă corpul fizic este în pericol intrăm în starea luptă sau fugi. Cortizolul este un fel de acid lactic care hrănește fix mușchii și tu devii cumva erou, te lupți foarte puternic sau ridici o mașină, că a căzut cineva peste sau fugi foarte tare să îți scapi viața. Acest sistem este doar dacă corpul fizic este în pericol, nu dacă mintea noastră se duce în trecut sau în viitor, deoarece asta voiam să subliniez, acest cortizol, pe care îl tot descărcăm zi de zi, e ca și cum noi suntem în permanent pericol urmăriți de un tigru, de câteva luni, dar noi încă alergăm și încă suntem sub presiunea să ne apărăm”, a mai spus psihologul.

Anxietatea nu se petrece niciodată în prezent, doar în trecut și viitor, deoarece mintea stă cu regrete, dureri și amintiri. Creierul devine ca un fier băgat în acid și nu mai funcționează cum trebuie.

„Niciodată nu există în prezent cu adevărat această anxietate, mintea stă în trecut cu regrete, dureri, amintiri dureroase, sau în viitor, dar niciodată în prezent. Creierul devine ca un fier băgat în acid, nu mai funcționează cum trebuie, descarcă impulsuri electrice haotice, se stafidește, deoarece mănâncă neuro-transmițătorul și nu mai vedem luminița de la capătul tunelului”, a mai spus specialistul.

Citește și: Căderea părului: cauze potențiale și când să consultați un medic

Totul despre anxietate

Totul despre anxietate

[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Care este hormonul care ne împiedică să slăbim. „Niciodată hormonii în exces nu sunt buni. Tot timpul trebuie să existe un echilibru.”

De câte feluri este anxietatea

Anxietatea poate fi mai ușoară sau mai grea, iar în momentul în care se ajunge la depresie devine cronic. Ea poate fi socială, de mediu, de școală și de performanță, în momentul în care simțim că nu suntem destul de buni.

„Sunt anxietăți mai ușoare, anxietăți mai grele, dar când se ajunge la depresie deja este cronic. Anxietate sociala, de mediu, de la școală, că nu ești destul de bun, de performanță. Anxietatea de la frici, când o frică te vizitează mai des, atunci devii anxios la anumite situații, la anumite gânduri”, a mai adăugat specialistul.

Multe persoane trăiesc cu frica de moarte, iar gândul ca s-ar putea întâmpla ceva nu le dă pace. Această anxietate se bazează pe fenomene din trecut sau din viitor, dar nu o simțim niciodată în acțiunile prezentului.

„Majoritatea avem frica de moarte și după devii anxios că poate se întâmplă ceva, dar suntem în viitor sau în trecut, niciodată în prezent. În primul rând sunt trei mari producători de anxietate: educația pe care am primit-o, de exemplu dacă ți s-a spus să nu faci diferite lucruri, mama ta sau tatăl tău te-au comparat cu alții. Orice anxietate înseamnă dezechilibru chimic în corp. Ne afectează diferit în funcție de vârstă, iar adolescenții au devenit mult mai anxioși. Îl observi atunci când este mult mai singur, când nu are prieteni, când stă în fața calculatorului foarte multe ore. Înainte se rugau părinții de noi să intrăm în casă, acum se roagă de ei să iasă afară”, a mai spus psihologul.

Citește și: Cum gestionezi stresul atunci când ai copii. „Ei învață de la noi”

Totul despre anxietate

Totul despre anxietate

[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Cura de detoxifiere cu usturoi. Beneficiile și contraindicațiile consumului ade usturoi


Abonează-te pe

Citește și:

Semnificația culorii verde. Ce mesaj transmite și cum să o porți

Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău, împreună de ziua fiului lor. Cum au petrecut toți 4, ca o adevărată familie?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Totul despre terapia prin râs. Cum ne ajută?

Căderea părului: cauze potențiale și când să consultați un medic

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscop
Sfatul zilei din 6 decembrie. O zodie are nevoie de o schimbare majoră
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri