Descoperă în articolul de mai jos cum se gătește corect pieptul de pui pentru a-și păstra gustul și pentru a rămâne suculent și delicios.
Pentru multe persoane, pieptul de pui este alimentul preferat, mai ales atunci când vine vorba despre persoanele care își doresc să trăiască sănătos și vor să slăbească. Însă, pentru a fi gătit corect, este nevoie de câteva trucuri pentru a rămâne suficient de suculent, pentru a nu fi uscat și pentru a nu părea înecăcios, așa cum îl percep multe persoane.
În primul rând, trebuie să știi faptul că pieptul de pui de țară diferă de cel cumpărat de la magazin, iar modul de preparare diferă.
Cei mai cunoscuți bucătari au câteva trucuri atunci când vine vorba despre gătirea pieptului de pui. În timpul specializării în gastronomie, aceștia află că gătitul ține, în mare parte, de pregătirea ingredientelor.
În cazul în care nu vrei să pregătești pulpe de pui care sunt puțin mai ușor de gătit deoarece au și puțină grăsime și vrei să rămâi la prima alegere, pieptul de pui, cei mai mulți bucătari recomandă să cumperi piept de pui cu piele și cu os. În caz contrar, pieptul de pui trebuie pus în saramură ori marinat în prealabil de a fi gătit.
Cum se face marinarea cărnii de pui
În cazul saramurii, tot ce trebuie să faci este să ții pieptul de pui în apă cu sare în frigider.
Pentru a marina pieptul de pui, ai nevoie de ulei de măsline, usturoi și mirodenii. Amestecă aceste ingrediente, întinde bine pe carnea de pui și apoi învelește-o într-o folie de aluminiu și las-o la frigider timp de o oră.
Sarea reușește să extragă umezeala din carne și să o frăgezească în mod eficient. Pentru saramură, ai nevoie de 4 căni de apă, ¼ cană de sare, 2 linguri de zahăr, 10 boabe de piper întregi, trei căței de usturoi zdrobiți și coaja de la o jumătate de lămâie. Se aduce acest amestec la fierbere, apoi se lasă să se răcească și se scufundă cu atenție pieptul de pui. Se poate lăsa și peste noapte. Dimineața, se scoate puiul din saramură, se lase să se usuce la aer în frigider pentru o oră, apoi poate fi gătit.
Și marinarea pieptului de pui oferă o savoare deosebită. Poți folosi coajă de lămâie, sare, piper și rozmarin, să lași carnea să se odihnească peste noapte în acest amestec în frigider. De asemenea, pieptul de pui poate fi marinat și cu iaurt. Aciditatea iaurtului ajută la frăgezirea cărnii și la crearea unei cruste crocante atunci când este pregătită în tigaie. În plus, acidul lactic din iaurt ajută la absorbirea apei din carne, iar aceasta va deveni și mai suculentă.
La ce temperatură se gătește pieptul de pui
După ce este ținut în saramură ori în marinadă, pieptul de pui se poate găti la cuptor sau în tigaie, la temperaturi cuprinse între 76- 80 de grade Celsius. Pieptul de pui este perfect gătit atunci când are carnea albă în interior, iar crusta devine galben-maronie. Acesta poate fi prăjit și într-o tigaie grill fără ulei.
Pieptul de pui gătit poate fi inclus în multe preparate, precum salate, antreuri, paste. De asemenea, poate fi consumat și cu orez sau cu cartofi.