Ou alb vs. Ou maro: tot ce trebuie să știți

ou maro beneficii

Ou alb vs. Ou maro: tot ce trebuie să știți

Deși multe persoane consideră că ouăle maro sunt mai sănătoase, se pare că nici cele albe nu sunt mai prejos. Însă știați diferențele dintre acestea?

Aflați din rândurile următoare câteva aspecte legate de ouăle maro și cele albe, dar și câteva diferențe de luat în seamă.

 

Diferența de culori a ouălor

Oamenii cred că ouăle maro sunt mai sănătoase, la fel ca pâinea, orezul și pastelele brune. Cu toate acestea, ouăle nu sunt incluse în acest lucru. Genetica și rasa găinilor determină culoarea ouălor.

Se pare că mărimea sau culoarea ouălor nu sunt indicatori de calitate. De fapt, rasa de pui decide culoarea și dimensiunea ouălor.

Când cojile de ou sunt de culoare maro, culorile diferă de la o rasă la alta. Protoporfirina IX este un pigment prezent în cojile de ou maro. Biliverdinul este un pigment care este prezent în cojile de ou albastre. În cadrul aceleiași rase, culoarea ouălor poate varia uneori, în funcție de dominanța lor genetică.

În afară de rasă și genetică, culoarea găinii poate fi influențată și de alte lucruri, cum ar fi dieta găinii, mediul înconjurător, nivelul de stres și vârsta. Acești factori pot schimba culoarea ouălor, dar nu schimbă cu adevărat culoarea. Conform Healthline, atât ouăle maro, cât și cele albe sunt alimente sănătoase. Un ou tipic conține o mulțime de vitamine, minerale și proteine ​​de înaltă calitate.

Citește și: Rețeta de cozonaci de Paște a Ilenei Sterp: „Împletesc cele două rulouri și pun cozonacul într-o tavă pe care am uns-o cu puțin unt.”

beneficii oua
Ou alb vs. Ou maro: tot ce trebuie să știți[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citește și: Rețeta de drob de miel a bunicii Gherghina de pe TikTok: „Atenție! Eu la drob nu fierb organele.”

Sunt ouăle brune mai sănătoase decât ouăle albe

Indiferent de culoarea cojii, toate ouăle vă oferă aceeași nutriție. Culoarea cojii nu afectează compoziția sau calitatea ouălor. Diferența de culoare este doar o consecință a diferenței de pigment din coajă, nu a valorii nutriționale. Ouăle maro și albe sunt ambele bogate în proteine și minerale. În ceea ce privește proteinele, ouăle maro și albe sunt aproape identice.

Cu toate acestea, conținutul nutrițional al unui ou poate fi modificat de mai mulți factori, cum ar fi hrana găinii și mediul acesteia. De exemplu, ouăle de găini crescute în aer liber cu lumină solară suficientă sunt cunoscute a fi mai bogate în vitamina D decât ouăle de găini crescute în mod obișnuit în cuști și cotețe. Puii care primesc o dietă care conține acizi grași omega-3 sau vitamina D vor produce ouă mai bogate în acești nutrienți.

Conform National Library of Medicine, studiile de asociere a trăsăturilor au relevat un efect semnificativ asupra culorii cojii în liniile albe de ou și efecte semnificative.

diferente intre ou alb si ou maro
Ou alb vs. Ou maro: tot ce trebuie să știți[Sursa foto: freepik]

Diferența de gust și mărime

Unele persoane cred că ouăle maro au un gust mai bun decât ouăle albe, dar asta e doar o chestiune de gust.

Culoarea cojii de ou nu influențează cu adevărat gustul ouălor, la fel ca și conținutul nutrițional al ouălor. Cu toate acestea, gustul ouălor poate fi modificat de alți factori, cum ar fi tipul de hrană, rasa de pui, metoda de gătit și prospețimea. Majoritatea puilor care sunt crescuți acasă depun ouă maro cu un gust puțin mai bogat sau un gălbenuș mai vibrant. Oamenii cred că ouăle maro au un gust mai bun decât ouăle albe.

Citește și: Armin Nicoară și Claudia Puican au plecat din România. Unde s-au dus cei doi artiști: "Fiecare colț ascunde un sărut"- kanald.ro

Citește și: EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România- stirilekanald.ro

Ouăle au un miros neplăcut dacă sunt păstrate mai mult timp, în special la temperaturi ridicate. Ouăle colectate proaspăt din curte sunt mai gustoase și proaspete decât ouăle obișnuite din supermarket, deoarece nu trec prin timpul suplimentar de procesare și livrare. Un ou poate avea o aromă diferită în funcție de modul în care este gătit. Într-un studiu, ouăle găinilor care au primit hrană convențională în loc de hrană îmbogățită cu ulei de pește aveau gustul același atunci când au fost amestecate, dar nu atunci când au fost fierte. Această varietate avea o aromă de sulf.

ou alb vs ou maro
Ou alb vs. Ou maro: tot ce trebuie să știți[Sursa foto: freepik]

De ce sunt ouăle brune mai scumpe

De obicei, ouăle maro costă mai mult decât ouăle albe, deși sunt identice în toate aspectele, cu excepția culorii. Oamenii cred adesea că ouăle brune sunt mai nutritive și bune decât ouăle albe. Cu toate acestea, diferența constă în faptul că găinile care depun ouă brune au dimensiuni mai mari și au nevoie de mai multă hrană, ceea ce înseamnă că ouăle brune sunt mai costisitoare de cumpărat. Unele tipuri de ouă unice, cum ar fi ouăle de crescătorie sau ecologice, care adesea sunt maro, sunt și mai costisitoare.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

ou alb beneficii
Ou alb vs. Ou maro: tot ce trebuie să știți[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Ce afecţiuni pot ascunde pleoapele umflate

Rețeta de drob de miel a bunicii Gherghina de pe TikTok: „Atenție! Eu la drob nu fierb organele.”

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Cum se simte Bianca Comănici după ce a ieșit din operație: „Ai vrea să dai timpul înapoi”

"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să soluționeze problema

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Sebastian a izbucnit în lacrimi! „Mă simt rău! Vreau să ies!” Cum a reacționat tânărul după disputa aprigă cu Robi, în Casa iubirii! Iată ce i-a spus Roberta

Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news


Cookies