Cât timp se fierbe ficatul de pui. Care este secretul?

Cât timp se fierbe ficatul de pui
Cât timp se fierbe ficatul de pui. Care este secretul?

Află cât timp se fierbe ficatul și ce beneficii aduce acest aliment dacă este consumat în mod regulat.

Ficatul de pui este un aliment versatil, care se potrivește cu orice tip de legumă. Este foarte bogat în vitamine, proteine, minerale și fibre, fiind considerat mult mai nutritiv decât pieptul de pui.
O porție de 100 de grame de ficat de pui conține 175 de calorii și 30 grame de proteine.
Pe lângă faptul că este un aliment sănătos, ficatul de pui este și foarte gustos.


„Nu pot să mă gândesc la piure de cartofi, fară să mi se facă poftă automat de ficăței. Se completeaza perfect si ca gust si ca nutrienți. Ficatul este cea mai eficientă sursă de fier, vitamina A și vitamine din grupul B. Care sunt plus-urile nutritive ale ficatului? Este accesibil ca preț, conține proteine de calitate înaltă și puține grăsimi (aprox 2%). Ca minusuri avem conținutul mare de colesterol (aprox 300mg/100g) și de acid uric- de consumat cu moderație în caz de gută sau dislipidemii!
Dar înapoi la avantaje: 100 g de ficat acoperă 50% din
necesarul zilnic de fier, 100-300% din doza de vit. B și de 15-30 de ori doza zilnica recomandată de vit. A. Dacă mâncăm prea des ficat putem chiar să facem o acumulare de vit. A în exce. Ficatul este un aliment antianemic iar conținutul mare de vitamina A și D îl face esențial în creșterea și dezvoltarea sistemului osos la copii”,
a scris Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.

Citeste si: Garnitura pentru MIEL la cuptor. „Mieii cu o greutate sub 15 kg au un conţinut foarte mare de apă şi de colagen, care este toxic pentru ficat"

Citeste si: Cea mai bună rețetă de BAIȚ pentru FRIPTURA de MIEL. "Consumul de carne de miel prea tânăr, poate crea neplăceri de ordin digestiv"

Alegerea ficatului de pui trebuie făcută cu mare atenție. Ficatul de pui proaspăt are culoarea roz sau maro și un miros plăcut. Când se alege un astfel de preparat, trebuie să se acorde mare atenție integrității ambalajului și termenului de valabilitate.
Se recomandă produsele proaspete sau refrigerate, întrucât produsele din carne, în timpul înghețării și dezghețării, pierd lichid.

Pentru a găti ficatul înghețat, acesta trebuie lăsat în prealabil la dezghețat, în frigider sau la temperatura camerei.

Nu este indicată accelerarea procesului cu ajutorul unui cuptor cu microunde sau al apei fierbinți.
Înainte de a fi gătit, ficatul trebuie spălat bine cu apă rece. Apoi se îndepărtează zonele galbene, deoarece, în caz contrar, va ieși amar.

Citeste si: De ce se mănâncă miel de Paște. Care este istoria acestei tradiții creștine


Cât timp se fierbe ficatul

Într-o cratiță, ficatul se fierbe timp de 10-15 minute la foc mic. Se verifică dacă este gata cu ajutorul unui cuțit. Dacă lasă zeamă, mai trebuie fiert timp de câteva minute.
Într-un multicooker, ficatul va fi fiert timp de 5 minute.
Dacă aveți un aragaz lent, ficatul de pui se fierbe timp de 30 de minute.
În cazul unui aragaz sub presiune, ficatul se prepară timp de 5-7 minute după ce s-a stabilit presiunea dorită.


Mesele care conțin ficat de pui fiert sunt gustoase și extrem de sănătoase.
Modul de preparare variază în funcție de zonă și nu în ultimul rând, de gospodina care îl pregătește.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: CITEȘTE: Ce alimente conțin fier. Sunt recomandate pentru a preveni anemia

Ficat de pui mod de preparare


Idei de rețete delicioase

* ficăței de pui  înăbușiți la ceaun cu legume
* supă de ficat cu tăiței de casă
* ostropel de ficat de pasăre
* pate de ficat de pui
* rasol de ficăței de pui cu hrean
* ficăței de pui la cuptor cu sos de roșii și usturoi
* ficăței fragezi în lapte
„Puneți-l în lapte câteva minute înainte de a-l găti, va fi mai fraged. Poate înlocui cu succes carnea în orice farfurie sau îl puteți transforma într-o pastă tartinabilă, condimentată după gust. Merge cu cartofi, orez, mămăligă, mujdei de usturoi, murături sau orice tip de salată.
Cât despre calorii nicio grijă, e mai dietetic decât pieptul de pui”.- a precizat Mihaela Bilic, nutriționist. 

Citeste si: Cum se face pateul de casă. Rețetă pentru cel din pui, dar și pentru cel din porc


Beneficiile consumului de ficat 


Previne anemia

Ficatul de pui conține o cantitate importantă de vitamina B12, care ajută la producerea globulelor roșii. Un deficit semnificativ de vitamina B12 poate duce la anemie, care se manifestă prin oboseală permanentă și lipsă de concentrare.   


Protejează și îmbunătățește vederea

Ficatul de pui conține vitamina A în proporție de 28%, care protejează si îmbunătățește vederea. Acesta mai conține și retinol, alfa și betacaroten. Astfel, persoanelor care au probleme legate vedere li se recomandă consumul de ficat de pasăre.

Citeste si: Alimente bogate în vitamina D. Trebuie să le consumi iarna

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

Ficat de pui beneficii


Previne cancerul de colon

Ficatul de pui are în componența sa o mare cantitate de acid folic, care previne apariția cancerului de colon și este recomandat femeilor care folosesc anticoncepționale.


Menține tiroida sănătoasă

Datorită seleniulul din compoziția sa, persoanele care consumă frecvent ficat de pui își mențin tiroida sănătoasă.
Întărește sistemul imunitar și ameliorează simptomele provocate de stres
Datorită combinației de niacină si vitamina B3, acest aliment reduce stresul și întărește sistemul imunitar.

Citeste si: Rețetă de maioneză vegană. Se face rapid și ușor


Unghii, păr și piele sănătoase

Ficatul de pui conține proteine în proporție de 50%, vitale pentru sănătatea părului, unghiilor si pielii.
Ficatul este recomandat de nutriționiști în dietele keto și low carb.

„Ficat în/sub orice formă! Probabil că organismul nostru știe să ceară substanțele cu efect antianemic și imunomodulatori, altfel cum s-ar explica faptul că suntem cu toții seduși de o felie de pâine cu pate de ficat? Când vă e poftă de ceva dulce, fiți siguri că nu corpul cere, ci mintea care trebuie liniștită. Însă dacă vă este poftă de ficăței cu piure de cartofi și murături, cu siguranță organismul are nevoie de acei nutrienți."- Mihaela Bilic, nutriționist.



Citește și:

Mâini umflate: cauze comune și modalități de gestionare

5 motive pentru care părul nu mai crește

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies