Află cât timp se fierbe ficatul și ce beneficii aduce acest aliment dacă este consumat în mod regulat.
Ficatul de pui este un aliment versatil, care se potrivește cu orice tip de legumă. Este foarte bogat în vitamine, proteine, minerale și fibre, fiind considerat mult mai nutritiv decât pieptul de pui.
O porție de 100 de grame de ficat de pui conține 175 de calorii și 30 grame de proteine.
Pe lângă faptul că este un aliment sănătos, ficatul de pui este și foarte gustos.
„Nu pot să mă gândesc la piure de cartofi, fară să mi se facă poftă automat de ficăței. Se completeaza perfect si ca gust si ca nutrienți. Ficatul este cea mai eficientă sursă de fier, vitamina A și vitamine din grupul B. Care sunt plus-urile nutritive ale ficatului? Este accesibil ca preț, conține proteine de calitate înaltă și puține grăsimi (aprox 2%). Ca minusuri avem conținutul mare de colesterol (aprox 300mg/100g) și de acid uric- de consumat cu moderație în caz de gută sau dislipidemii!
Dar înapoi la avantaje: 100 g de ficat acoperă 50% din
Alegerea ficatului de pui trebuie făcută cu mare atenție. Ficatul de pui proaspăt are culoarea roz sau maro și un miros plăcut. Când se alege un astfel de preparat, trebuie să se acorde mare atenție integrității ambalajului și termenului de valabilitate.
Se recomandă produsele proaspete sau refrigerate, întrucât produsele din carne, în timpul înghețării și dezghețării, pierd lichid.
Pentru a găti ficatul înghețat, acesta trebuie lăsat în prealabil la dezghețat, în frigider sau la temperatura camerei.
Înainte de a fi gătit, ficatul trebuie spălat bine cu apă rece. Apoi se îndepărtează zonele galbene, deoarece, în caz contrar, va ieși amar.
Citeste si: De ce se mănâncă miel de Paște. Care este istoria acestei tradiții creștine
Cât timp se fierbe ficatul
Într-o cratiță, ficatul se fierbe timp de 10-15 minute la foc mic. Se verifică dacă este gata cu ajutorul unui cuțit. Dacă lasă zeamă, mai trebuie fiert timp de câteva minute.
Într-un multicooker, ficatul va fi fiert timp de 5 minute.
Dacă aveți un aragaz lent, ficatul de pui se fierbe timp de 30 de minute.
În cazul unui aragaz sub presiune, ficatul se prepară timp de 5-7 minute după ce s-a stabilit presiunea dorită.
Mesele care conțin ficat de pui fiert sunt gustoase și extrem de sănătoase.
Modul de preparare variază în funcție de zonă și nu în ultimul rând, de gospodina care îl pregătește.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: CITEȘTE: Ce alimente conțin fier. Sunt recomandate pentru a preveni anemia
Idei de rețete delicioase
* ficăței de pui înăbușiți la ceaun cu legume
* supă de ficat cu tăiței de casă
* ostropel de ficat de pasăre
* pate de ficat de pui
* rasol de ficăței de pui cu hrean
* ficăței de pui la cuptor cu sos de roșii și usturoi
* ficăței fragezi în lapte
„Puneți-l în lapte câteva minute înainte de a-l găti, va fi mai fraged. Poate înlocui cu succes carnea în orice farfurie sau îl puteți transforma într-o pastă tartinabilă, condimentată după gust. Merge cu cartofi, orez, mămăligă, mujdei de usturoi, murături sau orice tip de salată.
Cât despre calorii nicio grijă, e mai dietetic decât pieptul de pui”.- a precizat Mihaela Bilic, nutriționist.
Citeste si: Cum se face pateul de casă. Rețetă pentru cel din pui, dar și pentru cel din porc
Beneficiile consumului de ficat
Previne anemia
Ficatul de pui conține o cantitate importantă de vitamina B12, care ajută la producerea globulelor roșii. Un deficit semnificativ de vitamina B12 poate duce la anemie, care se manifestă prin oboseală permanentă și lipsă de concentrare.
Protejează și îmbunătățește vederea
Ficatul de pui conține vitamina A în proporție de 28%, care protejează si îmbunătățește vederea. Acesta mai conține și retinol, alfa și betacaroten. Astfel, persoanelor care au probleme legate vedere li se recomandă consumul de ficat de pasăre.
Citeste si: Alimente bogate în vitamina D. Trebuie să le consumi iarna
Previne cancerul de colon
Ficatul de pui are în componența sa o mare cantitate de acid folic, care previne apariția cancerului de colon și este recomandat femeilor care folosesc anticoncepționale.
Menține tiroida sănătoasă
Datorită seleniulul din compoziția sa, persoanele care consumă frecvent ficat de pui își mențin tiroida sănătoasă.
Întărește sistemul imunitar și ameliorează simptomele provocate de stres
Datorită combinației de niacină si vitamina B3, acest aliment reduce stresul și întărește sistemul imunitar.
Citeste si: Rețetă de maioneză vegană. Se face rapid și ușor
Unghii, păr și piele sănătoase
Ficatul de pui conține proteine în proporție de 50%, vitale pentru sănătatea părului, unghiilor si pielii.
Ficatul este recomandat de nutriționiști în dietele keto și low carb.
„Ficat în/sub orice formă! Probabil că organismul nostru știe să ceară substanțele cu efect antianemic și imunomodulatori, altfel cum s-ar explica faptul că suntem cu toții seduși de o felie de pâine cu pate de ficat? Când vă e poftă de ceva dulce, fiți siguri că nu corpul cere, ci mintea care trebuie liniștită. Însă dacă vă este poftă de ficăței cu piure de cartofi și murături, cu siguranță organismul are nevoie de acei nutrienți."- Mihaela Bilic, nutriționist.