Citește în articolul de mai jos ce trebuie să faci pas cu pas pentru a obține o friptură suculentă și gustoasă. Ce trebuie să eviți.
Atunci când vine vorba despre friptură, fiecare bucătar se laudă cu secretele sale. În articolul de mai jos am adunat cele mai cunoscute zece secrete pentru a face o friptură suculentă, pe care să o aprecieze toți membrii familiei, dar și prietenii. Iată de ce ai nevoie pas cu pas pentru cea mai bună friptură.
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să alegi de unde cumperi carnea.
Cum se decongelează carnea corect
Bucătarii cunoscuți recomandă decongelarea cărnii, în mai puțin de o oră. Prin urmare, nu scoate carnea de la congelator cu prea mult timp înainte, deoarece pe grătar sau în tigaie își va pierde consistența, precum și gustul.
Ca să decongelezi rapid carnea, ai nevoie de un bol cu apă rece. În acest bol, așezi carnea cu punga în care a stat în congelator și lași să stea în apă timp de o oră. După 30 de minute, poți schimba apa. Nu se recomandă decongelarea cărnii în cuptorul cu microunde sau în apă fierbinte.
Înainte de a începe să gătești carnea, se recomandă să o lași până când ajunge la temperatura camerei.
Cam o oră este de ajuns înainte de a așeza carnea pe grătar.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Usucă bine carnea înainte de a o prăji sau a o pune pe grătar. Pentru acest lucru, folosește șervețele de hârtie și șterge bine carnea. Este foarte important să ștergi orice urmă de sânge, deoarece vei face mult fum și vei arde carnea dacă omiți acest pas.
Citește și: Ce poți face cu carnea rămasă de la grătar. Rețete ușoare și gustoase din resturi de friptură
Ce condimente se pun pe carne
Nu pune prea multe condimente pe carne. Cel mai bun condiment pentru carne este sarea. Aceasta eliberează umiditatea din carne și ajută în procesul de gătire, eliberând gustul natural al cărnii.
Cât despre tigaia perfectă pentru cea mai bună friptură, marii bucătari recomandă tigaia de fontă, deoarece menține căldura mai bine, iar acest lucru asigură o gătire uniformă, precum și o caramelizare a sosului. Însă, dacă nu ai o tigaie de fontă, poți încerca un alt tip de tigaie, să fie antiaderentă și să nu ajungă să scoată fum înainte de a așeza carnea.
Nu întoarce prea des carnea, acesta este sfatul multor bucătari cunoscuți din întreaga lume. Alții, în schimb, recomandă întoarcerea cât mai des a cărnii, deoarece, dacă dorești să fie mai bine făcută friptura, atunci este mai bună această soluție.
Nu găti prea mult carnea, nu vrei să iasă prea uscată și lipsită de gust. În cazul unei fripturi mediu-rare, aceasta ar trebui să fie în jur de 50-53 de grade Celsius. Exteriorul este făcut, centrul este roz, cu dungi subțiri maro în partea de sus și de jos. Friptura medium are în interior temperatura între 60-65 de grade Celsius, iar friptura bine făcută are temperatura internă între 65-70 de grade Celsius. Folosește un termometru pentru a descoperi temperatura cărnii și evită să o tai înainte de servire, pentru că își va pierde tot sucul interior.
Înainte de a fi servită, așteaptă câteva minute pentru ca friptura și gustul să se așeze. În aproximativ 10 minute de la luarea cărnii de pe foc, aceasta este perfectă pentru a fi consumată.
După ce carnea a fost pregătită corect, aceasta are nevoie și să fie servită corect. În acest sens, bucătarii recomandă folosirea unei farfurii calde și tăierea cărnii în sensul invers fibrei.