Anumiți pacienți infectați cu Coronavirus pot avea dureri de cap, dar și alte simptome. Iată ce mesaj a transmis un cunoscut medic din România.
In articol:
Invitat la Digi 24, Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, a declarat că nu trebuie să forțăm creierul cu medicamente atunci când simțim că ne doare capul. O durere de cap constantă, ar fi un simptom al celor infectați cu Coronavirus.
Neurochirurgul Vlad Ciurea vorbește despre "brain fog", un simptom al pacienților infectați cu Covid-19
Într-o discuție avută cu Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi 24, doctorul Vlad Ciurea a vorbit despre durerile de cap ce se instalează la pacienții infectați cu Coronavirus. Acesta a menționat termenul de "brain fog", pe care îl poate avea cineva cu simptome specifice bolii.
"E foarte interesant. S-a publicat. Analele de neurologie au adunat aceste date. Au apărut statisticile. Este un semnal de alarmă în întreaga lume.
coronavirus atacă întreaga populație[Sursa foto: PixaBay]
80% au fenomene neurologice, ceea ce este foarte mult. Foarte mult la persoanele în vârstă, foarte puțin la persoanele tinere. În ce constau? O durere de cap, ca o presiune asupra capului, exact în vertex câteva zile. Nu seamănă cu migrena. Migrena e un atac de durere de cap, cefalee și dispare.
Aici se menține ca o apăsare, amețeli, nu-și găsește cuvintele, deci centrii vorbirii sunt afectați, memoria, pierderi de memorie, se produce o ceață în creier, o înmâlire a creierului. Parcă sunt beat, confuz, nu sunt prezent, parcă sunt în altă lume și nu reușesc nici să mă adun. Au găsit un termen: «brain fog». «Fog» înseamnă ceață.
durerile de cap pot fi simptome ale pacienților infectați cu coronavirus[Sursa foto: PixaBay]
Sistemul nervos, creierul, se află în ceață, în plutire, nu reușesc să fiu eu cu eu. Nu ține o zi, două, ci asta e partea de după. Discutăm de sechele. Nu se resetează creierul, încearcă să funcționeze, apare și în stres, apare și după antibiotice date în doze mari, apare și după boli autoimune, apare și după tratamente cu chimioterapeuticele din cancer, arată o dereglare a funcțiilor cerebrale.",
Întrebat despre amețelile pe care le au pacienții cu Covid-19, neurochirurgul a declarat:
"Mai spun în articol să nu îl forțați creierul cu diferite medicamente. Creierul nu funcționează și îl biciuiesc. Lasă-l că-și revine. Soluția e somnul, starea de odihnă totală, să închidem televizorul, în liniște, să ne revenim, încet, culcat devreme, trezit odată cu cântatul cocșilor, multă apă, fără tării sau alte lucruri, mâncare ușoară, fără cea grea, e dărâmătoare. Deci, o liniște generală.
Foarte mulți dintre pacienții pe care îi văd suferă de insomnii rebele și recurg la tot felul de medicamente care dau dependență.
Acest sindrom a apărut ca și sechelă la pacienții cu COVID și s-a dovedit influența lor. Totul e să ieșim din aceasta, să ne ducem înspre zona curată.", a mai spus neurochirurgul.