Simptome și semne ale scarlatinei la copii. Descrierea simptomelor specifice

Simptome și semne ale scarlatinei la copii

Simptome și semne ale scarlatinei la copii

Scarlatina este o boală infecțioasă, care este mai frecventă la copii, dar poate afecta și adulții. Boala se transmite prin contactul cu o persoană infectată sau prin contactul cu obiecte contaminate cu bacteriile.

Ilinca Tranulis, medic pediatru, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre simptomele și semnele scarlatinei la copii. Iată cum îți poți da seama dacă micuțul tău suferă de această afecțiune și ce trebuie să faci!

Simptome și semne ale scarlatinei la copii

Conform spuselor specialistul, sezonul pentru această afecțiune este iarna și începutul primăverii, iar după perioada de Covid-19 sunt mai multe cazuri decât au fost vreodată.

Această scarlatină este dată de o bacterie, și anume, streptococul betahemolotic de grup A, care este un microb și trebuie tratat cu antibiotic.

„Sezonul este iarna și începutul primăverii, iar anul acesta, cum ne-am obișnuit, după perioada de covid sunt mult mai multe cazuri decât de obicei. Scarlatina este dată de o bacterie, de streptococul betahemolotic de grup A, este un microb care trebuie tratat cu antibiotic, dar întâi trebuie să ne dăm seama că este vorba de scarlatină.

Copiii care contactează streptocolul din aer, cum se întâmplă foarte frecvent pot avea diferite manifestări, de la deloc, sunt copii care au streptococul în nas, în gât și nu au manifestări și pe aceștia, de obicei, ar trebui să îi lăsăm în pace sau pot avea roșu în gât, gât dureros, se inflamează ganglionii sau se pot umfla amigdalele și acestea pot prezenta un depozit albicios, copilul are febră și stare proastă.
Cei care sunt asimptomatici pot împărți virusul, dar într-o proporție mult mai mică, dacă este un caz sporadic de un copil purtătot sănătos, nu trebuie tratat, dar într-o clasă în care un copil are amigdalită, un copil are scarlatină, toate cu acest streptococ, vom verifica mult mai atent tot copiii, vom face un triaj al tuturor la venirea în grădiniță și la cel mai mci semn sau simptom de boală ei trebuie testați și eventual tratați, iar dacă sunt mai multe cazuri într-o colectivitate este indicat să testăm toți copiii și apoi vom trata și purtătorii sănătoși, tocmai pentru a eradica
în  această colectivitate prezența streptocolului”,
a spus specialistul.

Citește și: Rezistența la insulină și grăsimea abdominală. Strategii pentru o slăbire sănătoasă și durabilă

Tratamentul scarlatinei la copii

Pe lângă gâtul roșu, scarlatina este și o erupție roșiatică pe piele, iar pielea devine aspră, cu niște bubițe roșii și mici. Tratamentul simptomatic pentru febră și orice alt simptom pe care îl mai are copilul este antibioticul.

„Scarlatina este, pe lângă gâtul roșu, ganglioni, și o erupție roșiatică pe piele, pielea este aspră, cu niște bubițe mici roșii. Tratament simptomatic pentru febră, pentru orice alt simptom mai are copilul și antibiotic obligatoriu, banal la penicilină funcționează încă la acest streptococ și este de primă intenție în tratamentul tuturor variantelor de afecțiuni date de streptococ. Este obligatoriu consultul la medic și medicul decide tratamentul cu antibiotic, de obicei 10 zile.

Toate aceste cazuri trebuie raportate, trebuie verificați toți copiii și prin teste din gât, dar și clinic, dacă au semne de boală, părinții trebuie anunțați, dar să anunțe și ei înapoi grădinița dacă au un copil bolnav acasă și trebuie făcute o igienizare a claselor, unde sunt multe cazuri, dar regulile de bază rămân valabile, spălatul pe mâini, aerisitul claselor cât mai frecvent”, a mai adăugat specialistul.

Simptome și semne ale scarlatinei la copii
Simptome și semne ale scarlatinei la copii[Sursa foto: freepik]

Cum se manifestă scarlatina în cazul copiilor

Dacă această scarlatină este netratată corespunzător poate da în corp niște anticorpi care vor ataca organele corpului propriu și poate da reumatism articular, o cardită, afectarea inimii sau chiar afectarea rinichilor.

„Scarlatina netratată corespunzător poate da în corp niște anticorpi care vor ataca organele corpului propriu, poate da reumatism articular, o cardită, afectarea valvelor inimii, poate da o afectare a rinichilor. O angină streptococică, deci doar un roșu în gât poate să treacă și de la sine, să nu ne prindem, dar când avem multe cazuri trebuie să verificăm prin teste, sunt niște teste rapide sau niște exudate care durează trei patru zile până de dau rezultatele. Copiii cu aceste teste pozitive trebuie tratați”, a spus doctorul.

Simptome și semne ale scarlatinei la copii
Simptome și semne ale scarlatinei la copii[Sursa foto: freepik]

Complicații ale scarlatinei la copii

Complicațiile scarlatinei sunt rare, dar pot apărea în cazul în care infecția nu este tratată și toxina produsă de bacterie se răspândește la alte organe ale corpului. Printre complicațiile posibile ale scarlatinei se includ:

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Abcese in jurul amigdalelor;

Infectii ale urechii, sinusurilor ori pielii;

Pneumonie;

Febra reumatica;

Artrita;

Glomerulonefrita poststreptococica

Simptome și semne ale scarlatinei la copii

Atât adulții cât și copiii prezintă aceleași simptome ale scarlatinei. Unul dintre cele mai recunoscute simptome este erupția cutanată roșie specifică, asemănătoare cu o arsură solară, aspră la atingere și care apare de obicei mai întâi pe față sau gât, urmată de extinderea la trunchi, brațe și picioare. Dacă se aplică presiune pe pielea înroșită, aceasta va deveni palidă.

Erupția este mai pronunțată în zona inghinală, subraț, genunchi, cot și gât. Fața pare îmbujorată, cu o zonă mai palidă în jurul gurii (aspect de obraji palmuiți). Aceste simptome durează, de obicei, o săptămână, după care erupția este înlocuită cu descuamarea pielii.

Alte simptome ale scarlatinei la copii și adulți includ:

Limba zmeurie (apare ca urmare a descuamării straturilor superficiale ale mucoasei linguale);

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

Febra mare, insotita adesea de frisoane;

Gat rosu si dureros;

Dificultăți la înghițire;

Ganglioni limfatici mariti, sensibili la atingere;

Greață;

Vărsături;

Dureri de cap, abdominale sau musculare.

Simptome și semne ale scarlatinei la copii
Simptome și semne ale scarlatinei la copii[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ouă fierte: moi, cleioase sau tari. Cum să le prepari corect pentru a obține consistența dorită

 



Citește și:

Hipotensiune ortostatică – cauze și mecanisme subiacente

Tartă cu căpșune și cremă de vanilie. Dulceața căpșunilor și aroma fină de vanilie într-o tartă de neuitat!

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies