Cu maioneză sau fără, salata de vinete este un aperitiv nelipsit de pe mesele românilor.
„Gustoasă, salata de vinete e aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna. Adusă în Europa de arabi, vânăta este la noi una din cele mai importante legume ale sfârşitului verii şi o vedetă omniprezentă a „borcaniadei“ de toamnă: vinete tocate la congelator, vinete sărate la borcan, salată de vinete şi zacuscă, vinete împănate în suc de roşii, în ulei etc”.- spunea Radu Anton Roman, gastronom.
Rețete de salată de vinete care pot fi savurate în orice anotimp
Salată de vinete cu maioneză
A venit vara și printre felurile de mâncare specifice acestui sezon se numără celebra salată de vinete cu maioneză. Poate fi o adevărată bombă calorică, deoarece maioneza făcută în casă conține mai mult ulei decât maioneza din comerț, este cum ar spune românul ,,mai spornică", dar gustul este inegalabil.
Ingrediente: * 2 vinete mari * 2 gălbenușuri fierte * 1 gălbenuș crud * 80 mililitri ulei de floarea soarelui * 2 căței de usturoi * 2 lingurițe de suc de lămâie * sare Se coc vinetele pe jar sau pe flacăra de la aragaz, se curăță de coajă și se lasă la scurs pe un fund de lemn, puțin înclinat.
Apoi se toacă mărunt. Pentru maioneză, se amestecă gălbenușurile cu uleiul, care trebuie turnat treptat. Se adaugă sucul de lămâie, usturoiul pisat și se sărează după gust. La final, se amestecă vinetele tocate cu maioneza și se lasă la rece. Se servește pe un platou ornată cu roșii cherry și feliuțe subțiri de lămâie.
Această metodă ne scutește de miros și fum. Sunt necesare 3 vinete, ceapă, ulei, sare și două linguri de lapte praf. Se înțeapă vinetele din loc în loc, se așază într-o tavă acoperită cu foaie de copt și se introduc în cuptorul încins timp de aproximativ o oră. După ce s-au înmuiat, se scoate miezul cu o lingură de lemn și se lasă la scurs două ore. Apoi se toacă și se amestecă cu uleiul, puțin câte puțin. Se adaugă sarea și laptele praf care le albește și aduce o tentă dulceagă. La sfârșit se amestecă cu ceapa tăiată mărunt. Se servește pe felii proaspete de pâine ornate cu felii de roșii.
Se coace o vânătă mare, se curăță de coajă și se lasă la scurs, se taie ceapa mărunt, se toacă vinetele, se adaugă sare, piper, ceapa tăiată mărunt, apoi se amestecă treptat, cu ulei. Salată de vinete de post cu muștar Este alimentul perfect pentru perioadele de post, fiind folosit adesea în diete. Așadar, se coc 3 vinete, după care se curăță de coajă, se lasă la scurs și se toacă mărunt.
Se freacă apoi, într-un bol, cu 100 ml de ulei și sare, pana când se deschid puțin la culoare. Se adaugă 4 lingurițe de muștar și zeamă de lămâie. La final, se încorporează o ceapă roșie, tocată mărunt. Se servește pe felii de pâine țărănească asezonate cu roșii și castraveți.
Salata de vinete cu tahini și lămâie este un preparat turcesc denumit „Baba Ghanoush". „Salata de vinete orientală Baba Ghanoush sau Mutabbal pentru care am renunțat la cea tradițională cu maioneză. Este varianta ideală pentru vegetarieni dar și pentru cei care aleg să mănânce mai sănătos."- declară pe Facebook Chef Nicolaie Tomescu. „De data aceasta am făcut salată de vinete cu lămâie și tahini sau Baba Ghanoush, rețetă turcească renumită pe care am servit-o alături de o pită turcească din făină integrală, coaptă in tigaie.” Ingrediente: 1,6 kg vinete proaspete 100 g pastă de tahini 100 ml ulei de măsline Zeama de la o jumătate de lămâie 1-2 căței de usturoi mărunțit O ceapa albă medie tocata mărunt O legătura de pătrunjel tocata grosier Sare și piper după gust
Pentru început, se pun vinetele la copt, după care se curăță. Trebuie lăsate să se scurgă și tocate mărunt. Le asezonăm cu sare și piper, după care adăugăm restul ingredientelor și omogenizăm. Putem servi salata de vinete alături de o pită turcească din făină integrală coaptă in tigaie.