Printre rețetele pregătite, Maica Ecaterina a decis că este timpul și pentru un desert care aduce zâmbetul pe buze: eclere cu mascarpone, măr copt și glazură de caramel.
De această dată, Maica Ecaterina este cea care a pregătit o nouă rețetă, a unui desert delicios de eclere cu mascarpone, măr copt și glazură de caramel. O adevărată delicatesă, pregătită cu doar câteva ingrediente regăsite deseori în gospodăria noastră, dar și pași explicați amănunțit, iar ulterior împărtășită publicului larg pe canalul de YouTube TrinitasTV.
Eclere cu mascarpone, măr copt și glazură de caramel, pregătite de Maica Ecaterina
Ingrediente (12 eclere)
Pentru cojile de eclere
- 125 ml lapte
- 125 ml apă
- 100 g unt
- 1 linguriță zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 150 g făină
- 4 ouă mari
Pentru crema de mascarpone și măr copt
- 2 mere mari
- 1 lingură zahăr brun
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 250 g mascarpone
- 3 gălbenușuri
- 50 g zahăr
- 20 ml apă
- 1 linguriță extract de vanilie
Pentru glazura de caramel
- 100 g zahăr
- 50 ml smântână lichidă (30% grăsime)
- 30 g unt
- 50 g ciocolată albă
- 1 linguriță gelatină hidratată în 2 linguri de apă
Mod de preparare
- “Pregătim o rețetă de eclere,(...) vom folosi în crema propriu-zisă, fructe și anume: mere.(...)
- Pentru început, vom pune la fiert pentru cojile de eclere, într-un vas, apa, laptele, un praf de sare, puțin zahăr și untul. Le vom pune pe foc. Amestecăm să se topească untul. Compoziția noastră a ajuns la punctul de fierbere și acum vom adăuga făina amestecând continuu să nu se facă, cocoloașele. Acum se ia de pe foc, se mai amestecă până se sparg toate cocoloașele. Îl lăsăm puțin să se răcească, apoi vom încorpora ouăle.
- O să curățăm de coajă merele și apoi le vom pune la copt, iar pentru o textură mai fină îndepărtăm coaja, curățăm și sâmburii.
- Punem zahăr brun la baza tăvii, să fie uniform peste tot, adăugăm și scorțișoara peste zahăr și apoi vom pune merele în tavă, tăiate felii, să se coacă mai repede. Acum le vom pune la cuptor pentru 20-25 de minute, la 180°C.
- După ce am introdus merele în cuptor, ne vom ocupa de aluatul pentru cojile de eclere. Nu trebuie să se răcească de tot acest aluat, trebuie să fie călduț. Îl încorporăm, punem ouăle unul câte unul, așa procedăm cu fiecare până la final. (…)
- Aluatul e gata! Acum până se coc merele și e cuptorul ocupat, vom pune cojile de eclere pe aceste forme, dar puteți să folosiți o tavă de cuptor cu hârtie de copt și să le faceți de dimensiunea dorită. Punem aluatul în poș.(...)
- Merele au lăsat puțină zeamă, le mai întoarcem puțin și în câteva minute sunt gata. Vom scoate merele din cuptor, le vom lăsa să se răcorească și apoi le vom pregăti pentru cremă.
- Acum vom pune cojile la copt pentru 20-25 de minute la 190°C și la program fără ventilație. Cel puțin 20 de minute, cuptorul nu se va deschide.
- În timp ce se vor răci merele pentru cremă, vom pregăti glazura, căci și aceasta va trebui să se răcorească și după ce se vor răci merele, vom finaliza crema pentru umplut cojile. Pentru glazură, vom pune zahărul la topit, la foc mic. Vom amesteca încontinuu, să nu se ardă,(...) să devină un lichid, fluid. (…) Acum adăugăm untul, amestecăm într-una până îl încorporăm și se amestecă până când se omogenizează untul cu caramelul. (…) Vom turna în ploaie frișca lichidă și omogenizăm crema,(...) o amestecăm ușor la căldură.(...) Acum o transferăm pe masa de lucru, vom adăuga ciocolata albă și o lăsăm să se topească în căldura cremei, din când în când vom mai amesteca. S-a topit și ciocolata și vom adăuga gelatina pe care am pus-o la hidratat în apă, omogenizăm bine și o lăsăm să se răcească timp în care ne ocupăm de cremă.
- Pentru început, punem un pic de apă la fiert și facem un sirop de zahăr pentru a pasteuriza crema de gălbenușuri. Lăsăm să fiarbă, timp în care noi ne ocupăm de ouă. Separăm albușul de gălbenuș și vom folosi doar gălbenușul. Lăsăm să fiarbă. Acum începem să batem gălbenușurile. Am bătut ouăle spumă și acum cred că siropul nostru de zahăr este gata. (…) Se toarnă ușor în fir subțire, până se omogenizează tot. Spuma noastră de gălbenuș e gata, trebuie amestecat cu mixerul până devine o spumă aerată și palidă la culoare. O s-o dăm deoparte.
- Pasăm merele cu furculița, facem o pastă cât mai fină, dacă vreți să puteți să le dați prin blender.(...) Vom pune și puțină esență de vanilie, pentru a potența gustul și acum vom transfera merele puțin câte puțin în crema de mascarpone și le vom omogeniza. După ce am amestecat merele cu mascarpone, ușor încorporăm în crema de gălbenuș care e o spumă, devine pufoasă. Am omogenizat cele 2 creme de mascarpone și de ou și acum le vom pune puțin la rece să se mai întărească puțin, pentru a putea fi umplute cojile de ecler. Am pus crema la rece, vom scoate din cuptor cojile de ecler. Lăsăm cojile să se răcorească și apoi le vom umple.
- Le vom tăia un cuțit (…) punem crema, caramelul și câteva alune pisate. Puteți orna cu bucăți de fructe sau cu mentă.”, a explicat Maica Ecaterina, în filmulețul postat pe canalul de Youtube menționat anterior.