Descoperă în articolul de mai jos câteva rețete simple de post pe care le poți pregăti pentru prânz sau cină.
Pentru că postul Crăciunului a început de pe data de 14 noiembrie, multe persoane caută rețete gustoase de post și ușor de pregătit.
În cele 40 de zile, credincioșii care țin post trebuie să se abțină de la carne, ouă și produse din lapte și să opteze pentru legume și pentru fructe pentru a prepara cele trei mese ale zilei. În plus, pe lângă alte posturi de peste an, în timpul postului Crăciunului sunt mai multe zile în care se pot consuma pește, undelemn și vin.
Deși trebuie să renunțăm la produsele de origine animală, din fericire există o mulțime de opțiuni delicioase pe care le putem include în meniul zilnic.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune în postul Crăciunului
Din punct de vedere fizic, postul Crăciunului nu poate aduce decât beneficii, deoarece renunțarea la produsele de origine animală ajută organismul în aceste zile la eliminarea toxinelor.
Iată câteva rețete simple și sănătoase, perfecte pentru a diversifica mesele de post și pentru a putea fi consumate cu mare plăcere de întreaga familie:
Ciorbă de legume de post
Pentru această rețetă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
O ceapă mare, doi morcovi, 1 ardei gras, 1 cartof mare, 1 dovlecel, ½ varză mică, 2 roșii, 2 litri de apă, ulei de măsline în zilele în care se poate consuma ulei, sare și piper după gust, mărar sau pătrunjel proaspăt. Legumele se curăță și se taie în cuburi mici.
Ardei umpluți cu legume
O altă rețetă delicioasă de încercat în timpul postului Crăciunului este rețeta de ardei umpluți.
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 6 ardei grași, 200 g orez, 1 ceapă, 1 morcov, 1 zucchini sau un dovlecel, 2 roșii, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper după gust și o linguriță de paste de tomate.
Mod de preparare:
Ardeii se curăță de semințe și de cotor, se spală bine și se lasă la scurs. Orezul se fierbe timp de cinci minute. Într-o tigaie se călesc ușor morcovul și ceapa date prin răzătoare și se adaugă și puțină sare. Se adaugă și dovlecelul tăiat cubulețe și roșiile tocate, iar dacă preferați, puteți adăuga si 2-3 ciuperci. După ce legumele s-au înmuiat bine, se adaugă orezul fiert și pasta de tomate. Se condimentează după gust cu sare, piper, cimbru și mărar sau pătrunjel. Amestecul obținut se pune în ardeii curățați și se pun într-o oală. Se adaugă apă cât să îi acopere și se lasă să fiarbă timp de 30- 40 de minute.
Citește și: Cardurile de alimente au fost deja încărcate! Câți BANI au primit beneficiarii- kanald.ro
Dovlecei umpluți cu orez și legume
Pentru această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 4 dovlecei mari, 100 g orez, 1 ceapă mare, 1 morcov, 1 ardei gras, 2 linguri pastă de tomate, 1 lingură de ulei de măsline, sare, piper și verdeață după gust- pătrunjel sau mărar
Mod de preparare:
Dovleceii se taie pe jumătate și se scobesc de semințe. Orezul se pune într-o cratiță cu apă și cu sare și se fierbe timp de 10 minute. Ceapa, morcovul și ardeiul de toacă mărunt sau se dau prin răzătoare și se călesc în tigaie. Se adaugă și pasta de tomate și orezul fiert, se condimentează cu sare, piper și verdeață. Amestecul obținut se pune în dovlecei și se așază în tavă. Se adaugă apă în tavă cât să stea pe jumătate dovleceii și se lasă la 180 de grade Celsius la cuptor timp de 30-40 de minute. De asemenea, se pot înlocui dovleceii cu vinete.
Alte mâncăruri delicioase de post pot fi: fasole verde cu usturoi, salată de hummus, salată de vinete, ciuperci umplute cu legume