De ce nu e bine să ne comparăm copiii?

De ce nu e bine să ne comparăm copiii?
De ce nu e bine să ne comparăm copiii?

Aflați din rândurile următoarele de ce nu este bine să ne comparăm copiii noștri cu ai altora.

A fi părinte cu siguranță nu este o treabă ușoară. Aceasta presupune o mulțime de provocări pe care le întâmpină părinții pe întreg parcursul vieții, indiferent de vârsta copilului. Printre principalele provocări ale părinților este tendința de a-și compara copiii cu ai altora. Fiecare părinte își dorește ca al lui copil să fie cel mai cuminte, cel mai deștept, cel mai bun în toate. Aceste dorințe din păcate sunt nerealizabile și pot adesea să afecteze buna dezvoltare a copilului.

În cadrul emisiunii „ Consilier de vedete ”, difuzat pe canalul de YouTube WOWNews, consilierul educațional Felicia Akkaya, a răspuns întrebării cunoscutei actrițe Valentina Fătu, mămica unui băiat de 13 ani.

Întrebarea Valentinei este una de interes pentru o mulțime de părinți. „ Cum ar trebui să facem în așa fel încât să nu-i comparăm cu alții? Este sănătos să-i punem în competiție cu ceilalți copii? Dacă da, până la ce vârste ?”, a întrebat actrița.

Aflați în continuarea articolului răspunsul specialistului în domeniu la aceste întrebări și sfaturi pe care toți părinții ar trebui să le ia în considerare. Totodată, descoperiți când punerea în competiție poate să aibă un efect pozitiv asupra dezvoltării copilului. 

De ce nu e bine să ne comparăm copiii?

Citește și: Cum ne învățăm copilul să aibă un stil de viaţă sănătos. „Copiii învață din exemple”

De ce nu e bine să ne comparăm copiii?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Potrivit specialistului în domeniu, comparațiile între copii făcute de părinți ar putea duce la scăderea stimei de sine a copilului și ar avea cu totul alte repercursiuni față de ceea ce ne așteptăm noi. Dacă părinții folosesc aceste comparați doar pentru a-și încuraja copilul să meargă mai departe, este bine de știut faptul că nu toți copiii funcționează la fel.

Astfel, ce pentru un copil ar putea constitui o motivație faptul că este comparat cu un prietenul lui, pentru altul ar putea reprezenta un lucru negativ, care va avea efecte nedorite.

Este esențial să-i comparăm pe ei cu ei. Fiecare are un ritm separat de dezvoltare, fiecare simte într-un fel sau altul anumite lucruri, se dezvoltă mai repede sau mai încet în anumite situații și pentru anumite lucruri.Nu

trebuie să ne blocăm, nu trebuie să ne supărăm dacă nu fac un lucru în acel interval pe care majoritatea îl consideră normal. Fiecare copil este special și fiecare copil are propriile nevoi, propriile aspirații și mai ales, propriile interese.  Evoluția copiilor noștri depinde de mediul în care aceștia își desfășoară activitatea, depinde de interesele pe care aceștia le au și mai ales de motivația pe care o au .”, a explicat specialistul în domeniu.

Când putem să punem copiii în competiție cu alții?

Citește și: Cum ne convingem copiii să facă activități noi. “Va putea lua numeroase decizii bazându-se pe intuiția pe care o dezvoltă acum”

Când putem să punem copiii în competiție cu alții?

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

Pe lângă efectele negative pe care le are această acțiune a părinților de a compara copiii între ei, pot exista și o serie de lucruri negative, atunci când această acțiune se face în favoarea copilului.

Astfel, dacă în urma acestei comparații, copilul tău iese în avantaj, atunci poți folosi cu încredere această acțiune pentru a crește stima de sine a copilului.

Totodată, trebuie să îți cunoști foarte bine copilul, să știi cât de competitiv este acesta și cum ar putea fi influențat de aceste acțiuni. Nu în ultimul rând, trebuie să îl înțelegi și să îl determini să fie cea mai bună versiune a sa pentru el însuși, nu pentru a se compara cu alți copii.

Este esențial ca atunci când îl compari să o faci pentru că își dorește lucrul ăsta, simte că este un atu pentru el să fie mai bun decât celălalt. Fiecare copil este special, iar modul în care noi le dăm informația trebuie să fie o altă poveste, o poveste adaptată efectiv felului lor de a fi. Este sănătos să-i punem în competiție dacă ei sunt competitivi. Este bine să evităm să-i determinăm să aibă acest spirit dacă sunt solidari și dacă sunt ușor introvertiți .”, a explicat specialistul în domeniu.

 



Citește și:

Ce afecţiuni pot ascunde pleoapele umflate

Cum îi explicăm copilului cine este, de fapt, Moș Crăciun

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies