Află din rândurile următoare cum poți să-ți convingi copilul să renunțe la jucării atunci când pleacă la grădiniță.
Perioada în care îți duci copilul la grădiniță constituie o schimbare majoră atât în viața părinților, cât și a copilului. Grădinița este primul contact al copilului cu societatea și constituie o perioadă foarte importantă în dezvoltarea emoțională a acestuia.
Odată cu intrarea în colectivitate, apar și anumite schimbări în comportamentul copiilor. Unii copii reacționează cu respingere la această nouă etapă, refuzând să se dezlipească de mama pentru a petrece câteva ore la grădiniță.
Cu această problemă se confruntă și Ilinca Vandici, mămica lui Zyan, în vârstă de 5 ani.
„ Cum aș putea să-l dezobișnuiesc pe Zyan din a mai merge cu câte o jucărie la grădiniță? Pentru că avem această problemă în fiecare dimineață .”, a fost întrebarea Ilincăi.
Felicia Akkaya a oferit mai multe sfaturi legate de cum ar trebui să procedeze părinții atunci când se confruntă cu refuzul copiilor de a lăsa jucăriile acasă.
De ce copiii își iau jucăriile personale la grădiniță
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Această dorință a copiilor de a lua cu ei o jucărie atunci când merg la grădiniță, poate avea explicații diferite în funcție de vârstă.
Specialistul în domeniu susține că în cazul copiilor mai mici, dorința de a lua un lucru personal la grădiniță poate constitui o nevoie a copilului de a avea alături de el un lucru care să-i aducă aminte de mama, un lucru cunoscut sau drag.
„ Este o problemă generală și ea vine cumva pe fondul unei nevoie de a te atașa de ceva ce îți este cunoscut sau drag.
În cazul copiilor mai mari, acest obicei de a lua cu ei o jucărie la grădiniță, are cu totul o altă semnificație. Este asociat cu statutul pe care vrea să îl aibă copilul respectiv în cadrul grupului de colegi.
Astfel, el știe că de fiecare dată când va aduce o jucărie la grădiniță, ceilalți copii vor veni să vadă despre ce e vorba și așa el va fi în centrul atenției.„ Are legătură cu nevoia lui de a fi important, nevoia lui de a fi în centrul atenției și de a-i face pe ceilalți să vină în jurul lui, demonstrându-le că de fiecare dată vine cu ceva nou .”, spune specialistul în domeniu.
Cum ne convingem copilul să meargă fără jucării la grădiniță
Citește si: Cum să ne împărțim timpul între muncă și copil. „Trebuie să găsești un moment care să te bucure pe tine”
Citește și: Mercenarul Horațiu Potra, explicație halucinantă despre venirea lui la București înarmat- stirilekanald.ro
În funcție de vârsta copiilor, părinții pot să apeleze la diferite metode prin care să-i convingă pe cei mici să-și lase jucăriile acasă atunci când merg la grădiniță.
„ Acea luptă din fiecare dimineață poate cumva să se termine doar dacă negociați. Din nefericire s-ar putea să se lovească de obiceiul celorlalți din clasă pentru că dacă nu este un regulament general, o să îți fie foarte greu să impui această regulă .”, spune doamna psiholog.
Astfel, e foarte important ca părinții să încerce să facă anumite compromisuri pentru ca cel mic, la rândul lui, să facă și el compromisuri. Puteți să stabiliți o zi pe săptămână în care copilul să-și ia jucăria lui preferată la grădiniță. Totodată, puteți să conveniți de acord cu doamna educatoare ca cel mic să-și lase jucăria preferată la grădiniță cu condiția să se joace și ceilalți copii cu ea. Astfel, va știi că jucăria lui se va afla acolo în siguranță și se poate juca ori de câte ori vine la grădiniță.
De asemenea, există posibilitatea în care de teamă că ceilalți copii o să îi ia jucăria preferată sau se va întâmpla ceva cu ea, copilul va prefera să o lase acasă pentru a o avea în siguranță.
O altă metodă este aceea în care înlocuiți jucăria cu alt obiect personal. De exemplu, copilul poate să aibă un creion preferat sau un tricou preferat, obiecte de care să aibă cu adevărat nevoie la grădiniță.