Cum ne convingem copiii să facă activități noi. “Va putea lua numeroase decizii bazându-se pe intuiția pe care o dezvoltă acum”


Mulți părinți ajung odată cu creșterea în vârstă a copilului să confrunte anumite probleme, de orice natură. Cel mai important lucru este acela de a se înmână cu mai multă răbdare, și de a fi un ascultător mai bun. Psiholog Felicia Akkaya, oferă sfaturi câtorva persoane publice, care au copii atât mici, cât și mari.


In articol:

În cadrul emisiunii "Consilier de vedete", psiholog Felicia Akkaya, sfătuiește câteva persoane publice, care se confruntă cu diverse probleme, în legătură cu copiii acestora.

Prima vedetă care s-a destăinuit și care a cerut ajutorul psihologului este nimeni alta decât Bianca Drăgușanu. Aceasta are o fetiță, Sofia, în vârstă de 6 anișori. Ea a întrebat-o pe psihologul Felicia Akkaya cum poate să facă pentru a o convinge pe fetița ei să se culce la o oră corespunzătoare în fiecare seară, fiindcă îi este foarte greu să o culce la ora în care majoritatea copiilor se duc la somn.

Citeste si: Cum să comunici cu un tanăr de 18 ani. ,,Este dificil”

Cum ne convingem copiii să facă activități noi.

[Sursa foto: freepik]

Specialista a vorbit despre faptul că fiecare copil ar trebui să aibă parte de o rutină înainte de culcare, precum îmbrăcatul în pijamale, depănarea întâmplărilor din ziua respectivă. De asemenea, atmosferă trebuie să fie una caldă, poate chiar ușor plictisitoare pentru copil, fără a fi distras de oricare device de prin preajmă.

Așadar, cititul unei povești, povestitul, combinată cu o atmosferă calmă este soluția care va funcționa garantat.

“Ar trebui cumva să le stabilim o rutină a timpului dinainte de culcare. Ne îmbrăcăm în pijamale, ne apropiem de pat, stăm acolo și în vârful patului ne spunem povestea sau ne depănăm întâmplările interesante ale zilei. Dacă nu funcționează asta și vrei să încerci ceva mai inedit, îți recomand 123. Acest 123 îi dă copilului șansa să se pregătească mental de sarcina pe care o are de împlinit. De asemenea, este foarte important ca acea rutină a somnului să fie într-o atmosferă caldă, într-o atmosferă calmă, și poate chiar ușor plictisitoare, motiv pentru care îți recomand să nu lași device-uri prin preajmă, fără telefoane, fără televizoare fără tablete. Ne jucăm, povestim, citim, să fie atmosferă așa ușor molcomă și de acalmie.”  a fost sfatul specialistei.

Învățatul copilului de a dormi de unul singur

Din punctul Oanei Roman de vedere, vedetă a showbiz-ului românesc, singura problemă cu care încă se confruntă cu fetița ei în vârstă de 8 ani, Izabela, este că deocamdată nu a reușit să o convingă să doarmă de una singură. Acesta nu știe cum să procedeze, încât să o dezvețe să mai doarmă cu unul dintre ei.

Citeste si: Cum să adormi rapid un bebeluș. ,,Până la două luni nu avem foarte mari șanse”

Cum ne convingem copiii să facă activități noi.

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Fiica Madonnei, umilită la prezentarea Marc Jacobs dupa ce i s-a refuzat accesul în clădire- radioimpuls.ro

Deși poate părea o situație destul de grea la început, psihologul Felicia Akkaya a sfătuit-o pe Oana că trebuie să îi creeze micuței o rutină în care să fie și ea prezentă. Acestă problemă se rezolvă cu cititul unei povești, simpla prezență în cealaltă parte a camerei răsfoind o carte, așezând ceva pe birou, după care încet, încet se poate face retragerea. În acest fel, copilul se va obișnui cu faptul că părintele nu va mai fi în imediata prezență.

“Ca să pot să convingi pe Izabela să poată să doarmă singură e bine să găsești o rutină în care să fii și tu prezentă. E important să-i citești o poveste, să stai împreună cu ea în camera ei o perioadă, după care încet, încet să te retragi. Pentru a nu fi prea bruscă această retragere, este bine și să-ți găsești ceva de lucru nu foarte aproape de pat, în partea cealaltă a camerei. Să răsfoiești o carte, să-i așezi lucrurile pe birou, timp în care ea cumva să se obișnuiască cu faptul că tu nu mai ești în imediata prezență, și încet, încet să te retragi. E important să fii fermă și pe poziție pentru că de cele mai multe ori ei vor încerca cumva să revină și să te convingă că e mai important să fii cu ei, decât să doarmă ei singuri. Cu toate astea, pentru dezvoltarea lor, pentru echilibrul lor personal, e esențial să înceapă să doarmă singuri.”  a răspuns Felicia Akkaya.

Convingerea copilului de a participa la activități noi

Roxana Vancea, fostă asistentă TV, și-a adus copilul la cât mai multe sporturi, și de fiecare dată după o anumită perioadă, copilul s-a plictisit. Aceasta a vrut să știe dacă este greșit să ducă copilul la cât mai multe sporturi, dacă trebuie să se axeze pe un singur sport, sau dacă ar trebui să-și ducă copilul la cat mai multe sporturi ca apoi să-și aleagă ce îi placa mai mult.

Psihologul Felicia Akkaya a vorbit despre cât de important este să îți implici copilul în cât mai multe activități, pentru a-l ajuta să se dezvolte. Acest lucru îi va fi de foarte mare ajutor pe viitor, deoarece va reuși să ia decizii bazându-se pe intuiția lui.

“Nu e nimic greșit în a experimenta. Orice te scoate din confort, orice te ajută să ai o altă experiență în care să descoperi că te descurci este un plus în viață. Cu cât face mai multe lucruri, cu cât experimentează mai multe sporturi, mai multe activități, cu atât încrederea în el crește, cu atât i se pare că poate să mute munții, cu atât mai mult se va dezvolta când va fi adult și va putea lua numeroase decizii bazându-se pe intuiția pe care o dezvoltă acum, practicând nenumărate lucruri și ieșind cumva din zona de confort, cu care suntem obișnuiți. Cu cât va ajunge să stăpânească mai multe lucruri, cu atât îi va fi mai bine.”  este părerea specialistului.

Citeste si: Derin îl trădează pe Volkan! Aflați cum va decurge planul de răzbunare pus la cale de Asya și ce se va întâmpla cu mariajul lui Volkan, astăzi, într-un nou episod dramatic din serialul Infidelul, de la 20:00!- kanald.ro

Citeste si: Cum arată cel mai bătrân câine din toate timpurile. Bobi are 30 de ani și a scăpat de la moarte miraculos- VIDEO- stirilekanald.ro

Citeste si: Cum să ai o relație o fericită. ,,Prietenia joacă un rol destul de important”

Cum ne convingem copiii să facă activități noi.

[Sursa foto: freepik]

Următoarea vedetă care a cerut sfatul psihologului este Raluca Bădulescu, jurată a emisiunii ”Bravo, ai stil!”, care a avut curiozitatea de a o întreba cum poate să își îmbunătățească comunicarea cu copilul său, care este în vârstă de 18 ani.

Specialista a fost de părere că este extrem de important ca adolescentul să o considere înainte de toate o prietenă, căreia i se poate destăinui fără frica de a fi judecat sau certat. Este esențial să existe o limită în care să îi poată oferi spațiul necesar, și să poarte discuții în medii mai potrivite. Un exemplu bun pe care Felicia Akkaya l-a oferit este să aibă conversații cu acesta când sunt în mișcare în mașină, când se plimbă prin parc, sau poate chiar când fac un sport pe care îl frecventează amândoi. Acest lucru este de ajutor datorită faptului că adolescentul nu este obligat să aibă contact vizual, care îl poate determina să ascundă lucruri deoarece nu se simte confortabil. Un lucru esențial pe care psihologul l-a punctat a fost faptul că trebuie să fie un ascultător mai bun, și să înțeleagă direcția în care copilul vrea să meargă.

“Să vorbești cu un adolescent nu este niciodată ușor. Să vorbești cu un adolescent de 18 ani este și mai dificil. De ce? Pentru că este cumva momentul acela în care el își dorește să-și pună aripile, el își dorește să scrie își clarifice cine este el, și ce urmează să se întâmple cu el.(...) Se spune că este esențial să păstrezi o limită, fiind clar că este nevoie ca ei să aibă un spațiu personal. Un spațiu personal pe care trebuie să îl respecți ca să poți fi acceptat ca prieten, părinte, nu doar ca părintele protector sau părintele care își fixează buton de panică la orice reacție pe care el o are. Ca propriul tău copil să te accepte în viața lui este esențial să creezi anumite momente, să ai discuții cu el dar aceste discuții cumva să le așezi într-un mediu propice. Un exemplu extraordinar este când mergi cu mașina: dacă ești în mișcare emoțiile își dau frumos ușor, pentru că în acel moment copilul tău nu este obligat să te privească în ochi.(...) În mișcare poate să fie în mașină, poate să fie un sport pe care-l faceți împreună, poate să fie o plimbare în parc. Esențial este să nu determini să se confrunte cu tine vizual, pentru că atunci tinde să-ți ascundă anumite lucruri, de cele mai multe ori tocmai ca să nu te dezamăgească. Dacă tu îl înveți cumva că la tine găsește o resursă fără să fie impusă el va veni să-și ceară acele informații, va veni de la sine. Fă-ți în timpul alocat pentru el momente în care îți impui să taci, și să înțelegi care este direcția în care el merge. Ascultă-l, și vei avea în el tot timpul un prieten.”

Ce putem face cu copiii mult prea energici

Bursucu, prezentator TV, a vrut să știe cum poate reuși să scoată din energia copilului, și cum poate reuși să își dezobișnuiască copilul de măștile chirurgicale, având în vedere că el l-a văzut pe acesta cu masca pe față constant.

Citeste si: Cum să organizezi o vacanță cu cei mici în străinătate. „Nu plec de acasă fără antitermice”

Cum ne convingem copiii să facă activități noi.

[Sursa foto: Captură YouTube]

Felicia Akkaya a fost de părere că activitatea fizică, și joaca cu alți copii este o soluție potrivită. Deși copiii tind să fie năzdrăvani, ei trebuie să știe că susținerea părintelui este mereu acolo. În legătură cu mecanismul de mască, și fără mască, psihologul a spus că cei mici sunt capabili să se adapteze și să preia lucrurile așa cum oamenii mari îi ajută să le înțeleagă.

“Are energie, începe să înțeleagă, începe să stăpânească limbajul, și atunci își dorește cumva să fie peste tot, să înțeleagă tot, să participe la toate schimbările. Cum pot să-i canalizezi energia? Avem nevoie de acțiune de mână, și una de cap. În momentul în care o simți foarte energică, antreneaz-o într-o activitate care să presupună mai multă activitate fizică, să se prindă cumva într-o joacă cu alți copii, să cânte, să danseze, să sară, să joace șotron. Activități în care energia ei să fie canalizata de la sine. Când este mai liniștită, intră în alte modalități de lucru în citit, în stat de povești, în îmbrățișări și iubire pentru că întotdeauna trebuie să țină minte un lucru. Copiii noștri cresc, având la bază acel castel construit din cărămidă cu cărămidă, emoție, încredere, iubire necondiționată. Trebuie să le demonstrăm cumva că orice ar face, oricât de năzdrăvani ar fi, oricât de veseli peste nevoile noastre ar fi, noi suntem acolo să-i susținem. Au nevoie de acest lucru chiar și atunci când întâlnesc cumva în viața lor numărată pe puțini ani deocamdată, de situații inedite.(...) Este o situație dificilă, este o situație deosebită pentru toți copiii născuți în ultimii ani, pentru că ei au fost cumva obișnuiți într-un tipar, ei au văzut în jurul lor doar acele măști. În viața de zi cu zi li s-a format un clișeu. Poți trece peste acest clișeu doar explicându-le. Copiii noștri sunt capabili să se adapteze și să preia lucrurile așa cum noi, cei mari, îi ajutăm să le înțeleagă.”


Abonează-te pe

Citește și:

Cum să comunici cu un tanăr de 18 ani. ,,Este dificil”

Cum să adormi rapid un bebeluș. ,,Până la două luni nu avem foarte mari șanse”

Secretul celor mai buni ardei umpluți. Ingredientul pe care să-l adaugi, ies foarte gustoși așa - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Horoscop 4 februarie 2023. Zodiile care vor învăța să aprecieze mai mult persoanele importante din viețile lor - stirilekanald.ro

Harika din serialul Totul pentru familia mea, apariție de senzație alături de părinții săi! Iată de la cine a moștenit actrița Gözde Türker frumusețea și talentul! - kanald.ro

Fiul Priscillei Presley, Navaronne Garcia, la un pas să fie ucis sub privirile mamei lui cu câteva zile înaintea morții Lisei Marie Presley - radioimpuls.ro

Cine este Pamela Anderson. Biografie: vârstă, carieră, familie. Rolul său în Baywatch i-a adus un succes colosal - wowbiz.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Rețetă de Pui cu smântână la cuptor a emisiunii „Păzea, Creața gătește!”. Un gust inedit într-o singură farfurie!
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri