Cum îi explic copilului că somnul de prânz nu este o pedeapsă

Cum îi explic copilului că somnul de prânz nu este o pedeapsă
Cum îi explic copilului că somnul de prânz nu este o pedeapsă

Află din rândurile următoare ce trebuie să faci dacă copilul nu mai vrea să doarmă la prânz.

Somnul la prânz poate constitui o provocare atât pentru copii, cât și pentru părinți, mai ales dacă cel mic a trecut de o anumită vârstă și are o personalitate foarte puternică. Astfel, ceea ce ar trebui să fie un moment de relaxare ajunge de multe ori să fie percepută ca o adevărată pedeapsă față de copii.

În cadrul emisiunii „ Consilier de vedete ”, difuzată pe canalul de YouTube WOWnews, psihologul Felicia Akkaya a oferit câteva sfaturi părinților care se confruntă cu problema somnului la prânz al copilului după ce a primit această întrebare

de la mama unei fetițe de 8 ani care nu mai vrea să doarmă la prânz.

Până la ce vârstă este indicat ca cel mic să doarmă la prânz

Citește și: De ce apar conflictele între copii și cum îi învățăm să le gestioneze corect

Până la ce vârstă este indicat ca cel mic să doarmă la prânz

Potrivit specialistului în domeniu, la vârsta de 8 ani este normal ca cel mic să nu mai vrea să doarmă la prânz.

Nevoia de a face lucruri și de a descoperi lumea este mult mai importantă decât odihna de la prânz. Mai mult decât atât, este mult mai important ca el să aibă parte de minim 8 ore de somn noapte în care să adune energia suficientă pentru întreg parcursul zilei.

 „ La 8 ani timpul devine extrem de important și nevoia de a face foarte multe lucruri micșorează posibilitatea de a rămâne acea bucățică de timp nemișcat.

Să nu ai cumva speranța că va percepe somnul de prânz în alt mod decât printr-o întrerupere a lumii minunate în care e și a incapacității de a explora mai departe ceea ce făcea. Nevoia ei fiziologică la 8 ani nu mai este de somn la prânz. Este mai mult decât suficient pentru ea să doarmă cele 8-9-10 ore noaptea în funcție de felul în care este copilul. Somnul în sine presupune o perioadă îndelungată, iar ea nu mai are răbdare să rămână în acea zonă .”, explică specialistul în domeniu.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Cum îi explic copilului că somnul de prânz nu este o pedeapsă

Citește și: Ce trebuie să faci atunci când bebelușul refuză mâncarea. „Întotdeauna copiii care sunt bolnavi mănâncă mai puțin”

Cum îi explic copilului că somnul de prânz nu este o pedeapsă

Este foarte important ca înainte de orice copilul să se simtă înțeles.

Atâta timp cât el se simte neînțeles și tu ca părinte acționezi contrat voii lui fără ca măcar să îl fi ascultat și să îi fi explicat, atunci copilul va percepe orice acțiune a ta ca fiind o pedeapsă.

Pedeapsă o să perceapă că este în momentul în care se simte neînțeleasă. Vorbește cu ea, explică-i de ce consideri tu că este important somnul pentru ea sau de ce consideri că este importantă acea bucățică de repaus și află care îi este părerea.

Esențial este să ai feedbackul ei, să simtă că vrei să colaborezi. Cea mai bună soluție în a ne crește copiii este să conlucrăm, să fim prieteni cu ei .”, explică specialistul în domeniu. 

Cu ce putem să înlocuim somnul la prânz

Citește și: Sfaturi pentru cum să petreci timp de calitate alături de copil

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

Cu ce putem să înlocuim somnul la prânz

Specialistul în domeniu le recomandă părinților să găsească diferite activități de relaxare pe care să le desfășoare cu copilul, astfel încât să înlocuiască ritualul de somn la prânz atunci când copilul în percepe ca pe o pedeapsă.

Printre acestea se numără o plimbare în parc, să citiți împreună cu cel mic, să ascultați muzică sau să dansați pe melodia lui preferată. Orice îi relaxează mintea și corpul valorează mult mai mult decât o oră de somn la prânz precedată de plânsete și împotriviri.

Prânzul poate să reprezinte o perioadă de odihnă pentru că ne oprim din ceea ce facem și poate 10 minute sau un sfert de oră ne odihnim ochii făcând altceva decât telefon, calculator sau memorat la nesfârșit pentru școală. În momentul în care ne place foarte tare ceva, descărcăm stresul și ne încărcăm cu o stare de voie bună .”, spune specialistul în domeniu.



Citește și:

Mâini umflate: cauze comune și modalități de gestionare

Cum ne putem obișnui copilul să doarmă singur

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei soacră a dat-o din nou în judecată

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Robi și Sebastian, la un pas de altercație în Casa iubirii! „Vrei să te cerți cu mine?” Aflați ce tensiuni fără precedent se vor isca între cei doi concurenți, vineri, 17 mai, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies