Aflați din rândurile următoare ce trebuie să facem ca să-i convingem pe cei mici să mănânce mai multe legume.
Perioada de diversificare reprezintă o provocare atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. De multe ori se întâmpla ca cei mici să refuze orice mâncare formată din legume, iar părinții încercă tot felul de mijloace prin care să-și convingă copilul că ar trebui ca măcar să încerce să guste tot ceea ce se află în farfurie.
În cadrul unei emisiuni, Alina Epure, terapeut nutriționist, a vorbit despre cum putem să-i convingem pe copii să mănânce mai multe legume.
Cum îi convingem pe copii să mănânce mai multe legume
Citește și: De ce apar conflictele între copii și cum îi învățăm să le gestioneze corect
Este bine știut faptul că puterea exemplului este cea mai cunoscută modalitate prin intermediul căreia pute să îi convingem pe cei mici să adopte un anumit comportament.
Acest lucru este valabil și în privința alimentației. Astfel, părinții au datoria de a adopta și ei la rândul lor un program alimentar foarte bine pus la punct, astfel încât să constituie un exemplu pe care cei mici să-l urmeze.
„ Odată ce sănătatea este o valoare pentru familia la care ne raportăm, atunci va fi mult mai ușor să introducem anumite alimente atâta timp cât ele fac parte din meniul familiei. Dacă în familie sunt dezechilibre alimentare majore, atunci broccoli, conopida și spanacul nu sunt cele mai acceptat de cei mici. Neuronii, oglinda copiilor, imită ceea ce văd, nu ceea ce aud. Atunci este important ca noi, părinții să fim un exemplu prin comportamentul nostru alimentar de zi cu zi. ”, a precizat specialistul în domeniu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Astfel, tabieturile în familie au un impact extraordinar în buna dezvoltare a copilului și îl fac pe acesta să adopte anumite comportamente fără prea mult efort. Este de datoria părintelui ca încă de la vârste fragede să-l implice pe copil în cadrul activităților de preparare a mâncării, în alcătuirea listei de cumpărături cu alimente sănătoase, în așezarea mesei etc. De aceea, întregul proces al meselor în familie trebuie să constituie un ritual bine pus la punct la care copilul să participe cu plăcere.
„ Obiceiurile în familie sunt cele care ajută foarte mult în creșterea și dezvoltarea copiilor într-un mod sănătos. Nu ar trebui să așteptăm ca școala și grădinița să-i educe și ar trebui ca noi să facem în fiecare zi pași către aceste aspecte pe care dorim să le găsim ulterior în viața de zi cu zi a copiilor .”, spune specialistul în domeniu.
De asemenea, specialistul în domeniu ne recomandă să le povestim copiilor despre ce mănâncă, să le spunem despre texturi, gusturi, combinații de mâncare astfel încât el să fie conștient de întreg procesul de alimentație și să aibă parte de o educație alimentară foarte bine pusă la punct.
„ Cred că ar trebui să fie un numitor comun și niște reguli clare la nivel de familie. Ar fi minunat să îi și implicăm pentru că odată ce devin mici bucătari sunt foarte interesați să și guste din preparatele lor. Implicarea lor aduce un plus valoare în alimentație .”, spune specialistul în domeniu.
Trucuri prin intermediul cărora putem să îi facem pe cei mici să mănânce tot din farfurie
Dacă totuși cel mic nu se lasă înduplecat și refuză să mănânce legumele, atunci putem să apelăm la anumite trucuri care să-l stimuleze.
Putem să decorăm farfuria cu legume în diferite moduri, astfel încât celui mic să i se pară atractivă. O farfurie „curcubeu” cu diverse sortimente de legume colorate va fi considerată apetisantă pe către cel mic.
„ De preferat ar fi să începem cu legumele pentru că fructele având un gust mai dulce, atunci va fi un refuz al legumelor când vor fi introduse .”, spus specialistul în domeniu.
Tot ea recomandă ca diversificarea să se înceapă cu legume ca dovlecel, morcov, păstârnac, pătrunjel, țelină sau cartoful dulce, acesta având un gust și o textură mai atrăgătoare pentru cei mici.