Cum gestionăm relația dintre frați


Fiecare copil care este singur la părinţi îşi doreşte la un moment dat un frățior, însă apariţia acestuia în familie poate veni la pachet cu diverse sentimente contradictorii. Află din rândurile de mai jos cum putem gestiona relația dintre frați!


In articol:

Ruxandra Luca, specialist în parenting, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum putem gestiona relațiile dintre frați. 

Diferența ideală dintre frați

Deși numeroși specialiști recomandă părinților să păstreze cel puțin un an distanță între o naștere și sarcina următoare, alții sunt de părere că nu există diferența de vârstă ideală. Așadar, în loc ca oamenii să se lase ghidați după calendar, aceștia ar trebui să facă pasul când se simt pregătiți, pentru că, în felul acesta va deveni mult mai ușor de gestionat ceea ce se întâmplă, și nu vor exista frustrări mai târziu.

”Nu există diferența de vârstă ideală. Specialiștii spun și ei că nu e ceva ideal, dar există diferențe de vârstă care te ajută să îți fie ușor sau mai greu să îi crești, depinde. În loc să ne orientăm după calendar, cred ca ar trebui să așteptăm, să vedem, să ne simțim pregătiți, pentru că în felul acesta ne va fi și mai ușor să gestionăm ceea ce se va întâmpla”,  a

spus specialista.

Citește și: Efectele mâncărurilor de tip fast-food asupra sănătății copiilor

Cum gestionăm relația dintre frați

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Sfaturi pentru cum să petreci timp de calitate alături de copil

Cum gestionăm relația dintre frați

În cele mai multe situații, cel de al doilea copil apare pentru ca primul copil să nu fie singur. Relația dintre cei doi frați trebuie să se desfășoare cu respect, nu trebuie neapărat să se iubească. De foarte multe ori, conflictele dintre copii pleacă de la lucruri simple. Este recomandat ca părinții, în perioada de sarcină, să îl asigure pe cel mic că îl iubesc necondiționat. În momentele dificile, este necesar să îi reamintească faptul că este și va rămâne întâiul născut, iar acest lucru îi va ajuta, și îi va oferi mai multă încredere. Totodată, este foarte important ca părinții să încerce să respecte spațiul fiecăruia, și să petreacă timp de calitate cu fiecare dintre ei.

”Eu merg foarte mult pe instinct, mă și informez, dar ce ne-a ajutat pe noi foarte mult a fost faptul că nu ne-am creat așteptări false. Niciodată nu i-am spus copilului meu că o să vină un partener de joacă și veți fi cei mai buni prieteni. În schimb, m-am preocupat în perioada de sarcină să îi spun că îl iubesc, că îl voi iubi mereu, și mereu în momentele dificile îi spun că este și va rămâne întâiul meu născut, și îl ajută, îi dă mai multă încredere. M-am ocupat să îl asigur de iubirea mea necondiționată, decât să ii fac planuri, să îl proiectez, si sa pun pe umerii lui o relație perfecta pe care eu m-as aștepta ca ei sa o aibă. Ma aștept ca ei sa se respecte, si asta le spun mereu. Ce ne mai ajuta pe noi foarte mult e faptul ca încerc să respect spațiul fiecăruia, încerc sa petrec timp cu fiecare”, a mai spus ea.

Citește și: Primii trei ani, cei mai importanți în dezvoltarea celor mici

Cum gestionăm relația dintre frați

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Care este vârsta potrivită pentru înscrierea la grădiniță

Un joc simplu, pentru a ajuta copilul să înțeleagă iubirea necondiționată a părinților

Există un joc destul de simplu, care îi va ajuta pe cei mici în momentul în care se așteaptă venirea pe lume a unui frățior, să înțeleagă mai bine iubirea necondiționată a părinților. Așadar, se iau doua lumânări ce simbolizează cei doi părinți, și se aprind. Flacăra lumânărilor reprezintă iubirea părinților. Mai apoi, se mai aprinde o lumânare ce va reprezenta primul copil, din cele două. Astfel, cel mic va observa că flacăra părinților rămâne la fel. Însă, se va mai aprinde o lumânare ce va reprezenta frățiorul care urmează să se nască. Cel mic va vizualiza flacăra și va observa, din nou, că iubirea mamei și a tatălui va rămâne la fel. Așadar, părinții vor reuși să aprindă încă două flăcări de iubire. Acest joc ajută copiii în a vizualiza întreaga situație și a se liniști, deoarece iubirea mamei va rămâne aceeași pentru ei, deși timpul ei nu mai poate fi, o vreme cel puțin, la fel cum era până in prezent.

”Vă spun de un joc care ne-ar putea ajuta sa i asiguram de iubirea noastră necondiționată, in momentul in care așteptăm venirea pe lume a unui frățior. Putem sa luam doua lumânări pe care le aprindem, care simbolizează părinții, flacăra fiind iubirea părinților, si mai aprinzi o lumânare care reprezintă primul copil din cele doua. Acesta observa ca flacăra rămâne la fel, si flacăra mamei si a tatălui. Apoi, mai aprinzi o lumânare, adică frățiorul care va veni, si iarăși copiii vizualizează flacăra, iubirea mamei rămâne la fel, iubirea tatălui rămâne la fel. In același timp, au reușit sa aprindă încă doua flăcări de iubire. E ceva ce pe ei ii poate ajuta sa vizualizeze si sa se liniștească, iubirea mamei e la fel pentru mine chiar daca timpul ei nu mai poate fi, o vreme cel puțin, la fel cum era pana acum”, a încheiat aceasta.

Citește și: Cum își lasă amprenta rănile copilăriei asupra personalității unui om

Cum gestionăm relația dintre frați

[Sursa foto: freepik]

 


Abonează-te pe

Citește și:

Efectele mâncărurilor de tip fast-food asupra sănătății copiilor

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Sfaturi pentru cum să petreci timp de calitate alături de copil

Primii trei ani, cei mai importanți în dezvoltarea celor mici

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle
O veveriţă a fost găsită aproape îngheţată, pe un drum din Mediaş. Ce a făcut un sibian care a găsit-o?
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri