De ce spun copiii minciuni. „Părinții sunt modelul copilului și ei sunt oglinda noastră”

De ce spun copiii minciuni
De ce spun copiii minciuni. „Părinții sunt modelul copilului și ei sunt oglinda noastră”

Află din rândurile următoare de ce mint copiii și ce trebuie să faci atunci când observi acest comportament la copilul tău.

Copiii mici, în general, au tendința de a inventa lucruri și găsesc diferite minciuni pe care le spun, adesea fără a conștientiza diferența dintre fantezie și realitate. Până la vârsta de 5-6 ani, minciunile copiilor sunt instinctive și nu par a fi o problemă pentru adulți, mai ales că de multe ori, micile minciuni care le trec prin cap copiilor și poveștile pe care le spun, constituie subiect de amuzament pentru adulți.

Cu cât cresc, însă, minciunile pot deveni mai complicate și mai serioase, iar acest lucru ar putea constitui motiv de îngrijorare pentru părinți. Este foarte important cum se raportează părinții la minciunile copiilor, astfel încât să-i facă pe cei mici să conștientizeze diferența dintre minciuna inofensivă și cea care poate avea consecințe grave.

În cadrul emisiunii „ Teo Show ”, difuzată pe Kanal D, Cristina Calin, expert în parenting, a explicat de ce aleg cei mici să mintă și ce se poate ascunde în spatele minciunilor lor.

De asemenea, a oferit câteva sfaturi pentru părinții al căror copii obișnuiesc să mintă.

Care sunt motivele pentru care un copil alege să nu spună adevărul

Citește si: Cum ne convingem copilul să meargă fără jucării la grădiniță. „Acea luptă din fiecare dimineață poate cumva să se termine doar dacă negociați”

De ce spun copiii minciuni

Minciuna poate indica, de asemenea, personalitatea celui mic. Mai mult decât atât, există o serie de motive care îl fac pe copil să aleagă să spună o minciună în locul adevărului.

Specialistul în domeniu a explicat faptul că cele mai frecvente minciuni pe care le întâlnim la copii sunt cele în care ei își doresc foarte tare să evite o pedeapsă.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Atunci când le este teamă de reacția părintelui, au tendința să denatureze adevărul.Orice comportament pe care îl manifestă un copil, poate aduce cu sine un istoric în care el a avut parte de o reacție din partea părintelui și astfel l-a determinat să adopte un comportament diferit.”, explică specialistul în domeniu.

Un alt motiv pentru care cei mici mint este folosirea minciunii drept o modalitate de a evita rușinea.

Astfel, există momente în care cei mici se tem de cum vor fi percepuți de cei din jur dacă spun adevărul și folosesc minciuna ca modalitate de a evita rușinea.

Copiii se tem foarte tare de cum sunt percepuți de cei din jur. Acest lucru poate veni și de la neîncredere în sine. Le este teamă să nu fie pe placul celorlalți.”

Potrivit specialistului în domeniu, există mai multe tipuri de minciuni: minciuna prin omisiune, minciuna protest, minciuna semnal de alarmă, minciuna ca răspuns la minciunile părinților, minciuna ca manifestare a sentimentului de independență și minciuna provocată de sentimentul de rușine.

Când ar trebui să se îngrijoreze părinții de minciunile copilului

Citește si: Periajul dentar la copii! Ce este sigilarea dentară? „Este o condiție esențială”

Când ar trebui să se îngrijoreze părinții de minciunile copilului

Începi să îți faci griji atunci când copilul tău minte în momentul în care acest comportament are o frecvență destul de mare, are o intensitate destul de mare. Minciunile mici care stârnesc amuzamentul adulților sunt acceptate social. Cele care nu sunt acceptate social sunt cele care îl determină pe copil să-i fie greu să se adapteze anumitor medii de viață. De exemplu, un copil care adoptă să mintă decât să spună adevărul într-o situație în care el se simte în neregulă și nu se simte confortabil, în loc să caute o soluție, va ocoli adevărul și se va salva din situația asta, care nu este cea mai benefică pe termen lung .”, explică specialistul în domeniu.

Citește și: Sebastian o jignește dur pe Roberta și o face să plângă! „Furi curent!”. Aflați motivul pentru care o umilește în camera roșie în noul episod din „Casa iubirii” de sâmbătă, 1 iunie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante- stirilekanald.ro

Cum trebuie să reacționeze părinții atunci când copilul lor minte

Citește si: Cum ne convingem copiii să facă activități noi. “Va putea lua numeroase decizii bazându-se pe intuiția pe care o dezvoltă acum”

De ce spun copiii minciuni

Un aspect foarte important pe care toți părinții trebuie să îl ia în calcul, este faptul că cei mici au tendința să copieze comportamentele adulților. Astfel, un prim pas pe care trebuie să îl facem dacă vrem ca cei mici să fie sinceri cu noi este ca și noi la rândul nostru să le oferim sinceritate.

Este foarte important mediul în care trăiește copilul. Părinții sunt modelul copilului și ei sunt oglinda noastră. Noi trebuie să încurajăm sinceritatea copilului.”, explică specialistul în domeniu.

Un alt aspect foarte important este modul în care părintele reacționează în momentul în care copilul său minte. Specialistul în domeniu le recomandă părinților să le explice copiilor de ce nu este în regulă să mintă și să fie fermi față de intoleranța la minciună, dar în același timp să adopte o atitudine blândă față de cei mici.

Este foarte important ca într-o astfel de situație să fim într-adevăr fermi, dar cu blândețe.”, spune specialistul în domeniu.



Citește și:

Ce poți mânca dacă ai bilă leneșă? Regim alimentar bilă leneșă

Cum să adormi rapid un bebeluș. ,,Până la două luni nu avem foarte mari șanse”

TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO

„Ziua divorțurilor” Deea Maxer a făcut anunțul în urmă cu puțin timp! Se întâmplă asta după ce în weekend a petrecut alături de Robert Drilea

Ce vrea să facă Radu Mazăre după ce a fost eliberat din închisoare? Fostul edil al Constanței, pregătit să se angajeze

Cum gestionezi conflictele între frați. „Suntem acolo să mediem”

Schimbări de vară în grila de programe Kanal D

Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei


Cookies