Aflați din rândurile următoare cum se manifestă răcelile de sezon la copii și când trebuie să ne îngrijorăm.
In articol:
Ne aflăm în plin sezon rece, iar pentru majoritatea părinților acesta presupune o grijă constantă ori de câte ori copilul tușește, de teama de a nu ajunge cu l pe patul de spital.
Există însă și motive de îngrijorare, dar de cele mai multe ori este vorba de o simplă răceală de sezon, care poate fi tratată acasă, fără să fim nevoiți să ne ducem cu copilul direct la urgențe.În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Ilinca Tranulis, medic pediastru și specialist în lactație a vorbit despre cum se manifestă răcelile de sezon la copii și când să ducem copilul la spital.
Cum se manifestă răcelile de sezon
Citește și: Este normal si benefic pentru copii sa ia 7 raceli pe an de la gradinita
Citește și: De ce se administrează vitamina D copiilor
Potrivit specialistului în domeniu, există numeroase răceli de sezon, care nu ar trebui să ne îngrijoreze.
În această perioadă tot mai mulți copii au parte de aceste răceli din cauza anotimpului rece, care favorizează apariția virusurilor și în același timp, contribuie la scăderea eficienței sistemului imunitar al copiilor.De asemenea, aceste răceli și îmbolnăviri frecvente ale copiilor sunt cauzate și de ieșirea în colectivitate a acestora, care în ultimii doi ani din cauza pandemiei de coronavirus au fost mai protejați și mai puțin expuși la tot ceea ce presupune mediul exterior.
„ Sunt multe viroze banale cu o febră ușoară, cu secreții nazale, cu tuse. Dacă vedem că în 2-3 zile starea copilului începe să se îmbunătățească, este de bine. Mulți copii tușesc foarte mult, dar în rest au o stare foarte bună. Trebuie să ne obișnuim cu această stare și să nu ne panicăm. Multă răbdare, ceai cald cu miere și multe lichide. Dacă starea copilului e bună, dacă reușește să se odihnească, dacă mănâncă, dacă bea lichide și îl vedem că între episoadele de febră se joacă, râde, cel mai probabil nu este de dus la spital. Vorbim cu pediatrul, cu medicul de familie, dar nu la camera de gardă. ”, a explicat specialistul în domeniu.
Când trebuie să mergem cu copilul la spital
Citește și: De ce nu ar trebui sa dam copiilor antibiotice atat de usor
Citește și: Atentie, parinti! Nu confundati racelile cu alergiile de primavara!
Există, de sigur și situații în care trebuie să ajungem cu copilul cât mai repede la spital, pentru ca starea lui de sănătate să nu se agraveze. În aceste cazuri, vorbim despre existența unor viruși respiratori, care pot afecta întreg sistemul respirator al copilului și starea lui generală de bine.
„ Dacă este o tuse foarte seacă și deasă și copilul începe să respire cu dificultate, cel mai probabil este vorba de un virus respirator, care poate să afecteze toate căile pulmonare și atunci copilul are nevoie de un consult medical și eventual un tratament mai agresiv. O tuse însoțită de o respirație șuierătoare, o respirație la care copilul își folosește mult abdomenul, este un copil agitat, care refuză să mănânce și nu se poate odihni, cu acesta trebuie neapărat să mergem la un consult și să respectăm indicațiile medicului .”, a explicat specialistul în domeniu.
De asemenea, specialistul în domeniu, a oferit câteva sfaturi referitoare la introducerea copilului din nou în colectivitate, după episoadele de răceală. Este foarte important de știut că acesta trebuie să fie vindecat înainte să îl ducem din nou la grădiniță, pentru a evita apariția unei alte răceli. Totodată, specialistul în domeniu le recomandă părinților să evite să-și ducă copilul în locuri aglomerate, mai ales atunci când de abia a scăpat de răceală.
„ Dacă avem un copil care a trecut printr-o boală, este spre bine și îl ducem din nou în colectivitate, s-ar putea ca din primele ore în colectivitate, el să vină în contact cu alți germeni, incubația acelor germeni durează 2-3 zile, deci peste 2-3 zile va începe o nouă viroză. Tusea și secrețiile nazale pot să dureze 2-3 săptămâni fără ca acel copil să fie contagios .”, a precizat specialistul în domeniu.