Cum convingi un copil mofturos să mănânce


Refuzul copiilor în perioada vârstei mici de a mânca sau de a gusta un aliment nou a devenit o adevărată problemă pentru orice părinte. Află din rândurile de mai jos cum convingi un copil mofturos să mănânce!


In articol:

Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum putem convinge un copil mofturos să mănânce.

De ce sunt copiii mofturoși la masă

Încă din momentul în care cei mici încep diversificarea, părinții trebuie să acorde mult mai multă atenție la apetitul copilului. Mulți copii mici au nevoie de timp să se obișnuiască cu textura și gustul unui aliment nou, așadar, nu este recomandat ca un părinte să aibă așteptări prea mari sau idei fixe despre diversificare. Dacă cei mici sunt sănătoși, ei vor știi deja cât au nevoie să mănânce, vor fi curioși să încerce tot felul de alimente.

Astfel, este datoria părinților să le ofere ocazia să mănânce cât mai variat, însă este alegerea lor ce anume să mănânce, și cât să o facă.

“Se întâmplă adesea să avem așteptări prea mari și de la ei, și pornim cu niște idei fixe despre cum ar trebui să meargă diversificarea. În principiu, dacă avem un copil sănătos el știe cam cât are nevoie să mănânce, este curios la început, vrea să încerce tot felul de lucruri, este datoria noastră să le oferim ocazia să mănânce cât mai variat, dar este alegerea lor ce anume, cum și cât mănâncă”,

a menționat specialista.

Citește și: Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă

Cum convingi un copil mofturos să mănânce

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Cum îi convingem pe copii să mănânce mai multe legume

Cum convingi un copil mofturos să mănânce

Pentru început, este ideal ca cei mici să stea cu părinții la masă, deoarece aceștia învață prin imitație. În momentul în care vor începe diversificarea, este necesar ca cei mici să aibă o mâncare de bebeluși asemănătoare cu cea a părinților, și totodată, părintele să mănânce împreună cu el. Însă, nu este indicat ca cel mic să fie stresat cu multe lingurițe, deoarece este o presiune prea mare. Mai mult decât atât, nu este necesar să fie presat cu ștersul la guriță, și să nu se insiste cu alimentele care nu îi plac. Dacă bebelușul începe să pună mâna într-un castron cu mâncare, este suficient și trebuie încurajat, deoarece este o împrietenire cu mâncarea. Așadar, cu mai multă încredere și răbdare vor ajunge să consume mai multă mâncare.

“Ar fi bine să-i luăm pe cei mici cu noi la masă, ei învață prin imitație. Așadar, când începem diversificarea la șase luni trebuie să-i dăm o mâncare asemănătoare cu a noastră, lucruri pentru bebeluși dar să semene și să mâncăm împreună cu el. Să nu stăm călare pe copil să-i vârâm câte o linguriță, pentru că îl stresează, e o presiune prea mare. Să nu stăm toată masa să îl ștergem la guriță, să nu insistăm, să nu-l forțăm atunci când nu vrea, el știe cel mai bine când vrea și când nu. Nu trebuie să ne stresăm că nu vrea să guste anumite lucruri, doar faptul că pune mânuța într-un castron cu piure este ok, este o împrietenire cu mâncarea și trebuie să o încurajăm cât mai mult. Cu încredere și cu răbdare, cu siguranță va ajunge să mănânce mai mult”, a mai spus ea.

Citește și: Când să tratăm copilul acasă și când mergem cu el la spital

Cum convingi un copil mofturos să mănânce

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Cum îi explicăm copilului cine este, de fapt, Moș Crăciun

Totodată, atunci când părinții pregătesc masa, copiii pot fi implicați. Însă, dacă cei mici nu își doresc, în momentul în care trebuie adus la masă nu este recomandat să fie luat din mijlocul jocului, ci trebuie anunțați. Pentru acest lucru este de necesar ca cei mici să fie anunțați de dinainte că urmează să se așeze la masă, ba mai mult, se poate face un ritual înainte, precum spălatul mâinilor și pus bavețică. Copiii trebuie așezați la masă când deja mâncarea este pregătită, pentru că altfel își vor pierde răbdarea.

“Ideal fără alte distracții la masă. Atunci când ne pregătim de masă, dacă puteți să-l implicați pe cel mic în activitățile de pregătire a mesei ar fi minunat, dacă nu, atunci când vrem să îl luăm la masă nu îl luăm din mijlocul jocului și îl așezăm în scaun de masă, îl anunțăm, îi povestim că urmează să ne așezăm la masă, facem un ritual înainte: poate cu spălat pe mâini, pus bavețică, si apoi ne așezăm la masă când el are deja mâncarea pregătită pentru ca altfel își pierde răbdarea. Fără presiune, fără păcălit copilul să mănânce, chiar dacă noi câștigăm o linguriță înghițită, pe termen lung nu-i creăm o relație bună cu mâncarea. Noi le oferim o gamă variată, totdeauna ceea ce știm că acceptă cu ușurință, și ceva nou lângă”, a explicat medicul.

Citește și: De ce nu e bine să ne comparăm copiii?

Cum convingi un copil mofturos să mănânce

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: De ce apar conflictele între copii și cum îi învățăm să le gestioneze corect


Abonează-te pe

Citește și:

Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Cum ne putem obișnui copilul să doarmă singur

Cum îi convingem pe copii să mănânce mai multe legume

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Rețeta de Clătite cu miere și fulgi de migdale, cu care îți poți face dimineața mai gustoasă!
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri