Află din rândurile de mai jos cum să prepari cel mai sățioș gulaș!
În inima Bihorului, acolo unde râul Crișul Repede curge lin printre dealuri, Oradea păstrează o moștenire culinară care combină influențele maghiare, românești și austriece într-un adevărat festin al gusturilor. Gulașul de Oradea se numără printre aromele ungurești care reușește să mulțumească papilele gustative a tuturor românilor. Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre acest preparat delicios!
Care este originea gulașului
Gulașul este un fel de mâncare aflat la granița dintre supă și tocană, fiind un preparat din carne, de obicei de vită, legume și condimente bine alese, printre care
De asemenea, se spune că gulașul are rădăcini adânci, ce se întind înapoi cu peste o mie de ani. Gulașul ar fi fost preparatul de bază al războinicilor maghiari nomazi, în drumul lor spre Europa în secolul al IX-lea. Rețeta era cât se poate de simplă, iar atunci când li se făcea foame, călăreții descălecau și pregăteau rapid un foc, deasupra căruia așezau un ceaun din bronz sau alamă.
Din desagii legați de șa scoteau burdufuri confecționate din stomac de oaie, umplute cu carne uscată de vită, deja condimentată cu usturoi. Această carne era pusă direct în apă fierbinte, pentru a se rehidrata. Mai apoi, după ce începea să fiarbă, adăugau legume și alte ingrediente pe care le aveau la îndemână, câteva exemple fiind ceapă și usturoi, iar uneori și morcovi, dacă se găseau. Când lichidul scădea, se transforma într-o tocană densă și sățioasă.Rețetă tradițională reinterpretată: Gulaș de Oradea gătit la ceaun
Ingrediente
- 1 kg pulpă sau ceafă de vită
- 2 linguri untură
- 4 cepe mari
- 3, 4 căței de usturoi
- boia dulce
- boia iute
- 2 ardei grași
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 4, 5 cartofi
- 2 roșii
- 1 lingură pastă de tomate
- 1 litru supă de vită
- sare
- piper
- frunză de dafin
- cimbru uscat
Mod de preparare
- Pentru început, trebuie să se încingă ceaunul la foc mediu și să se adauge untura. Mai apoi, se călește ceapa până devine aurie, apoi se adaugă usturoiul tocat.
- Peste ceapă și usturoi se presară boia, însă trebuie amestecată rapid pentru a nu se arde. Se pune carnea în ceaun și se rumenește pe toate părțile. Când carnea s-a închis la culoare, se pun roșiile sau pasta de tomate.
- Mai apoi, se adaugă morcovii, păstârnacul, țelina, ardeii și frunza de dafin. Acestea trebuie amestecate iar peste se adaugă supa de vită. Trebuie lăsată să fiarbă la foc mic, cu capac, timp de aproximativ 2 ore, până când carnea este fragedă.
- La final, se adaugă cartofii și se lasă la fiert totul încă 30-40 de minute, până ce aceștia sunt moi și supa s-a legat. Puteți potrivi gulașul după bunul plac cu sare, piper, cimbru și boia iute. Serviți cu pătrunjel verde proaspăt, pâine de casă sau mămăligă.