Află din rândurile de mai jos cum să prepari clătitele brașovene!
Clătitele brașovene, cunoscute și sub denumirea de crochete brașovene, sunt un preparat care merită încercat măcar o dată în viață. Află din rândurile următoare cum să le prepari!
Ce sunt și din ce sunt făcute clătitele brașovene
Orașul Brașov, situat în inima Transilvaniei, a fost dintotdeauna un loc cu o vastă diversitate în bucătăria locală. Printre preparatele tradiționale din această zonă se numără și clătitele brașovene.
De asemenea, zona Brașovului este cunoscută nu doar pentru clătitele sale, ci și pentru alte preparate care completează perfect o masă ardelenească, anume ciorba de fasole în pâine, bulzul ciobănesc, varza a la Cluj, tocănițele cu afumătură și papanașii. Dacă plănuiești o vizită în Brașov sau în satele din împrejurimi, vei înțelege rapid cât de importantă este legătura cu tradiția.
Spre deosebire de clătitele obișnuite, acestea sunt umplute cu o cremă fină de brânză de vaci, zahăr, vanilie, coajă de lămâie și stafide aromate, apoi sunt rulate, date prin ou și pesmet și prăjite până devin aurii și crocante.
Clătitele brașovene au în compoziția lor carne de vită, cașcaval ras și ou. Carnea de porc și vită, alături de ceapa tocată, se călesc într-o tigaie până se înmoaie bine.
După ce s-au răcit puțin, se trec de două ori prin mașina de tocat, apoi se amestecă cu oul bătut, mărarul tocat fin și cașcavalul ras. Cu această compoziție se umplu foile de clătită, care apoi se trec prin ou bătut și pesmet, pentru a prinde o crustă aurie la prăjit. Se rumenesc uniform în ulei încins și se servesc calde, alături de sos de roșii și smântână. Gustul final este bogat, cremos și ușor crocant, fiind o plăcere pentru românii iubitori de bucătăria tradițională ardelenească.Rețetă de clătite brașovene cu brânză dulce și stafide
Ingrediente pentru aluat
- 2 ouă
- 300 ml lapte
- 100 ml apă minerală
- 150g făină
- 1 lingură zahăr
- un praf de sare
- 1 linguriță esență de vanilie
- ulei pentru prăjit
Ingrediente pentru umplutură
- 400g brânză de vaci proaspătă
- 2 linguri de zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja rasă de lămâie
- 1 gălbenuș
- 100g stafide
- 1, 2 linguri smântână
Ingrediente pentru ornat
- 2 ouă bătute
- pesmet fin
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră vanilat pentru servire
- smântână
- dulceață
Mod de preparare
- Pentru început, se bat ouăle cu zahărul și un praf de sare și se adaugă laptele, apa minerală, esența de vanilie și făina treptat, până se obține un aluat lichid, fără cocoloașe.
- Ulterior, se coc clătitele într-o tigaie antiaderentă unsă cu puțin ulei, până devin aurii pe ambele părți. Acestea trebuie lăsate la răcit.
- Pentru umplutură se amestecă brânza dulce cu zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, gălbenușul și stafidele bine scurse. Pentru un strop de gust și o textură aparte se poate adăuga și puțină smântână.
- Mai apoi, se pun câte 1 sau 2 linguri de umplutură pe fiecare clătită, iar acestea trebuie rulate strâns sau împăturite ca pe un plic. Mai apoi, se trece fiecare clătită prin ou bătut și apoi prin pesmet, ca la șnițele.
- După acest pas, se prăjesc clătitele în ulei încins, pe ambele părți, până devin rumene și crocante.
- La final se servesc calde, pudrate cu zahăr vanilat. Sunt excelente și cu un sos de smântână sau un strop de dulceață de vișine sau fructe de pădure.