De ce merită să încerci clătitele brașovene măcar o dată în viață. Rețeta originală și sfaturi pentru un gust ca la Brașov

De ce merită să încerci clătitele brașovene măcar o dată în viață. Rețeta originală și sfaturi pentru un gust ca la Brașov
De ce merită să încerci clătitele brașovene măcar o dată în viață

Află din rândurile de mai jos cum să prepari clătitele brașovene!

Clătitele brașovene, cunoscute și sub denumirea de crochete brașovene, sunt un preparat care merită încercat măcar o dată în viață. Află din rândurile următoare cum să le prepari!

Ce sunt și din ce sunt făcute clătitele brașovene

Citește și: Clătite cu banane, rețeta pregătită de Ileana Sterp. Cum pregătește acest desert pentru întreaga familie. „Trebuie să fie mai groase, precum clătitele americane.”

De ce merită să încerci clătitele brașovene măcar o dată în viață[Sursa foto: freepik]

Citește și: Clătite bucovinene la cuptor, umplute cu brânză și stafide, rețeta pregătită de părintele Mănăstirii Putna. “Înainte de a le da la cuptor, le acoperim cu o folie de aluminium.”

Orașul Brașov, situat în inima Transilvaniei, a fost dintotdeauna un loc cu o vastă diversitate în bucătăria locală. Printre preparatele tradiționale din această zonă se numără și clătitele brașovene.

În zilele noastre, se regăsesc în meniurile restaurantelor tradiționale, la pensiuni de munte sau în cadrul târgurilor culinare organizate în zonă.

De asemenea, zona Brașovului este cunoscută nu doar pentru clătitele sale, ci și pentru alte preparate care completează perfect o masă ardelenească, anume ciorba de fasole în pâine, bulzul ciobănesc, varza a la Cluj, tocănițele cu afumătură și papanașii. Dacă plănuiești o vizită în Brașov sau în satele din împrejurimi, vei înțelege rapid cât de importantă este legătura cu tradiția.

Spre deosebire de clătitele obișnuite, acestea sunt umplute cu o cremă fină de brânză de vaci, zahăr, vanilie, coajă de lămâie și stafide aromate, apoi sunt rulate, date prin ou și pesmet și prăjite până devin aurii și crocante. 

De ce merită să încerci clătitele brașovene măcar o dată în viață[Sursa foto: freepik]

Clătitele brașovene au în compoziția lor carne de vită, cașcaval ras și ou. Carnea de porc și vită, alături de ceapa tocată, se călesc într-o tigaie până se înmoaie bine.

După ce s-au răcit puțin, se trec de două ori prin mașina de tocat, apoi se amestecă cu oul bătut, mărarul tocat fin și cașcavalul ras. Cu această compoziție se umplu foile de clătită, care apoi se trec prin ou bătut și pesmet, pentru a prinde o crustă aurie la prăjit. Se rumenesc uniform în ulei încins și se servesc calde, alături de sos de roșii și smântână. Gustul final este bogat, cremos și ușor crocant, fiind o plăcere pentru românii iubitori de bucătăria tradițională ardelenească.

Rețetă de clătite brașovene cu brânză dulce și stafide

De ce merită să încerci clătitele brașovene măcar o dată în viață[Sursa foto: freepik]

Ingrediente pentru aluat

Citește și: ȘOC TOTAL în „Casa iubirii”! De necrezut cine apare în emisiune! Concurenții rămân MASCĂ- kanald.ro

Citește și: VIDEO El este bărbatul găsit carbonizat într-o mașină din Oradea. Polițiștii iau în calcul varianta sinuciderii- stirilekanald.ro

  • 2 ouă
  • 300 ml lapte
  • 100 ml apă minerală
  • 150g făină
  • 1 lingură zahăr
  • un praf de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • ulei pentru prăjit

Ingrediente pentru umplutură

  • 400g brânză de vaci proaspătă
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de lămâie
  • 1 gălbenuș
  • 100g stafide
  • 1, 2 linguri smântână

Ingrediente pentru ornat

  • 2 ouă bătute
  • pesmet fin
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră vanilat pentru servire
  • smântână
  • dulceață

Mod de preparare

  1. Pentru început, se bat ouăle cu zahărul și un praf de sare și se adaugă laptele, apa minerală, esența de vanilie și făina treptat, până se obține un aluat lichid, fără cocoloașe.
  2. Ulterior, se coc clătitele într-o tigaie antiaderentă unsă cu puțin ulei, până devin aurii pe ambele părți. Acestea trebuie lăsate la răcit.
  3. Pentru umplutură se amestecă brânza dulce cu zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, gălbenușul și stafidele bine scurse. Pentru un strop de gust și o textură aparte se poate adăuga și puțină smântână.
  4. Mai apoi,  se pun câte 1 sau 2 linguri de umplutură pe fiecare clătită, iar acestea trebuie rulate strâns sau împăturite ca pe un plic. Mai apoi, se trece fiecare clătită prin ou bătut și apoi prin pesmet, ca la șnițele.
  5. După acest pas, se prăjesc clătitele în ulei încins, pe ambele părți, până devin rumene și crocante.
  6. La final se servesc calde, pudrate cu zahăr vanilat. Sunt excelente și cu un sos de smântână sau un strop de dulceață de vișine sau fructe de pădure.

De ce merită să încerci clătitele brașovene măcar o dată în viață[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ciorbă de potroace ca la Moldova. Supa care pune pe picioare orice nuntaș! Ce truc trebuie să folosești

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Soțul Teodorei Marcu nu mai e om, la jumătate de an de când tânăra a fost ucisă! Ce se întâmplă cu el. Dezvăluiri cutremurătoare: „Din ce în ce mai greu…”

Vedeta dependentă de operații estetice, găsită moartă lângă un hotel, la doar câteva ore după ce a transmis un MESAJ în mediul online. Ultima postare ar putea ascunde adevărul din spatele TRAGEDIEI. A fost un strigăt de ajutor sau a fost premeditată 

Kanal D, lider de audienţă, cu Știrile Kanal D de la ora 12:00, prezentate de Cristina Dorobanțu

Imagini spectaculoase de la nunta celebrului Feyyaz Şerifoğlu, protagonistul serialului "Fata de la fereastră"! Iată cine este soția îndrăgitului actor

Breaking news pentru românii cu probleme de sănătate!


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies