Află din rândurile de mai jos cum să prepari ciorba de potroace ca la Moldova!
În inima Moldovei, există un preparat care nu lipsește niciodată de la nicio nuntă, botez sau petrecere care se respectă, iar acesta se numește ciorbă de potroace. Pe lângă faptul ca este un fel de mâncare absolut delicios, ciorba de potroace este un adevărat leac băbesc transmis din generație în generație, pregătit cu migală și suflet, și adesea savurat în zorii zilei, când mireasa încă mai are flori în păr, iar nuntașii cântă ultimele hore.
Care este originea ciorbei de potroace
Ciorba de potroace este o mâncare tradițională românească, iar aceasta este cel mai des consumată după o noapte de petrecere. Termenul de „potroace” vine de la măruntaiele păsării, în special ale găinii sau curcanului, iar aici este vorba de pipotă, inimă, ficat, gât, aripi, spinare. În țara noastră, gustul acestor bucăți este pur și simplu de neegalat.
De asemenea, în satele moldovenești și nu numai, în dimineața de după nuntă se servește ciorba de potroace caldă, cu ardei iute, pâine de casă și un pahar cu murături sau un pahar mic de țuică pentru
cei mai curajoși. Ciorba de potroace este o tradiție vie care încă adună oamenii în jurul mesei, chiar și după o noapte lungă. Mai mult decât atât, în unele sate din Neamț și Vaslui, tradiția spune că mireasa trebuie să guste prima din ciorba de potroace a doua zi, pentru ca norocul să-i rămână în casă. Iar dacă nuntașii cer „încă un blid”, înseamnă că mariajul va fi lung și fericit.Trucuri pentru a prepara cea mai bună ciorbă de potroace
Gospodinele adevărate folosesc găini bătrâne de curte, pentru că dau un gust mai intens ciorbei și au un conținut mai mare de colagen. Ele nu se grăbesc, ci o fierb încet, la foc mic, până carnea cade singură de pe os. Un ingredient care face diferența la ciorba de potroace este borșul acru, făcut în casă, din tărâțe fermentate, ținut câteva zile la loc cald, care are o aromă ușor acidulată, dar naturală și plină de savoare.
Rețeta de ciorbă de potroace ca la Moldova
Ingrediente
- 1 găină de casă
- 2 morcovi
- 1 ardei gras roșu
- 1 păstârnac
- 1 țelină mică
- 1 ceapă mare
- 150 g orez
- 500 ml borș de casă
- sare, piper boabe
- 2 foi de dafin
- leuștean proaspăt
- pătrunjel verde
- 1 gălbenuș
- 200 ml smântână
Mod de preparare
- Pentru început, se spală foarte bine măruntaiele și carnea, apoi se pun la fiert în 3-4 litri de apă rece cu puțină sare. Ulterior, se ia spuma ori de câte ori este nevoie.
- Când carnea începe să se înmoaie, după 30 sau 40 de minute, se adaugă legumele tăiate cubulețe, anume morcovul, țelina, păstârnacul, ardeiul și ceapa întreagă care se va scoate la final.
- Se adaugă piper boabe și dafin și se lasă la fiert încă 20 de minute. Mai apoi, se adaugă orezul care trebuie spălat bine, și se mai fierbe încă 10-15 minute, până când totul este fiert.
- Pasul important este adăugarea borșului fiert separat și treptat. Ciorba se potrivește de sare, iar dacă vrei un gust mai intens, adaugă o lingură de oțet sau zeamă de lămâie.
- Odată ce ciorba este gata, se stinge focul și se adaugă leușteanul tocat fin. Dacă vrei să o dregi, amestecă smântâna cu gălbenușul într-un bol și echilibrează totul cu câteva polonice de zeamă fierbinte, apoi toarnă totul în oala cu ciorbă.