Află din rândurile de mai jos cum poți obține o ciorbă de praz gustoasă!
Ciorba de praz se numără cele mai savuroase și răspândite rețete tradiționale din zona Olteniei. Acest fel de mâncare a devenit popular în urmă cu mult timp, când femeile din zona Olteniei pregăteau preparate sățioase din tot ce aveau la îndemână. Astfel, prazul care putea fi păstrat în beci peste iarnă era perfect pentru ciorbe. Află din rândurile următoare cum să gătești cea mai bună ciorbă de praz!
Trucuri și secrete din gospodăriile oltenești
Oltenia este, fără doar și poate, una dintre cele mai bogate zone folclorice din țara noastră deoarece are la bază tradiții care încă se păstrează vii, mai ales în satele din
Ciorba de praz, mâncărurile cu pui de curte, tocănițele cu afumătură și deserturile simple sunt nelipsite din meniul de sărbătoare.
De asemenea, nunțile din zona Olteniei se ridică la un nivel superior, fiind unele foarte spectaculoase. Începe adesea vineri și se încheie duminică, cu tradiții de „gătitul miresei”, „steagul de nuntă” și „hora satului”. Cu alte cuvinte, se joacă, se mănâncă și se bea mult, iar ciorba de potroace e nelipsită a doua zi, pentru a readuce energia nuntașilor.
Atunci când pregătesc ciorba de praz, oltenii nu călesc prea tare prazul pentru că devine amar și își pierde aroma delicată.
Rețeta de ciorbă de praz ca în Oltenia
Ingrediente
- 3-4 fire mari de praz
- 1 ceapă medie
- 1 morcov
- 1 felie mică de țelină
- 1 ardei gras
- 2-3 linguri bulion
- 2-3 linguri ulei
- 250-300 g costiță afumată, rasol de porc, piept de pui sau răcituri
- 1 cană borș proaspăt fiert
- Sare și piper, după gust
- 1 legătură de leuștean
- 1 legătură de pătrunjel
Mod de preparare
- Pentru început, se spală bine carnea, iar dacă dorești să pui în ciorba de praz rasol sau costiță cu os, o poți opări în apă clocotită 2-3 minute, apoi o poți clăti pentru a elimina mirosurile neplăcute.
- Ulterior, pune carnea la fiert în 2 litri de apă, la foc mic. În timp ce fierbe carnea, curăță și toacă legumele, iar într-o tigaie adâncă, se pune uleiul la încins.
- Mai apoi, adaugă ceapa, morcovul, țelina, ardeiul și călește-le 3-4 minute până se înmoaie puțin. Adaugă prazul și mai călește încă 5 minute pentru ca prazul să devină dulce.
- Când carnea este aproape fiartă adaugă legumele călite în oală. Dacă mai e nevoie, completează cu puțină apă caldă, cât să acopere totul. De asemenea, lasă să fiarbă 15–20 minute, până toate legumele sunt fierte.
- Adaugă bulionul sau roșiile și fierbe 5 minute, iar separat, fierbe borșul într-un ibric, apoi toarnă-l în oală. Mai fierbe totul încă 5-10 minute.
- La final, pentru a te asigura ca ciorba de praz a ieșit așa cum ți-ai dorit, gustă și potrivește de sare și piper. Oprește focul și adaugă leușteanul și pătrunjelul tocate mărunt.