Clătite bucovinene la cuptor, umplute cu brânză și stafide, rețeta pregătită de părintele Mănăstirii Putna. “Înainte de a le da la cuptor, le acoperim cu o folie de aluminium.”
Diana Puiu10 mai 2025Actualizat: 10 mai 2025, 13:22
Clătite bucovinene la cuptor, umplute cu brânză și stafide, rețeta pregătită de părintele Mănăstirii Putna. “Înainte de a le da la cuptor, le acoperim cu o folie de aluminium.”
Părintele de la Mănăstirea Putna a explicat cum pregătește clătitele bucovinene.
Părintele de la mănăstirea Putna a pregătit clătite bucovinene umplute cu brânză și stafide, iar acesta explicat, pentru Trinitas, care este întreg procedeul. Începe să facă aluatul pentru clătite, în mod obișnuit, având grijă ca acestea să nu se ardă în tigaie.
“Clătite bucovinene cu brânză și stafide, celor care le place, și celor care nu, le pot da deoparte. Adăugăm făina, ouăle, zahărul. Adăugăm și uleiul, un praf de sare.
Aluatul este unul simplu. Făină, lapte, ouă, zahăr. Este aluatul clasic, de clătite. Este gata. Și acum începem să facem clătitele, una câte una. Se numesc bucovinene pentru că sunt umplute cu brânză și sunt băgate la cuptor cu un sos de smântână și gălbenuș de ou.”, a povestit părintele Mănăstirii.
Cum este realizată umplutura pentru clătitele la cuptor?
După ce clătitele sunt gata, începe să realizeze compoziția din brânză de vaci, ouă, zahăr, stafide esență de vanilie, iar ulterior va fi realizat și un sos din smântână de gătit gălbenușuri, zahăr și unt. Acestea sunt umplute, ulterior se adaugă sosul, iar apoi vor sta la cuptor pentru 10 minute.
“La baza rețetelor bucovinene, în general, stă smântâna. După ce am terminat clătitele de făcut, facem umplutura. Și pentru asta avem nevoie de brânză proaspătă de vaci, ouă, zahăr, adăugăm și coaja de la o lămâie. Am pregătit tava, am uns-o cu unt. Este important, ca să nu se lipească clătitele când le dăm la cuptor. Le așezăm una câte una. După ce am umplut clătitele, urmează să facem sosul de smântână.
Pentru aceasta avem nevoie de gălbenușuri de ou, zahăr și smântână. Mai adăugăm puțină smântână. Și amestecăm până se topește zahărul. Este o rețetă ușoară, destul de rapidă și care nu dă greș niciodată. După ce s-a topit zahărul, turnăm sosul peste fiecare clătită, în parte. E foarte important, înainte de a le da la cuptor, să le acoperim cu o folie de aluminiu, ca să prevenim arderea clătitelor. Eu am preîncălzit cuptorul la 200 de grade și le băgăm la cuptor pentru 10 minute.
Clătitele sunt gata.”, a mai povestit părintele.
Clătite bucovinene la cuptor, umplute cu brânză și stafide, rețeta pregătită de părintele Mănăstirii Putna. “Înainte de a le da la cuptor, le acoperim cu o folie de aluminium.”
Diana Puiu10 mai 2025Actualizat: 10 mai 2025, 13:22