Câtă sare se pune la cozonac. Secretul pentru un gust delicios

cata sare se pune la cozonac

Câtă sare se pune la cozonac

De pe masa sărbătorilor pascale, nu trebuie să lipsească cozonacul. Însă știați câtă sare trebuie pusă în acesta?

Aflați din rândurile următoare câtă sare trebuie să fie pusă într-un cozonac, odată cu venirea sărbătorilor pascale.

 

Câtă sare se pune la 1 kilogram de făină pentru cozonac

Este binecunoscut faptul că românii consumă frecvent cozonac, în special în timpul sărbătorilor, cum ar fi Paștele. Acest desert este cu siguranță un simbol al Sărbătorilor, indiferent dacă este dulce, savuros, aromat, cu stafide, nuci, brânză, ciocolată sau rahat.

Nu putem concepe sărbătorile fără mirosul de cozonaci proaspeți și pufoși, care ne aduce aminte de copilărie și de timpul petrecut împreună cu familia. Un cozonac trebuie să fie pufos și să se topească în gură pentru a fi considerat bun.

Cu toate acestea, puține gospodine știu exact câtă sare este necesară pentru un kilogram de făină. În cazul în care nu aveți un cantar precis, reduceți preventiv cantitatea cu 5 g, dar trebuie să adăugați 18 g de sare.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

cozonac pufos
Câtă sare se pune la cozonac[Sursa foto: freepik]

Trucuri pentru a face cel mai bun cozonac de casă

  • Ingredientele ar trebui să fie la temperatura camerei, de preferat după ce au fost scoase din frigider o seară înainte.
  • Asigurați-vă că temperatura din bucătărie este de la foarte cald spre foarte cald, deoarece acest lucru ajută la creșterea aluatului.
  • Laptele trebuie să fie călduț, nu fierbinte, pentru a face maiaua.
  • Maiaua se lasă la crescut până când făina se crapă uniform. Este un semn că este pregătit.
  • Făina trebuie cernută de două până la trei ori pe zi. Cozonacul va fi mai fraged și aerat dacă este mai fin.
  • Frământarea aluatului este crucială. Ar trebui să dureze cel puțin o jumătate de oră, timp în care poate fi luat la pumni și trântit până când se formează „grinda”.
  • După ce aluatul este pus la crescut, vasul trebuie acoperit cu un prosop de bucătărie sau un șervet.
  • În prima jumătate de oră a coacerii, ușa cuptorului nu trebuie lăsată deschisă. Altfel, există riscul ca aceștia să înceteze să crească.
  • Aproape de final, verifică cu un pai uscat dacă sunt făcuți la interior.
  • După ce cozonacii sunt copți, este esențial să-i lăsați să se răcească lent în tăvile lor, eventual acoperiți cu un prosop de bucătărie.

retete de cozonac de casa
Câtă sare se pune la cozonac[Sursa foto: freepik]

Rețetă simplă de cozonac pufos

Ingrediente

Pentru aluat:

Citește și: Armin Nicoară și Claudia Puican au plecat din România. Unde s-au dus cei doi artiști: "Fiecare colț ascunde un sărut"- kanald.ro

Citește și: EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România- stirilekanald.ro

  • 1 kg de făină
  • 18 g sare
  • 50 g drojdie
  • 200 g zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1 esenţă de vanilie

Pentru umplutură:

  • 4 albuşuri
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 linguri de cacao
  • 1 esenţă de rom
  • 250 g miez de nucă
  • 100 g stafide
  • 250 g rahat

Mod de preparare

  1. Drojdia se amestecă cu puțin lapte călduț. Se amestecă cu puțină făină și o lingură de zahăr și se lasă la crescut.
  2. Se pune făina, gălbenușurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie și portocală, esența și se frământă într-un lighean sau vas mare. Adăugați din când în când lapte călduț; nu trebuie să fie fierbinte.
  3. Untul se topește și se răcește. Toarnă unt topit pe fundul vasului în timp ce frământați. Se frământă mai puternic până când untul se încorporează bine în aluat.
    Totul se acoperă cu un prosop și se lasă să crească.
  4. Albușurile și zahărul se amestecă într-o spumă. Se adaugă cacaua, esența și nucile pe albușurile bătute spumă cu zahăr și o parte din umplutură este gata. Pune aluatul pe o masă unsă cu ulei când a crescut.
  5. Se rupe aluatul în două. Se întinde prima bucată cu mâna, apoi se adaugă umplutura din albușuri bătute spumă cu zahăr, cacao esența și nuci. Se acoperă cu nuci. Jumătate din rahatul tăiat cubulețe și stafidele se pun peste umplutură. Se rulează și se pune într-o formă de cozonac unsă înainte cu ulei. Un prosop se acoperă cu aluatul și se lasă la crescut pentru aproximativ o jumătate de oră. Preîncălziți cuptorul.
  6. Forma sau tava se pune în cuptor, la foc mic, și se lasă la copt pentru o oră. Forma sau tava trebuie întoarsă după o oră. Se verifică coptul cozonacului cu o scobitoare. Dacă scobitoarea este curată, cozonacul este copt și poate fi scos, dar dacă rămâne aluat pe scobitoare, cozonacul trebuie să rămână în cuptor.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor.

cozonac facut in casa
Câtă sare se pune la cozonac[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Mâini umflate: cauze comune și modalități de gestionare

Horoscop Leu Iunie 2024. Nativii Leu se vor trezi cu emoții puternice

Imagini BOMBĂ cu Delia topless! Ipostaze incendiare, pozele pe care le-ar vrea șterse

Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?

"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Armin Nicoară și Claudia Puican au plecat din România. Unde s-au dus cei doi artiști: "Fiecare colț ascunde un sărut"

Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news


Cookies