Părintele Vasile de la Mănăstirea Putna a dezvăluit rețeta dovleceilor umpluți cu ciuperci și legume.
Părintele Vasile de la mănăstirea Putna a dezvăluit, pentru Trinitas, cum realizează o rețetă delicioasă de post, cu doar câteva ingrediente găsite în cămara oricărei gospodine, astfel că a pregătit dovlecei umpluți cu ciuperci și legume.
Care sunt ingredientele pentru dovleceii umpluți
Ingrediente:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- 5 dovlecei sare piper
- 5 cepe
- 500 g ciuperci champignon
- 3 roșii
- 20 căței de usturoi
- 2 foi dafin
- 2 cartofi
- 30 ml ulei de măsline
- 1/2 legătură mărar
- 1/2 legătură pătrunjel
Cum pregătește părintele Vasile dovleceii pentru a fi umpluți
Când toate ingredientele sunt pregătite, părintele Vasile a explicat, pas cu pas, cum pregătește dovleceii și ciupercile care vor fi date la cuptor. Înainte ca dovlecelul să fie băgat la copt, acesta este scobit cu ajutorul unei linguri, pentru a putea fi umplut cu legumele pe care le avem de pus la final.
Nu trebuie să uităm nici de condimentele după gust, astfel că sarea și piperul nu au cum să lipsească din acest preparat. Când dovlecelul este scobit și asezonat, se va lăsa la cuptor pentru 15 minute, iar în acest timp se va pregăti compoziția cu care vor fi umpluți dovleceii. “Pregătim un dovlecel umplut. Pentru aceasta, îl voi tăia prima dată pe jumătate, îl voi scobi. Conținutul dovlecelului îl vom folosi după aceea, nu-l vom arunca, nu-l vom pierde. Va fi umplut cu champignon. Am ales aceste ciuperci pentru că sunt accesibile tuturor, sunt cele mai des întâlnite. Fiind perioadă de post, de exemplu, poți să folosești soia, foarte bine, granule de soia pe post de umplutură. Vom scobi dovlecelul de așa natură încât să nu îi spargem coaja. Lăsăm un perete totuși destul de gros. Ne ajutăm de-o lingură pentru aceasta, tot ceea ce este sămânță trebuie să cadă jos, să eliminăm din interior.Avem ceapa gata tăiată. O vom pune deoparte. În continuare, vom tăia ciupercile champignon. Acum terminăm de tocat ciupercile champignon, ultimele două ciupercuțe. Următorul pas va fi să opărim aceste roșii. Le facem o cruce la fiecare, după aceea le cufundăm în apa fierbinte unde vor sta în jur de un minut și jumătate. Roșiile au stat timp de un minut și jumătate în apa fierbinte. Le voi scoate acum în apă rece, unde le voi lăsa în jur de un minut. Între timp, ne vom apuca să tocăm usturoiul, sub formă de lamine. Dovlecelul îl voi scoate din cuptor. Lăsăm să se răcorească puțin. Ne vom ocupa de roșii acum, le vom curăța de coajă. Am terminat de curățat roșiile, le voi tăia. Vor aduce un raport considerabil în ceea ce privește gustul. Voi porni compoziția pentru dovlecel, mă voi folosi de un wok, este mai practic, voi amesteca mai ușor. Voi pune puțin ulei cât timp se încinge wok-ul, voi asezona roșiile, le voi da puțină sare. Adăugăm prima dată ceapa. Voi adăuga și o frunză de dafin. Voi da puțină sare la ceapă. O lăsăm să se frăgezească puțin. Putem să adăugăm și puțină apă, dacă vrem.”, a povestit părintele Vasile.
Cum se realizează piureul pentru garnitura dovleceilor
Cât se înmoaie ceapa, se va face și piureul, care are rolul de a da o mai multă savoare preparatului. Părintele Vasile a explicat cum îl pregătește și pe acesta, apoi a trecut la umplerea dovleceilor pe care îi mai lasă ulterior 15 minute la cuptor. Rețetă delicioasă pentru zilele de post sau pentru momentele în care ne dorim să mâncăm ceva ușor, cu puține ingrediente. “Cât timp se înmoaie ceapa, putem face piureul. Vom folosi dovlecelul pe care l-am scobit, umplutura aceea. Vom adăuga cartofi, ca să se lege cât mai bine, să aducă un plus de savoare. Folosim și două cepe. Nu contează prea mult modul în care le tăiem, pentru că toate se vor blenda la sfârșit, după ce se vor fierbe toate legumele bine. Am pus apă călduță. O linguriță de sare, puțin ulei și voi pune la fiert acum. Între timp, vom amesteca în compoziția de ceapă care, între timp, s-a frăgezit. Putem să adăugăm ciupercile champignon. Le vom da și lor sare. Și, de asemenea, vom adăuga usturoiul tocat lamine. Lăsăm până când compoziția este aproape gata, urmând să se termine la cuptor împreună cu dovlecelul.
O să adaug și puțin piper la compoziția noastră de ceapă și ciupercuțe și usturoi, voi amesteca și acum voi adăuga roșiile care au fost asezonate în prealabil. Le vom lăsa să mai dea în câteva clocote. Voi adăuga și puțină verdeață în compoziție, mă voi folosi de mărar și de pătrunjel. O vom îndepărta de pe foc și următorul pas va fi să umplem dovleceii. Voi adăuga puțin ulei de măsline la fiecare dovlecel în parte, pentru aromă. Și acum, voi lua umplutură și îi voi umple generos. Voi mai completa acolo unde este nevoie, pentru că a mai rămas puțină compoziție. Voi băga dovleceii la cuptor, la aceeași temperatură de 200 grade, timp de încă 15 minute. Dovlecelul nostru este gata, au trecut cele 15 minute, este gătit. De asemenea, piureul pe care îl vom folosi la baza preparatului este gata. Mai avem nevoie doar să-l blendăm. Putem adăuga și puțin ulei de măsline, dacă vrem. Preparatul nostru este gata. Vă dorim poftă bună!”, a mai spus părintele Vasile.