Află în articolul de mai jos cum se pregătește fasolea bătută sau făcăluită. Care sunt micile secrete pentru a ieși perfectă.
Fasolea bătută sau făcăluită este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria românească, iar fiecare zonă are propriile secrete în modul de preparare.
Fiind un preparat apreciat mai ales în perioadele de post, fasolea bătută sau făcăluită așa cum se numește în Moldova se pregătește în mod obișnuit din fasole boabe, ulei, usturoi, sare și piper. În unele zone se servește rece cu ceapă călită și sos de roșii sau cu castraveți murați, după gust. De asemenea, poate fi consumată și caldă, alături de pâine proaspătă sau pâine prăjită.
Citește și: Ce face specială ciorba de fasole în pâine din Brașov? Gust rustic și tradiție de munte
Citește și: Gina Bradea a pregătit fasole bătută! Află secretul ei: "Fasole bătută, atât de bine arată!"
Cât timp se fierbe fasolea bătută
Pentru a pregăti această fasole bătută, fasolea se spală foarte bine și se lasă la înmuiat în apă rece timp de cel puțin 12 ore.
În timp ce fierbe, adaugă morcov, ceapă și foi de dafin pentru arome. Când observi că fasolea a fiert suficient, pasează fasolea cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi, apoi amestecă energic cu ajutorul unui tel. În acest fel, vei obține o consistență cremoasă și aerată. În plus, păstrează puțină apă în care a fiert fasolea pentru a amesteca fasolea, în acest fel vei obține consistența unui piure cremos. Pune usturoi pisat fin după gust, sare, piper, puțin ulei și amestecă încontinuu până obții o textură fină.
Pe deasupra, poți pune ceapă călită. Taie două-trei cepe mari solzișori, călește-le în ulei încins până devin aurii și adaugă puțin bulion de roșii și sare, după gust. Dacă nu vrei să pui bulion, poți pune boia dulce.