Când poți să te împărtășești de Paște și care este semnificația acestui ritual


Fiecare creștin în parte trebuie să primească Sfânta Împărtășanie măcar o dată pe an, pentru a-și elibera trupul și sufletul de păcate și de rele. Află când poți să te împărtășești de Paște și care este semnificația acestui ritual.


In articol:

Un credincios ar trebui să se împărtășească în toate posturile din an sau, dacă nu, măcar în Postul Paștelui. Sfânta Împărtășanie mai este cunoscută și sub denumirile de Euharistie, Cuminecătură, Cina Domnului sau Frângerea pâinii. Cuvântul „Euharistie” își are rădăcinile în limba greacă și se traduce prin „mulțumire”.

Potrivit scrierilor bisericești, Mântuitorul a spus: „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi”. Pentru ca Euharistia să își atingă scopul, este necesar să îndeplinim o serie de reguli și anume respectarea postului și rugăciunea.

Citeste si: Ce magazine sunt deschise de Paște în București și în celelalte orașe mari din România

 Cand se impartaseste de Paste

Cand se impartaseste de Paste

[Sursa foto: PixaBay]

Cand se împărtășește de Paște

Conform tradiției, persoanele care au ținut post toate cele 40 de zile pot primi Sfânta Împărtășanie. Preoții spun că cel mai bine este să ne împărtășim la fiecare Liturghie, în Joia Mare, la Paști și la Cincizecime.

Copiii cu vârsta de până la cinci ani trebuie împărtășiți o dată pe lună, mai exact într-un interval de timp de 30 de zile.

Mamele cu bebeluși trebuie să îi țină cu capul culcat pe mâna dreaptă pentru ca preotul să poată duce lingurița la gura copilului. Dacă bebelușul doarme în brațele mamei în timpul slujbei  de Împărășanie, trebuie trezit înainte de a ajunge în fața preotului.

Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani se împărtășesc la 40 de zile, fără spovedanie și fără să mănânce înainte. Copiii de peste 7 ani țin post la fel ca părinții, se spovedesc mai întâi, iar mai apoi se împărtășesc.

Citeste si: Mesaje de Paşte 2022. „Paştele este o măreaţă promisiune prin care Domnul ne aduce în preajma renaşterii noastre în fiecare an"

 Cand se impartaseste de Paste

Cand se impartaseste de Paste

[Sursa foto: PixaBay]

Preoții recomandă credincioșilor să se împărtășească în noaptea de Paște deoarece Sfântul Apostol spune că „Hristos este Paștele nostru”. Dacă îți dorești să te împărtășești în această zi trebuie să fii spovedită, să ai binecuvântarea duhovnicului și să îți faci canoul. Nu este obligatoriu postul negru.

„Din păcate, în zilele noastre, parcă nu mai este accentuată această necesitate (n.r. împărtășirea la Sfânta Înviere), iar cei mai mulți dintre credincioși parcă nu mai conștientizează cât de important este să te împărtășești de Înviere.

Ar fi minunat ca în cât mai multe biserici să se împărtășească, alături de părinții slujitori, cât mai mulți dintre credincioșii care participă la Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii”, a afirmat părintele Andrei Atudori.

Citeste si: Cât ne costă masa de Paște 2022. Ce preparate poți pregăti de Paște

 Cand se impartaseste de Paste

Cand se impartaseste de Paste

[Sursa foto: PixaBay]

Care este semnificația ritualului de împărtășanie

Sfânta Împărtășanie, numită și Euharistie, însemană mulțumirea și recunoștința față de Domnul nostru Iisus Hristos.

Credinciosul trebuie să fie convins de faptul că şi-a mărturisit toate păcatele la duhovnic, dacă nu a ascuns păcatele de moarte la spovedanie, dacă şi-a făcut canonul rânduit și dacă este împăcat cu toţi oamenii. Se spune că cel ce se împărtăşeşte cu Trupul şi Sângele Domnului se unește tainic cu Domnul, îşi umple sufletul cu har şi cu toate bunurile duhovniceşti  pe care le aduce o asemenea unire. 

„Sfânta Împărtăşanie ajută la îndumnezeirea noastră, dacă este primită cu credinţă, cu pocăinţă şi dacă facem şi noi efort spre faptele bune, ca prin puterea Trupului Înviat al lui Hristos să putem înainta spre o viaţă asemenea lui Hristos Cel Jertfit şi Înviat.

Împărtăşania mai deasă, cu toată pregătirea, face ca în trupul şi sângele nostru să se întipărească tot mai mult Trupul şi Sângele Cel Curat şi Înviat al lui Hristos, făcându-ne tot mai asemenea sfinţilor în curăţie, în dragoste, în duh de jertfă şi în puterea de a învia spre viaţa de veci, întru fericire. Astfel, devenim tot mai mult fii ai Tatălui după har şi fraţi între noi, în Hristos”, a spus Părintele Dumitru Stăniloae.


Abonează-te pe

Citește și:

Pe ce dată pică Paștele în următorii 12 ani

Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf

Cum să ornezi ouăle de Paște cu frunze

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022

Ce nu ai voie sa faci în ziua de Paște. Superstiții și obiceiuri interzise

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Minodora, îngenuncheată de durere după moartea mamei sale „A fost bolnavă, nu a mai rezistat”
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri