Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel 2022

cand incepe postul sfintilor petru si pavel

Postul Sfinților Petru și Pavel este cunoscut de către credincioși și drept Postul Sânpetrului. Însă știați când începe mai exact acest post, în anul 2022?

Aflați din rândurile următoare ce semnifică mai exact Postul Sfinților Petru și Pavel, când începe acest post, dar și care este importanța lui.

În plus, descoperiți și ce nu este permis să faceți în timpul acestui post, dar și ce puteți consuma.

 

Ce semnific ă Postul Sfin ț ilor Petru ș i Pavel

Postul Sfinților Petru și Pavel, denumit și Postul Sânpetrului, urmează după sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Acest post este rânduit de Biserică, în cinstea celor doi apostoli, pentru a aminti obiceiul acestora de a posti, înainte de toate.

Persoanele care respectă acest post al Sfinților Petru și Pavel, cinstesc darurile Sfântului Duh. Daruri care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, motiv pentru care, cu multa vreme în urmă, acest post era denumit Postul Cincizecimii. 

Potrivit cercetătorilor, acest post era ținut la început, doar de către cercurile monahale, iar mult mai târziu s-a extins, pentru a fi ținut si de către credincioși.

In secolul al IV-lea, au apărut primele mărturii despre acest post, chiar în Constituțiile Apostolice, după cum urmează: După ce veţi serba Cincizecimea, mai serbaţi o săptămână, şi după aceea postiţi o săptămână; căci este drept să vă bucuraţi de darul lui Dumnezeu, şi să postiţi după odihnă, deoarece şi Moise şi Ilie au postit patruzeci de zile…”.

postul sfintilor petru si pavel 2022

Citeste si: Ce nu ai voie sa faci în ziua de Paște. Superstiții și obiceiuri interzise

 

C â nd î ncepe Postul Sfin ț ilor Petru ș i Pavel 2022

Acest Post al Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată de timp fixă, din simplul fapt că începutul depinde de data în care este Sfintele Paști. În mod normal, acest post începe în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, mai exact prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.

Citește și: „O veste atât de frumoasă” Deei Maxer nu i-a venit să creadă când a văzut rezultatul- wowbiz.ro

Citește și: Imagini-cheie care ar putea schimba traiectoria anchetei aflată în desfășurare privind moartea artistei Dj Lalla- radioimpuls.ro

De aceasta dată, în anul 2022, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe în data de 20 iunie și se va încheia în data de 28 iunie, chiar înainte de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, din data de 29 iunie.

 

ce semnifica postul sfintilor petru si pavel

Citeste si: Ce program au băncile de Paște în 2022

 

Importanța Postului Sfinților Petru și Pavel

Pentru a cinsti exact aș acum trebuie rolul esențial pe care cei doi sfinți l-au avut în răspândirea credinței creștine, dar și a mărturisirii lui Hristos, această sărbătoare este precedată de perioada postului. Postul Sfinților Petru și Pavel, sau altfel spus, Postul de Vara, reprezintă și perioada în care credincioșii ar trebui să facă mult mai multe fapte bune, să se roage mai mult ca înainte, dar și să își ceară scuze pentru păcatele săvârșite.

Postul în sine reprezintă chiar renunțarea la răutate, egoism și invidie, pentru a le înlocui doar cu iubirea, credința și generozitatea. Acesta este și momentul în care toți credincioșii vor citi lecturile Sfinților Petru și Pavel, alte cărți bisericești, dar se vor și ruga mai mult.

postul sfintilor petru si pavel

Citeste si: MESAJE PAŞTE CATOLIC 2022. "Un iepuraș cu botic alb… A venit la voi în prag… Să vă aducă un ou roșu… Care să vă umple coșul… Ciocniţi?.. HRISTOS A ÎNVIAT!"

 

Citește și: "Sunt îndrăgostit!" Ionuț își declară dragostea în fața Biancăi. Aflați ce se va întâmpla, joi, 5 octombrie, în Casa iubirii, de la ora 10:00 și 16:30, la Kanal D - kanald.ro

Citește și: Ei sunt cetățenii care primesc 200 de euro de la stat de ziua de naștere! Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de banii în plus, dacă locuiești în Germania- stirilekanald.ro

Ce nu ai voie să faci în Postul Sfinților Petru și Pavel

  • Exact ca în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, NU se fac nunți
  • De asemenea, NU se fac nici botezuri
  • Iar totodată, NU se fac nici cumetrii
  • Această perioadă de post, NU este însoțită de niciun fel de petrecere
  • Biserica spune că NU se cântă și NU se dansează
  • Iar tot conform Bisericii, NU se bea alcool și NU se fumează

ce nu poti face in postul sfintilor petru si pavel

Citeste si: Horoscop Ana-Maria Ticea 11- 17 aprilie 2022. Trei zodii se confruntă cu situații limită

 

Ce ai voie să mănânci în Postul Sfinților Petru și Pavel

În zilele de luni, miercuri și vineri, de obicei, în Postul Sfinților Petru și Pavel, se obișnuiește să se consume alimente fără ulei. În ceea ce privește ziua de marți și joi, este dezlegare la hrana gătită cu untdelemn. În zilele de sâmbătă și duminică, se acceptă să se consume pește.

Dezlegarea la pește are loc pe data de 24 iunie 2022, în momentul în care se sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, există dezlegare la pește și în zilele de luni, marți sau joi, în momentul în care pică o sărbătoare a unui sfânt cu doxologie mare.

În rest, în timpul Postului Sfinților Petru și Pavel nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate ale acestor tipuri de alimente. Excepție fac femeile gravide, copiii, dar și bolnavii, care pot fi scutiți de la postul alimentar, însă este totuși necesar să facă rugăciuni și fapte cât mai bune cu putință.

ce poti manca in postul sfintilor petru si pavel

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune pentru dezlegarea cununiilor. Cum să te rogi ca să te căsătoreștiCitește și:

Ce nu ai voie sa faci în ziua de Paște. Superstiții și obiceiuri interzise

Ce program au băncile de Paște în 2022

ego.ro Toți o cunosc pe Andra, dar puțini o știu pe sora ei! IMAGINI rare cu Aura, cu ce se ocupă de fapt

wowbiz.ro "Vă anunț oficial că s-a încheiat" Simona Gherghe a sperat până în ultima clipă

radioimpuls.ro Mădălina Pamfile are probleme mari cu legea. Motivul pentru care fosta asistentă tv a ajuns în fața instanței

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Laurențiu și Lorena, primul pas spre împăcare! Iată cum a decurs întâlnirea celor doi în camera roșie! Concurentul nu s-a putut abține și a sărutat-o pe frumoasa brunetă! Cum a reacționat Catinca

stirilekanald.ro Se schimbă buletinele! Cum arată și ce informații noi vor apărea pe noua carte de identitate?


Parteneri
Cookies