Maica Cipriana a explicat cum pregătește o prăjitură specială, cu nucă și bezea.
Maica Cipriana de la mănăstirea Ghighiu a mărturisit, pentru Trinitas, cum pregătește o prăjitură specială cu nucă și bezea, care sunt ingredientele de care are nevoie și cât de important este fiecare pas în realizarea ei.
Ingrediente:
400 g unt
400 g zahăr
5 pliculețe zahăr vanilat
400 g nucă
200 g făină
12 ouă
300 g zahăr pudră
ciocolată amăruie
“Am pregătit o prăjitură cu nucă și bezea de gălbenuș. Este o prăjitură foarte fină și deosebită. Avem nevoie de 400 g de unt care trebuie să fie la temperatura camerei, să se poată freca mai ușor, 400 g de zahăr tos, dar să fie un pic mai finuț, 400 g de nucă măcinată și 200 de g de făină. Pentru glazură trebuie 12 gălbenușuri și 300 g de zahăr pudră.
Punem 400 g de zahăr în care am pus și cam 5 pliculețe de vanilie și va trebui să frecăm până devine spumă. Folosim o lingură de lemn, dar o să apelez puțin și la mixer și ne va scurta și timpul de pregătire, cinci pliculețe de vanilie, avem grijă să le punem în zahărul tos care este deja pregătit pentru prăjitură. Avem nevoie să separăm gălbenușul de albuș. Incorporăm albușul, a ieșit o spumă foarte frumoasă, plină, bătută.
Punem nuca pe care o avem cântărită și pregătită dinainte. Amestecăm ușor de sus în jos să nu se lase prăjitura. Este unul din secrete. Aici avem făina doar 200 de grame, la fel amestecăm de sus în jos cu grijă.”, a povestit maica Cipriana.
După ce a realizat blatul, urmează a fi realizată bezeaua, care va fi turnată deasupra, din care nu lipsește zahărul pudră și vanilia, până când totul devine o spumă. După ce glazura de gălbenuș este pusă peste blat, prăjitura urmează să mai stea la cuptor încă 20 de minute. “Blatul este gata, compoziția e foarte frumoasă, tava o avem pregătită dinainte cu hârtie de copt. Eu pun puțin și din unt ca să fie fixată bine.
Între timp, eu am să bat gălbenușul, o să-l fac bezea cu zahăr și în momentul când ea s-a copt deasupra, putem să punem glazura aceea de gălbenuș și continuăm coacerea. Punem 300 de grame de zahăr pudră în care am pus și vanilia, să fie pregătite toate deodată. Avem grijă să le frecăm bine până devin spumă. Am scos-o de la cuptor, se vede că deasupra este coaptă, să putem pune glazura de gălbenuș.
Trebuie să o întindem bine pe toată suprafața. O mai dăm la cuptor și continuăm coacerea. Prăjitura noastră este gata, i-am mai dat o prelungire de program de 20 de minute.”, a mai spus maica Cipriana.