Maica de la Mănăstirea Samurcășești a pregătit cozonac cu nucă, stafide și rahat.
Maica de la Mănăstirea Samurcășești a pregătit, pentru Trinitas, cozonac cu nucă, stafide și rahat și a dezvăluit, pas cu pas, rețeta pentru acest delicios desert.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 3 kg de făină 450
- 1 kg zahăr
- 6 pliculețe de drojdie uscată
- gălbenușurile de la 8 ouă
- 2 ouă întregi
- 1200 ml lapte
- 700 mg ulei de floarea soarelui
- 50 mg esență de vanilie
- 3 lingurițe de sare
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Pentru umplutură:
- albușurile de la 8 ouă
- 1 kg miez de nucă
- 100 g de cacao
- 300 g zahăr
- 50 g esență de rom
- stafide
- rahat
Cum este pregătit aluatul pentru cozonac
Citește și: Salam de biscuiți, rețeta pregătită de mamaia Lenuța de pe TikTok. „Punem nucă de cocos.”
Citește și: Știrea momentului în România! E GRATIS!- stirilekanald.ro
Aceasta începe prin a pregăti aluatul și explică, pas cu pas, cum adaugă ingredientele, dar și care sunt cantitățile necesare pentru acesta. Când aluatul este gata, îl lasă timp de o oră și jumătate la dospit. „Facem cozonac cu nucă și cu cacao. Aici am pus laptele cu zahăr și îl vom încălzi, să fie călduț, după adăugăm drojdia în făină. Urmează să spargem ouăle și vom pune opt ouă separate și două întregi.
Va fi un cozonac umplut cu nucă și cacao. Batem ouăle cu zahărul, după, amestecăm drojdia cu făină. Punem trei lingurițe de sare, avem 3 kg de făină și adăugăm o linguriță de sare la 1 kg de făină. Punem oul, aroma de vanilie, 150 ml. Încălzim între timp și uleiul, 700 ml. Urmează drojdia să o punem în făină. Drojdie uscată, 6 pliculețe la 3 kg de făină. Dacă folosim drojdie proaspătă, se pun 50 de grame la 1 kg de făină.
Cum pregătește compoziția pentru cozonac
Maica trece și la realizarea umpluturii, astfel, adaugă albușurile cu zahărul și esența de rom, după care vine cu cacao, iar după ce umplutura este gata, împarte cozonacul în mai multe bucăți, îl umple și îl bagă la cuptor pentru o oră și 10 minute. „În timp ce crește aluatul de la cozonac, facem umplutura, punem albușul cu zahărul și aroma de rom. Adăugăm cacao, amestecăm bine și adăugăm albușul. Un sfert de linguriță de sare este suficientă. Chiar dacă umplutura este dulce, necesită un pic de sare. Nu are rost dacă nu adăugăm sare. Puteți să mai adăugați și puțin albuș. Umplutura pentru cozonac este gata. Timpul a trecut, aluatul a dospit, urmează să facem cozonacul, să îl modelăm. Trebuie să cântărească 950 g de aluat. Răsturnam tot pe masă, împărțim coca în două. Cozonacul îl vom face împletit. Intră cam două linguri pline de umplutură, adăugăm rahatul și stafidele. Am tapetat cu făină, iar acesta merge spre cuptor.”, a mai adăugat maica de la mănăstire.