O rețetă ideală pentru un weekend petrecut în familie.
Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea preparatului.
Ingrediente
- 1 bază de aluat de plăcintă, întins și căptușit, congelat timp de cel puțin 30 de minute sau 1 aluat de plăcintă congelat pentru o tavă adâncă
- 2 linguri de unt
- 1 kg de ciuperci, tăiate în felii subțiri
- 4- 5 ciuperci mai mari, doar pălăriile, faliate (opțional)
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt, aproximativ 1 linguriță
- Sare și piper
- 60 ml smântână de gătit
- 130 ml de lapte
- 80 g de smântână
- 2 ouă, ușor bătute
- Un praf de cardamom măcinat sau nucșoară (opțional)
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt, tocat
- 230 g brânză
- ierburi aromatice
Mod de preparare
Mod de preparare crustă de plăcintă- coacere în prealabil
- În primul și în primul rând, tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a coace aluatul de crustă, singur. Astfel, începeți prin a preîncălzi cuptorul la o temperatura de 180 de grade Celsius. În cazul în care folosiți o coajă de plăcintă făcută în casă, aceasta trebuie să fie congelată cel puțin 30 de minute, apoi în interior să așezați folie de aluminiu groasă, presând pe margini. Ulterior, în interior, blatul trebuie umplut cu greutăți de plăcintă, fie fasole uscată, fie orez uscat. Aluatul se introduce apoi în cuptorul preîncălzit, timp de 40 de minute.
- Pe de altă parte, în cazul în care folosiți o crustă de plăcintă congelată, din magazin, trebuie să preîncălziți cuptorul la o temperatură de 200 de grade Celsius. Următorul pas este să dezghețați crusta timp de 15 minute, apoi înțepați baza și părțile laterale, de jur împrejur cu o furculiță. Procesul în ceea ce privește așezarea greutăților pe crustă, se repetă la fel ca în cazul blatului făcut în casă. Aluatul de plăcintă se așază apoi pe o foaie de copt în centrul cuptorului timp de 12 minute sau până când abia începe să se rumenească.
Mod de preparare ciuperci și usturoi
- A venit momentul să ne ocupăm și de compoziția pentru plăcintă. Vom avea nevoie de o tigaie mare, în care așezăm untul, pe care îl topim la foc mediu.
- În momentul în care acesta s-a topit, adăugați ciupercile și amestecați pentru a le acoperi cu untul din tigaie. Măriți focul, amestecând constant până când umiditatea pe care ciupercile au eliberat-o, s-a evaporat, preț de câteva minute.
- Ulterior, trebuie doar să reduceți focul la mediu, să adăugați usturoiul tocat mărunt în prealabil și să amestecați cu ciupercile din tigaie, timp de doar jumătate de minute, apoi luați toată compoziția de pe foc.
Asamblare, coacere și servire
- Acum trebuie doar să așezăm compoziția gătită, pe blatul de plăcintă care a fost la cuptor, imediat ce acesta s-a și răcit, bineînțeles. Începeți prin a întinde ciupercile sărate pe fundul crustei de plăcintă. Se toarnă apoi amestecul de brânză și smântână peste ciuperci. La final, mai puteți adăuga deasupra câteva cubulețe de brânză și ierburi aromatice, după gust și preferință proprie.
- Coaceți plăcinta în cuptor, la o temperatură de 180 de grade Celsius, timp de 30-35 de minute, până când se rumenește deasupra și trece testul scobitorii. În cazul în care vi se pare că marginile crustei se rumenesc prea tare, puteți așeza o folie de aluminiu în jurul lor.
- După acest interval de timp, scoateți din cuptor plăcinta cu brânză, ciuperci și ierburi aromatice și lăsați să se răcească timp de 10 minute, înainte de a o servi. Poftă bună!
Îți recomandăm și rețeta de Lasagna. Un deliciu italian, cremos și perfect rumenit!.