Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa

Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa
Mucenici moldovenesti de post, reteta simpla, ca la bunica acasa

Peste cateva zile, crestinii ii vor celebra pe cei 40 de Sfinti Mucenici si toate gospodinele vor pregati deliciosul desert. Iata o reteta simpla si delicioasa.

Mucenici moldovenesti de post, reteta

În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac în cinstea Sfinţilor Mucenici 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

Mucenici moldovenesti de post – reteta

Ingrediente mucenici moldovenesti de post:

Pentru aluat

500 g făină
250-300 ml apă
25 g drojdie
1/2 linguriţă de sare
3-4 linguri ulei
1 lingurita zahăr

Pentru garnitură

1 borcan de 340 g miere
nucă măcinată

Pentru sirop

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

400 ml apă
5 linguri zahăr
esenţe după gust

Mucenici moldovenesti de post

Preparare mucenici:

Aluat: se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putina apa calda. Se omogenizeaza si se lasa 10 minute la dospit, la caldura.

Se pune maiaua peste restul de faina. Se adauga sare, apa si ulei.

Se framanta coca pana cand se desprinde de pe vas. Aluatul trebuie sa fie moale (daca e tare, se adauga apa calda si putin ulei). Aluatul se lasa la dospit 25 de minute, la caldura.

Citeste si: Biluțe de biscuiți cu vișine. Desertul copilăriei în doi timpi și trei mișcări

Citeste si: Crochete din orez. DELICIOASE calde sau reci

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 12 bile. Fiecare se lucreaza intr-o fasie lunga si apoi se impleteste in cifra 8. Se pun pe o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, sau doar pe foaie de copt.

Tava cu mucenici moldovenesti de post se tine la cuptorul (pe care trebuie sa il preincalziti inainte) timp de 25 de minute. Cat asteptati, faceti siropul din fierberea tuturor ingredientelor de mai sus si apoi lasarea lor sa se raceasca.

Ornare: dupa ce mucenicii si siropul s-au racit, se unge fiecare mucenic in parte si se lasa pe platou. Se presara cu nuca macinata. Pofta buna!

Citeste si: Clătite ”Ana Lugojana”. Rețeta din Banat care te va cuceri definitiv

Citeste si: Păturată pe crumpi. Rețeta DELICIOASĂ din Banat

sursa: ciao.ro



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Colaci cu ou. Bucate pentru Mosii de iarna

Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia

Grădina Zoologică Romanescu din Craiova, un adevarat safari urban în inima Olteniei cu peste 272 de exemplare. Reamenajată spectaculos, cu noi habitate ce imită perfect mediul natural al animalelor, te așteaptă zilnic să îi treci pragul

Rețetă de colivă, pas cu pas. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de iarnă

Orașul care rămâne fără apă la robinet, pe parcursul nopții! Anunțul făcut de autorități

Rezultate BAC 2025: La ce oră se publică notele pe edu.ro?


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies