De ce a explodat reactorul de la Cernobîl. 38 de ani de la catastrofa nucleară

de ce a explodat reactorul de la cernobil

De ce a explodat reactorul de la Cernobîl

Pe data de 26 aprilie se fac 38 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Însă știați cum a avut loc această mare tragedie?

Aflați din rândurile următoare, care este mai exact povestea din spatele exploziei de la Cernobîl, dar și care a fost motivul acestei catastrofe nucleare. În plus, descoperiți și câteva aspecte legate de cum arată zona respectivă, mai spre zilele noastre.

 

Explozia de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986

Un accident nuclear major a avut loc la Cernobîl pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea.

Acest lucru a avut loc ca urmare a unei explozii a centralei din Cernobîl, care a contaminat zona înconjurătoare cu radioactiv. Această centrală este în apropierea Pripei, un oraș din Ucraina. Este la aproximativ 18 km la nord-vest de Cernobîl, la 16 km la sud de frontiera ucraino-belarusă și la aproximativ 110 km la nord de Kiev.

Această centrală a fost construită din patru reactoare, fiecare având capacitatea de a produce până la 1 GW de putere electrică.

Centralele nucleare au fost construite începând cu secolul al XX-lea. În 1977, primul reactor a fost pus în funcțiune, iar al doilea în 1978, al treilea în 1981 și al patrulea în 1983. În timpul exploziei din 1986, două reactoare suplimentare erau în curs de construcție. Cu toate acestea, ca urmare a acestui accident semnificativ, lucrările au fost oprite și ulterior au fost abandonate.

Într-un astfel de accident major, bineînțeles, au murit zeci de oameni imediat după explozie, precum și o mulțime de oameni care lucrau la centrală și făceau lichidări.

Câteva mii de copii s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian, iar cel puțin 16 dintre aceștia au murit până în 2013. De asemenea, la mai bine de douăzeci de ani de la teribilul incident, prevalența cancerului tiroidian a continuat să crească chiar și în 2013 în zonele din Rusia, Ucraina și Belarus.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citește și: Suplimentele cu probiotice: o metodă modernă antistres

ce s-a intamplat pe 25 aprilie 1986
De ce a explodat reactorul de la Cernobîl[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Confortul termic din locuință îl obțineți numaidecât cu centrale termice electrice

De ce a explodat reactorul de la Cernobîl

Într-o zi de sâmbătă, pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23:44, ultimul reactor construit și pus în funcțiune, reactorul cu numărul patru, a suferit o explozie semnificativă din cauza cazanelor care se aflau sub presiune de abur.

Acest lucru a provocat un incendiu inițial, apoi mai multe explozii și scurgeri radioactive. Radioactivitatea a fost răspândită prin vânt spre frontierele internaționale din cauza vântului din acea noapte.

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

În comparație cu accidentul de la Fukushima din Japonia, accidentul de la Cernobîl a eliberat de peste 400 de ori mai mult material radioactiv în atmosferă. În plus, emisiile de material radioactiv din testele nucleare de suprafață ale armamentului nuclear testat la nivel mondial au fost de o miime până la o sutime mai mari decât bombele de la Hiroshima și Nagasaki, iar cantitatea de material radioactiv a fost de câteva ori mai mare decât bombele de la Hiroshima și Nagasaki, până când aceste emisii au fost interzise în atmosferă.

cernobil 1986
De ce a explodat reactorul de la Cernobîl[Sursa foto: freepik]

Cum arată azi zona de excludere

Cu toate acestea, pentru unii ucraineni, zona de excludere înseamnă locul lor de origine. În ciuda interdicțiilor, aproape 200 de persoane s-au întors în satele părăsite de la Cernobîl imediat după accident. Autoritățile permit prezența acestor oameni din cauza vârstei lor înaintate și a faptului că nivelurile radiațiilor se apropie de limitele normale în anumite sate. Cernobîl rămâne un loc paradoxal chiar și la peste 35 de ani de la accident. În ciuda faptului că accesul este strict interzis în zonele puternic contaminate, zona a devenit un loc de vizitat. De nenumărate companii din Kiev au creat rute speciale pentru cei interesați de „turism extrem”. Experții afirmă că la Cernobîl, natura se va regenera complet în zece sau chiar sute de ani. Până atunci, locația rămâne un laborator imens pentru experimente care implică condiții extreme.

cernobil 1986
De ce a explodat reactorul de la Cernobîl[Sursa foto: unsplash]



Citește și:

Arsuri la stomac – factori de risc, cauze și tratament

Confortul termic din locuință îl obțineți numaidecât cu centrale termice electrice

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies