Cum sa gatesti corect friptura de vita. Sfaturi esentiale pentru o masa ca la restaurant


Muschiul de vita este o carne sanatoasa si gustoasa pe care, daca o gatesti corect, o poti transforma intr-o masa delicioasa cu care sa impresionezi si cei mai exigenti oaspeti.

Insa carnea de vita, spre deosebire de cea de pui sau de porc, este putin mai pretentioasa si mai scumpa, asa ca este foarte usor ca o simpla greseala sa o strice, potrivit Chatelaine.com.

Iata cateva sfaturi cu care sa prepari corect o friptura de vita ca la restaurant:

Marineaza carnea inainte

Gustul fripturii este dat de multe ori si de condimentele pe care le alegi. Poti prepara o marinada din sare, piper, usturoi si ierburi aromatice in care sa lasi carnea cateva ore. Cu cat timpul petrecut la marinat este mai mare, cu atat mai bine vor patrunde in carne aromele, iar friptura va capata un gust deosebit.

Sarea este esentiala atunci cand gatesti carne rosie: in primul rand, scoate in evidenta gustul, iar in al doilea rand ajuta la crearea acelei cruste crocante, caramelizate.

Prajeste muschiul in tigaie 2 minute

Metoda clasica presupune ca muschiul de vita sa fie prajit in tigaie, la foc mare, timp de doua minute pe fiecare parte, pana isi schimba culoarea si capata o crusta crocanta. Chiar daca ti se pare ca nu arata cum ar trebui, nu tine carnea mai mult timp in uleiul incins, pentru ca isi va pierde fragezimea.

Timpul si temperatura sunt cele mai importante

Dupa ce ai prajit muschiul pe ambele parti, scoate-l din tigaie pe o farfurie cu un servetel, pentru a absorbi excesul de ulei, si preincalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius. Aceasta este cea mai importanta faza a pregatirii muschiului de vita, pentru ca timpul petrecut in cuptor si temperatura trebuie sa asigure ca toata carnea va fi gatita egal si patrunsa la interior in functie de preferintele tale. Cel mai bine ar fi sa ai un astfel de cuptor electric pentru ca, spre deosebire de unul cu gaz, asigura un mai bun control al temperaturii si o distribuire uniform caldura in interior, fiind echipat si cu un cronometru care sa-ti aminteasca atunci cand este timpul sa scoti carnea.

Gatit prea mult, muschiul de vita isi pierde fragezimea si se transforma intr-o carne tare si lipsita de suculenta. Acest tip de carne este cel mai gustos cand este preparat in variantele rare sau medium rare. Pentru a verifica temperatura la care se gateste muschiul in cuptor, poti folosi un termometru de bucatarie, pe care sa-l introduci in mijlocul carnii. Temperatura optima de preparare este in acest caz de 60 de grade Celsius, asa ca ajusteaza apoi temperatura cuptorului in functie de acest lucru. In principiu, zece minute sunt suficiente pentru o friptura gatita mediu, care sa ramana suculenta si frageda.

Mai complicat este in cazul bucatilor de carne mai groase, care au tendinta sa se gateasca inegal, mai uscate pe margini si crude la interior. Acestea trebuie legate inainte cu o ata de bucatarie la capatul mai gros, pana cand muschiul ajunge la o dimensiune uniforma.

Nu servi friptura imediat ce ai scos-o din cuptor

Dupa ce ai scos carnea din cuptor, acoper-o cu o folie din aluminiu si las-o sa "respire" alte 10 minute. In acest timp, muschiul va reabsorbi sucurile si va capata acelasi gust pe care il au fripturile acelea pe care le-ai mancat numai in restaurante.

Muschiul de vita nu are neaparat nevoie de garnitura pentru a compune o masa satioasa, dar daca nu vrei sa il servesti simplu, poti adauga cateva ciuperci la gratar, cartofi la cuptor si sparanghel.

Sursa foto: Shutterstock


Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol


Vedete

Mesele vedetelor, analizate de un celebru nutriționist. Ce spune Lygia Alexandrescu despre meniul Elenei Ionescu?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Cooking

Parteneri