Muschiul de vita este o carne sanatoasa si gustoasa pe care, daca o gatesti corect, o poti transforma intr-o masa delicioasa cu care sa impresionezi si cei mai exigenti oaspeti.
Insa carnea de vita, spre deosebire de cea de pui sau de porc, este putin mai pretentioasa si mai scumpa, asa ca este foarte usor ca o simpla greseala sa o strice, potrivit Chatelaine.com.
Iata cateva sfaturi cu care sa prepari corect o friptura de vita ca la restaurant:
Marineaza carnea inainte
Gustul fripturii este dat de multe ori si de condimentele pe care le alegi.
Sarea este esentiala atunci cand gatesti carne rosie: in primul rand, scoate in evidenta gustul, iar in al doilea rand ajuta la crearea acelei cruste crocante, caramelizate.
Prajeste muschiul in tigaie 2 minute
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Metoda clasica presupune ca muschiul de vita sa fie prajit in tigaie, la foc mare, timp de doua minute pe fiecare parte, pana isi schimba culoarea si capata o crusta crocanta.
Chiar daca ti se pare ca nu arata cum ar trebui, nu tine carnea mai mult timp in uleiul incins, pentru ca isi va pierde fragezimea.Timpul si temperatura sunt cele mai importante
Dupa ce ai prajit muschiul pe ambele parti, scoate-l din tigaie pe o farfurie cu un servetel, pentru a absorbi excesul de ulei, si preincalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius.
Gatit prea mult, muschiul de vita isi pierde fragezimea si se transforma intr-o carne tare si lipsita de suculenta. Acest tip de carne este cel mai gustos cand este preparat in variantele rare sau medium rare. Pentru a verifica temperatura la care se gateste muschiul in cuptor, poti folosi un termometru de bucatarie, pe care sa-l introduci in mijlocul carnii. Temperatura optima de preparare este in acest caz de 60 de grade Celsius, asa ca ajusteaza apoi temperatura cuptorului in functie de acest lucru. In principiu, zece minute sunt suficiente pentru o friptura gatita mediu, care sa ramana suculenta si frageda.
Mai complicat este in cazul bucatilor de carne mai groase, care au tendinta sa se gateasca inegal, mai uscate pe margini si crude la interior. Acestea trebuie legate inainte cu o ata de bucatarie la capatul mai gros, pana cand muschiul ajunge la o dimensiune uniforma.
Citeste si: Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!- stirilekanald.ro
Nu servi friptura imediat ce ai scos-o din cuptor
Dupa ce ai scos carnea din cuptor, acoper-o cu o folie din aluminiu si las-o sa "respire" alte 10 minute. In acest timp, muschiul va reabsorbi sucurile si va capata acelasi gust pe care il au fripturile acelea pe care le-ai mancat numai in restaurante.
Muschiul de vita nu are neaparat nevoie de garnitura pentru a compune o masa satioasa, dar daca nu vrei sa il servesti simplu, poti adauga cateva ciuperci la gratar, cartofi la cuptor si sparanghel.
Sursa foto: Shutterstock