Cum faci cel mai pufos cozonac, după o rețetă veche de peste 150 de ani

Cum faci cel mai pufos cozonac, după o rețetă veche de peste 150 de ani
Cum faci cel mai pufos cozonac, după o rețetă veche de peste 150 de ani

De ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti acest deliciu.

Crăciunul este recunoscut după aglomerația din magazine, forfota de pe șosele, cântecele colindătorilor și mirosul de cozonac. Alături de pomana porcului, sarmale și salata boeuf, cozonacul este unul dintre preparatele nelipsite de pe masa de sărbători, fie că vorbim despre Crăciun, Paște sau Revelion.

Astăzi, găsim pe piață,  în hypermarket-uri, patiserii sau cofetării, sute de tipuri de cozonac, însă adevăratele gospodine încă aleg să prepare ele însăși bucatele pentru masa festivă.

Deși trăim în era tehnologiei, rețetele de cozonac au supraviețuit trecerea timpului asemenea basmelor populare, fiind transmise prin viu grai. Astfel, astăzi consemnăm în scris un preparat provenit din vremea cronicarului Costache Negruzzi și a istoricului Mihail Kogălniceanu.

Citeste si: Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cea mai bună rețetă de salată de boeuf. Secretul gustului delicios

Citeste si: Rețeta de sarmale a lui Nicolai Tand, veche de mai bine de o sută de ani

Modul de preparare al prăjiturii a fost pentru prima dată detaliat în anul 1841 de către personalitățile marcante menționate anterior, în faimoasa carte de bucate „200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”.

De ce trebuie să ții cont pentru a ieși cel mai pufos cozonac

Așadar, Negruzzi și Kogălniceanu recomandau ca mod de preparare: „Ia trei ocă (1 oca= aproximativ 1 kg – n.n.) de făină, faci plămădeală cu o litră (aproximativ 250 g – n.n.) de drojdie de bere şi cu una litră de lapte, puind şi trei ouă întregi. Laşi de dospeşte frumos şi pui două litre şi jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit şi sarea trebuincioasă şi, frământându-l până ce se desprinde de mâini.

Apoi lasă de dospeşte frumos şi, după ce au dospit bine, întoarce aluatul, îl mai lasă puţin de şede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuş de ou şi-i dai la cuptori”.

Pentru a adapta cozonacul la gusturile fiecaruia, poți adăuga în funcție de preferințele tale cacao, rahat, nucă, cocos sau alte ingrediente, însă dacă vrei să faci o călătorie rapidă în istorie, cu aproape 200 de ani în urma, îți sugerăm să încerci rețeta propusă de noi!

 

 



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Rețeta de sarmale a lui Nicolai Tand, veche de mai bine de o sută de ani

Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia

AICI trebuie să te cazezi dacă ajungi în Craiova! Locuri spectaculoase pentru o experiență de neuitat în inima Olteniei. Cât costă o noapte într-o locație de vis pentru un sejur de excepție

Meniul sănătos perfect pentru Crăciun! Ţi-l propune "Regina Kangoo Jumps"

Celebrii actori Pınar Deniz și Kaan Yıldırım, prima apariție alături de fiul lor! Iată cel mai frumos și emoționant tablou de familie

VIDEO Rezultate BAC 2025: La ce oră se publică notele pe edu.ro?


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies