Ciorbă de fasole cu afumătură. Un preparat emblematic al Banatului

Ciorbă de fasole cu afumătură. Un preparat emblematic al Banatului
Ciorbă de fasole cu afumătură

Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre ciorbă de fasole cu afumătură!

Ciorba de fasole cu afumătură este un fel de mâncare care, odată gustat, rămân întipărit în memorie pentru totdeauna. Această bunătate de preparat se găsește adesea pe mesele din casele bănățenilor, dar și în hanurile rustice ale regiunii. Banatul, zonă istorică de la granița de vest a României, este cunoscut nu doar pentru multiculturalismul său și influențele vest-europene, ci și pentru o gastronomie spectaculoasă. Află din rândurile următoare cum să prepare ciorba de fasole cu afumătură!

Care este originea ciorbei de fasole cu afumătură

Citește și: De ce merită să încerci clătitele brașovene măcar o dată în viață. Rețeta originală și sfaturi pentru un gust ca la Brașov

Ciorbă de fasole cu afumătură[Sursa foto: freepik]

Citește și: Chef Alexandru Sautner dezvăluie secretul pentru gogoșile pufoase. Ce trebuie să facem pentru ca acestea să nu atragă ulei. „Dacă este prea cald, se ard în exterior și rămân crude la interior.”

Banatul se numără printre cele mai fascinante regiuni istorice ale României. Colonizările din secolele XVIII-XIX au adus aici populații germane, maghiare, sârbe și cehe, care s-au așezat lângă comunitățile românești și au trăit în armonie relativă, influențându-se reciproc. Astfel, ciorba de fasole cu afumătură este una dintre acele rețete care, deși aparent românești, poartă în ele urme clare de influență germană și maghiară.

Germanii au adus cultura cârnaților și a afumăturilor bine păstrate, în timp ce maghiarii au contribuit cu dragostea pentru papricaș și supe consistente.

Românii, la rândul lor, au înnobilat rețeta cu legume cultivate în grădina proprie, cu usturoi și cu mămăligă alături. În satele bănățene, ciorba de fasole cu afumătură este un fel de mâncare pregătit duminica sau în zilele mai reci, când gospodina casei scotea din cămară un ciolan afumat sau câțiva cârnați păstrați de peste iarnă.

Ciorbă de fasole cu afumătură[Sursa foto: freepik]

Este un preparat care se face în cantități mari, pentru că adună toată familia în jurul mesei.

În mediul urban, preparatul a fost adaptat, dar păstrează savoarea rustică, fiind servit și în restaurantele cu specific local din Timișoara, Lugoj sau Reșița. Unele rețete includ tarhon, altele folosesc pătrunjel în loc de leuștean sau adaugă un ou bătut la final, ca în ciorba de burtă. De asemenea, în unele sate, se face cu rântaș.

Rețeta de ciorbă de fasole cu afumătură

Ciorbă de fasole cu afumătură[Sursa foto: freepik]

Citește și: Mesajul postat de Veronica după ce Ahmed a dat follow altor femei: „Nu am nevoie de un bărbat”. Concurenta de la „Casa iubirii” este total dezamăgită- kanald.ro

Citește și: VIDEO El este bărbatul găsit carbonizat într-o mașină din Oradea. Polițiștii iau în calcul varianta sinuciderii- stirilekanald.ro

Ingrediente

  • 500 g fasole albă boabe
  • 1 ciolan afumat/ 2 coaste afumate
  • 2 morcovi
  • 1 țelină mică
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă mare
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 linguriță boia dulce
  • foi de dafin
  • 2 linguri de oțet
  • leuștean proaspăt sau uscat
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • ulei

Mod de preparare

Ciorbă de fasole cu afumătură[Sursa foto: shutterstock]

  1. Înainte de fierbere, fasolea se clătește și se pune la fiert în apă rece. După ce dă în clocot, se schimbă apa de două ori, iar a treia apă este cea în care va fierbe definitiv împreună cu carnea.
  2. Dacă folosești ciolan, îl poți pune întreg la fiert împreună cu fasolea. Dacă folosești cârnați sau coaste, îi poți rumeni ușor în puțin ulei, apoi adăuga în oală.
  3. Mai apoi, când fasolea este aproape fiartă, se adaugă ceapa tocată mărunt, morcovul și țelina rase sau tăiate cubulețe, păstârnacul, ardeiul și se lasă la fiert până se înmoaie.
  4. Când legumele devin moi, se adaugă pasta de tomate, boia, condimentele și usturoiul zdrobit. Se potrivește gustul cu sare, piper, oțet și se mai lasă la fiert 10 minute.
  5. La final, se adaugă leușteanul proaspăt tocat sau uscat și, dacă dorești, un praf de cimbru. Ciorba se servește fierbinte, cu ceapă roșie alături. De asemenea, aceasta merge perfect cu o felie de pâine de casă sau mămăligă rece, tăiată felii. Bănățenii mai adaugă oțet din vin alb sau un strop de zeamă de varză acră, pentru un gust ușor acrișor.


Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ce face specială ciorba de fasole în pâine din Brașov? Gust rustic și tradiție de munte

Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Vești de ultimă oră despre starea lui Dan Petrescu. Fiicele lui au venit de urgență în țară: „A slăbit 30 de kilograme”

Noi informații ies la iveală despre decesul artistului Jubilant Sykes. Fiul cântărețului de operă, suspect în moartea tatălui său, se confrunta cu probleme grave, iar PROBELE de la fața locului arată DETALII ȘOCANTE: "Este vorba de o..."

Alina Pușcaș a apărut foarte îngrijorată pe rețelele de socializare! Ce a pățit frumoasa prezentatoare TV? "Sper ca cine a făcut acest lucru să nu aibă cum să se bucure!"

Dorobanțu o invită pe Veronica în camera roșie, iar Ahmed fierbe de gelozie! Incredibil ce se va întâmpla în ediția de joi, 11 decembrie, din „Casa iubirii”, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D

Breaking news pentru românii cu probleme de sănătate!


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies